Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τελικά μια selfie μας κάνει χαρούμενους;

Έχετε νιώσει ποτέ άβολα βγάζοντας μια selfie; Μια έρευνα μας δείχνει γιατί το να βγάζουμε selfie μπορεί να μας κάνει πιο χαρούμενους.

Η λήψη selfie μπορεί πραγματικά να σας δώσει ώθηση στη διάθεση. Αυτό έδειξε μια έρευνα από το περιοδικό Psychology of Well-Being.

ένας άντρας βγάζει selfie

Το «πείραμα»

Η έρευνα αποτελούταν από 41 μαθητές. Τους ζητήθηκε να κατεβάσουν μια εφαρμογή στα smartphones τους και να παρακολουθήσουν τη διάθεσή τους κατά τη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων.

Στη συνέχεια, οι μαθητές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα κλήθηκε να βγάζει μια χαμογελαστή selfie κάθε μέρα.

Η δεύτερη ομάδα, κλήθηκε να τραβήξει φωτογραφίες από πράγματα που τους έκαναν χαρούμενους.

Η τρίτη ομάδα, κλήθηκε να τραβήξει φωτογραφίες από πράγματα που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν άλλους ανθρώπους χαρούμενους. Στη συνέχεια, να στείλει τις φωτογραφίες σε αυτούς τους ανθρώπους.

Στο τέλος του μήνα, η έρευνα διαπίστωσε ότι και οι τρεις ομάδες είχαν βιώσει μια συνολική αύξηση στην ευτυχία.

μια παρέα νέων ανθρώπων βγάζει selfie

Τα αποτελέσματα

«Τα ποιοτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ήταν στην ομάδα που έβγαζε selfie, παρατήρησαν αλλαγές στο χαμόγελό τους με την πάροδο του χρόνου.

Αντίστοιχα, η ομάδα που έβγαζε φωτογραφίες για να βελτιώσει το δικό της συναίσθημα, έγινε πιο στοχαστική.
Τέλος, όσοι έβγαζαν φωτογραφίες για άλλους, διαπίστωσαν ότι η σύνδεση με μέλη της οικογένειας και φίλους μεγάλωσε.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι βοηθούσε στην ανακούφιση από το άγχος». Kατέληξε η μελέτη.

Στην ομάδα selfie, παρατηρήθηκαν θέματα όπως «αλλαγής διάθεσης, λόγω της αίσθησης μεγαλύτερης αυτοπεποίθησης, άνεσης ή δημιουργικότητας».

Αντίθετα, μερικά από τα άτομα της ομάδας selfie ανέφεραν «άγχος». Αυτό συνέβη επειδή έπρεπε να χαμογελάσουν σε κάθε φωτογραφία – αλλά συνολικά, η ανταπόκριση ήταν σίγουρα θετική.

«Καθώς περνούσαν οι μέρες, ένιωθα πιο άνετα να φωτογραφίζω τον εαυτό μου», είπε ένας από τους συμμετέχοντες.

«Αν νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, τότε μια selfie θα ήταν ένας τρόπος να το αποτυπώσεις».

ένα μικρόσωμο σκυλί βγάζει selfie

Το συμπέρασμα

Φυσικά, οι 41 μαθητές είναι ένας πολύ μικρός αριθμός για οποιαδήποτε μελέτη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επεκταθεί αρκετά για να είναι πιο πειστικά τα αποτελέσματα. Αλλά μπορεί να αποτελέσει την βάση για αντίστοιχες έρευνες.

Για να καταλήξουμε, το να βγάζουμε selfie μπορεί να μας κάνει κάλο στην διάθεση μας.

Την επόμενη φορά που θα τραβήξετε μια selfie μπορείτε να ισχυριστείτε ότι η ψυχολογία είναι με το μέρος σας.

Μη ξεχνάτε να είστε #FabuleuxMoi

Μάλαμα Βουτυρίτσα
Μάλαμα Βουτυρίτσα
Ψυχολόγος ○Feel Good Inside & Out● Μέσα από διάφορες τεχνικές αναπνοών και ασκήσεων χαλάρωσης βρίσκουμε το πυρήνα του αντικειμένου που μας προκαλεί ενόχληση στη καθημερινότητα και ξεμπλοκάρουμε τις αισθήσεις μας. Η ευτυχία και η ικανοποίηση στη ζωή του κάθε ανθρώπου είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια. Ένα μυαλό και σώμα που είναι σε αρμονία μεταξύ τους μας βοηθάνε να είμαστε προσγειωμένοι και γειωμένοι με το μέσα μας και το έξω μας και να εκπέμπουμε μια φυσική ακτινοβολία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

INSTAGRAM

Latest

Είναι κακό να θέλω να αλλάξω τον εαυτό μου; 

Η αλλαγή συνήθως σημαίνει και εξέλιξη. Και αυτό είναι η πηγή της ζωής. Κανένας δεν έμεινε ίδιος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Μαμά, φοβάμαι…

Μαμά, φοβάμαι…  Φοβάμαι τι θα συμβεί αύριο. Φοβάμαι ότι ένα πρωί θα ξυπνήσω και τίποτα δεν θα είναι ίδιο. Φοβάμαι για το τι θα ξημερώσει...

Συνήθειες που καταναλώνουν την ενέργεια μας.

Αρκετές καθημερινές συνήθειες καταναλώνουν μεγάλα ποσοστά ενέργειας. Το σημαντικό είναι να τις αναγνωρίσουμε. Έτσι μετά μπορούμε να τις αλλάξουμε. Σιγά, σιγά βελτιωνόμαστε.

Ενέργεια: 4 συνήθειες πoυ την καταναλώνουν

Οι καθημερινές μας συνήθειες παίζουν μεγάλο ρόλο στην ενέργεια μας. Το που την καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα έχει σημαντικό ρόλο στο πως θα αισθανόμαστε στο τέλος της. Για αυτό πρέπει να έχουμε επίγνωση του που πάει.

Bullying και καθημερινότητα

Το τελευταίο καιρό είμαι (μαζί με εσάς) μάρτυρας ακραίων περιστατικών bullying. Βλέπω στα μέσα ενημέρωσης περιστατικά που συμβαίνουν είτε μέσα στο σχολικό πλαίσιο είτε μέσα στην καθημερινότητα, στον δρόμο, στις γειτονιές και τις πλατείες. Το bullying όμως δεν είναι φυσιολογική συμπεριφορά!