Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Ενέργεια: 4 συνήθειες πoυ την καταναλώνουν

Ενέργεια 4 + 3 συνήθειες που καταναλώνουν συνεχώς την ενέργειά μας και τρόποι να το διορθώσουμε.
Σήμερα θα αναλύσουμε τις 4 ώστε να τις δούμε λίγο εκτεταμένα. Όχι σαν μια λίστα που απλά θα διαβάσετε.

ενέργεια

Είναι εκπληκτικό πως μερικές από τις καθημερινές συνήθειες έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ενέργειά σου. Κάνοντάς σε έτσι, να νιώθεις κούραση και με λιγότερη παραγωγικότητα.

Τι σημαίνει ενέργεια;

Ενέργεια είναι η ικανότητα να παράγεις έργο. Εσείς και εγώ χρειαζόμαστε ένα ορισμένο επίπεδο σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής ενέργειας για να εργαστούμε ανά πάσα στιγμή. Αλλά η ενέργεια είναι ένας περιορισμένος πόρος.
Μειώνεται σε όγκο καθώς το χρησιμοποιούμε. Αυτό εξηγεί γιατί μερικές φορές νιώθουμε εξαντλημένοι και κουρασμένοι. Όταν δεν έχεις ενέργεια, δεν μπορείς να παράγεις, άρα η δουλειά σου έχει τελειώσει.
Το πρωί όταν το ενεργειακό σας επίπεδο είναι υψηλό, παίρνετε αποφάσεις πιο γρήγορα και καλύτερα.
Συχνά, η κούραση στις αποφάσεις αρχίζει να δημιουργείται επειδή ο πνευματικός σας πόρος εξαντλείται.
Επίσης, η σωματική εξάντληση και η συναισθηματική εξάντληση, μπορεί να προκύψει από τον ίδιο λόγο.
Έτσι, η προστασία του εαυτού σας από συνήθειες που σας εξαντλούν μπορεί να είναι το κλειδί.
Για την βελτίωση της ενέργειας, της παραγωγικότητας, της ευτυχίας και της επιτυχίας σας.
Ωστόσο, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, οι συνήθειες μας είναι αυτές που καταναλώνουν την ενέργειά μας.
Μας κάνουν λιγότερο παραγωγικούς και δυστυχισμένους.

ενέργεια

Ποιες είναι αυτές οι συνήθειες;

1. Προσπαθείτε σκληρά να ευχαριστήσετε τους άλλους.

Είναι εξαιρετικά κουραστικό και ενεργοβόρο όταν προσπαθείς συνεχώς να αποδείξεις τον εαυτό σου σε άλλους ανθρώπους. Είτε είναι το αφεντικό, ο σύζυγος, ο δάσκαλος ή οι γονείς σου. Όταν θες να τους κάνεις όλους ευτυχισμένους, θα κάνεις πάντα τον εαυτό σου δυστυχισμένο.
Γιατί θα πράττετε πάντα για τους άλλους και σύμφωνα με τις δικές τους προσδοκίες και θέλω.
Αυτό είναι ένα επικίνδυνο μονοπάτι που πάντα θα στραγγίζει την ενέργειά σας.
Θα σας κάνει να παραμελείτε τις δικές σας ανάγκες και θα σας αφήνει δυστυχισμένους και χρόνιο στρες.


-Τι πρέπει να κάνετε.
Μάθετε να γνωρίζετε τα όριά σας, να τα ορίζετε ξεκάθαρα και μετά να κοινοποιείτε αυτά τα όρια.
Αναγνωρίστε ότι οι σχέσεις βασίζονται στο «δούναι και παίρνω». Παραμείνετε σταθεροί στο να λέτε όχι, όταν δεν είστε έτοιμοι για κάτι. Μη αναλώνετε την ενέργεια σας.

2.Aσκείτε σκληρή αυτοκριτική.

Η συνεχής κριτική και η κρίση του εαυτού σας μπορεί να είναι εξουθενωτική.
Καταναλώνει μεγάλο απόθεμα ενέργειας. Συχνά προκύπτει από μια κακή αίσθηση του εαυτού και ένα αίσθημα αναξιότητας. Όταν νομίζεις ότι δεν ανταποκρίνεσαι με κάποιον τρόπο . Όπως να νιώθεις ότι δεν είσαι αρκετά ταλαντούχος—θα νιώθεις ως επί το πλείστον ανάξιος. Θα κρίνετε σκληρά τον εαυτό σας. Θα υπερτονίσετε την αδυναμία σας και θα έχετε εμμονή με τα ελαττώματα και τα τυφλά σημεία σας. Ας το παραδεχτούμε: Εάν δεν βλέπετε τίποτα θετικό στον εαυτό σας, πώς θα νιώσετε ποτέ γεμάτοι ενέργεια, ευτυχία και ικανός.


-Τι πρέπει να κάνετε.
Ασκήστε την αυτοσυμπόνια. Πρέπει να μάθετε να αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας με αγάπη και ενθάρρυνση. Έτσι θα νιώσετε πιο ευτυχισμένοι και πιο ήρεμοι με τον εαυτό σας. Θα έχετε περισσότερη ενέργεια. Γιορτάστε τις νίκες σας, επαινέστε τις προσπάθειές σας και να είστε ευγενικοί με τις ήττες σας. Δώστε συγχαρητήρια στον εαυτό σας και μόνο που προσπαθήσατε.

ενέργεια

3.Κρατάτε τον θυμό και την αγανάκτηση μέσα σας.

Το δηλητήριο δεν είναι πάντα κάτι που τρώτε ή πίνετε, μπορεί να είναι και ένα συναίσθημα. Ο θυμός και η αγανάκτηση είναι από τα πιο δηλητηριώδη συναισθήματα που μπορεί να έχουμε και να νιώθουμε. Σύμφωνα με την ψυχολογία, είναι τυπικά παραδείγματα αρνητικών συναισθημάτων υψηλής έντασης που μπορεί να σας φθείρουν σωματικά, συναισθηματικά και ψυχικά. Επίσης αυτά τα συναισθήματα χρησιμοποιούν μεγάλο μερίδιο της ενέργειας σας.
Συχνά, αυτά τα συναισθήματα προκύπτουν επειδή εξακολουθείτε να «ζείτε στο παρελθόν». Κυρίως επώδυνα περιστατικά του παρελθόντος. Κρατάτε ακόμα κακία για το ποιος σας προσέβαλε ή σας πλήγωσε. Αν θέλετε να προχωρήσετε, πρέπει να έχετε το θάρρος να αφήσετε το αρνητικό σας παρελθόν.
Το να συνεχίσετε να αισθάνεστε πληγωμένοι, θυμωμένοι και αγανακτισμένοι για αυτό που συνέβη δεν θα εξυπηρετήσει ποτέ κανένα χρήσιμο σκοπό. Μόνο το να ξοδεύετε την ενέργεια σας άσκοπα. Όπως είπε κάποτε ο Σιντάρτα Βούδας: Το να κρατάς το θυμό είναι σαν να πιάνεις ένα αναμμένο κάρβουνο με την πρόθεση να το πετάξεις σε κάποιον άλλο. Εσύ είσαι που καίγεσαι.
Αντίθετα, αυτό που πρόκειται να απελευθερώσει και να ενεργοποιήσει τη ζωή σας είναι να μπορείτε να φύγετε από το παρελθόν. Να απελευθερώσετε το μυαλό σας από τη δηλητηριώδη επίδραση του.


-Τι πρέπει να κάνετε.
Ξεκινήστε με την επίγνωση του εαυτού σας. Συνειδητοποιήστε τι σας κάνει να θυμώνετε και να αγανακτείτε. Εάν υπάρχει μια επώδυνη εμπειρία του παρελθόντος τότε δώστε της χρόνο. Επεξεργαστείτε την. Σημειώστε πως σας κάνει να νιώθετε.

4.Ανησυχία και υπερβολική σκέψη.

Οι άνθρωποι ανησυχούν όταν θέλουν να προβλέψουν το μέλλον. Ξοδεύουν την ενέργειά τους προσπαθώντας να ελέγξουν πώς μπορεί να συμβούν ή να μην συμβούν διάφορες καταστάσεις. Τις περισσότερες φορές, το να ανησυχείτε για πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε είναι μια άσκηση ματαιότητας. Θα οδηγήσει μόνο σε συναισθήματα αγωνίας και ανησυχίας, άγχους και κατάθλιψης. Το ίδιο συμβαίνει και με την υπερβολική σκέψη. Δεν πετυχαίνεις τίποτα με την υπερβολική σκέψη. Δεν δημιουργεί καλύτερο αποτέλεσμα. Το μόνο που κάνει είναι να εξαντλεί την ενέργειά σας και να σας φθείρει σωματικά.


-Τι πρέπει να κάνετε
Αναγνωρίστε τι δεν μπορείτε να ελέγξετε και εστιάστε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε. Όταν εστιάζετε σε αυτό που μπορείτε να ελέγξετε, ανακτάτε τη δύναμή σας να νιώσετε πώς θέλετε να αισθανθείτε.

ενέργεια

Φυσικά δεν είναι εύκολο να αλλάξετε συνήθειες από τη μια στιγμή στην άλλη. Αλλά αν υπάρχει επίγνωση στην συμπεριφορά μας και γνωρίζουμε τι μας χαλάει τότε μπορούμε να το αλλάξουμε, να το διορθώσουμε. Στο επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε τις υπόλοιπες 3 συνήθειες που μας καταναλώνουν συνεχώς την ενέργεια μας. Και θα μοιραστούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να το αλλάξουμε.

#Feelgoodinsideandout

*original source: medium.com

Μάλαμα Βουτυρίτσα
Μάλαμα Βουτυρίτσα
Ψυχολόγος ○Feel Good Inside & Out● Μέσα από διάφορες τεχνικές αναπνοών και ασκήσεων χαλάρωσης βρίσκουμε το πυρήνα του αντικειμένου που μας προκαλεί ενόχληση στη καθημερινότητα και ξεμπλοκάρουμε τις αισθήσεις μας. Η ευτυχία και η ικανοποίηση στη ζωή του κάθε ανθρώπου είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια. Ένα μυαλό και σώμα που είναι σε αρμονία μεταξύ τους μας βοηθάνε να είμαστε προσγειωμένοι και γειωμένοι με το μέσα μας και το έξω μας και να εκπέμπουμε μια φυσική ακτινοβολία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

INSTAGRAM

Latest

Είναι κακό να θέλω να αλλάξω τον εαυτό μου; 

Η αλλαγή συνήθως σημαίνει και εξέλιξη. Και αυτό είναι η πηγή της ζωής. Κανένας δεν έμεινε ίδιος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Μαμά, φοβάμαι…

Μαμά, φοβάμαι…  Φοβάμαι τι θα συμβεί αύριο. Φοβάμαι ότι ένα πρωί θα ξυπνήσω και τίποτα δεν θα είναι ίδιο. Φοβάμαι για το τι θα ξημερώσει...

Συνήθειες που καταναλώνουν την ενέργεια μας.

Αρκετές καθημερινές συνήθειες καταναλώνουν μεγάλα ποσοστά ενέργειας. Το σημαντικό είναι να τις αναγνωρίσουμε. Έτσι μετά μπορούμε να τις αλλάξουμε. Σιγά, σιγά βελτιωνόμαστε.

Bullying και καθημερινότητα

Το τελευταίο καιρό είμαι (μαζί με εσάς) μάρτυρας ακραίων περιστατικών bullying. Βλέπω στα μέσα ενημέρωσης περιστατικά που συμβαίνουν είτε μέσα στο σχολικό πλαίσιο είτε μέσα στην καθημερινότητα, στον δρόμο, στις γειτονιές και τις πλατείες. Το bullying όμως δεν είναι φυσιολογική συμπεριφορά!

 Ενσυνείδητη διατροφή, τι είναι; 

Πόσες φορές έχεις ακούσει για την ενσυνείδητη διατροφή; Αν είχες απορία, σε αυτό το άρθρο θα στη λύσω.