Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Μαμά, φοβάμαι…

Μαμά, φοβάμαι… 

Μαμά, φοβάμαι… 

Φοβάμαι τι θα συμβεί αύριο. Φοβάμαι ότι ένα πρωί θα ξυπνήσω και τίποτα δεν θα είναι ίδιο. Φοβάμαι για το τι θα ξημερώσει.  
Ο φόβος μου είναι μεγάλος. Τα γεγονότα συνταρακτικά. Κάπου διάβασα ότι σε έναν πόλεμο, όλοι βγαίνουν χαμενοι. Σε ένα πόλεμο δεν υπάρχει νικητής, παρά μόνο χαμένοι.  

Μαμά, φοβάμαι…

Φοβάμαι ότι μια μέρα θα ξυπνήσω και ο κόσμος θα έχει αλλάξει. Και δεν είμαι η μόνη. Σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο έρχεται να προστεθεί ένα έξτρα άγχος, αυτό του πολέμου. Πλέον δεν συμβαίνει σε κάποια μακρινή χώρα, αλλά δίπλα μας. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν σταματάνε να δείχνουν εικόνες πολέμου. Πόνος, απώλεια και απόγνωση. 
Και όλο αυτό συμβαίνει την στιγμή που οι περισσότεροι είμαστε ήδη αγχωμένοι με την πανδημία.  

Μαμά, φοβάμαι…

Φοβάμαι ότι θα χάσουμε αυτά που μέχρι σήμερα θεωρούμε δεδομένα. Ο φόβος μου μπορεί να είναι υπαρκτος, μπορεί και όχι. Σημασία έχει πως το νιώθω εγώ. Και εγώ το νιώθω να με πνίγει. 
Διάβασα κάπου τι θα πρέπει να πάρεις μαζί σου σε περίπτωση που πέσουν πυρηνικά. Σενάρια επιστημονικής φαντασίας θα πούνε κάποιοι. Η αυριανή μας πραγματικότητα θα πουν κάποιοι άλλοι. Το θέμα είναι ότι συμβαίνει. Συμβαίνει σήμερα, εδώ δίπλα μας.  

Μαμά, φοβάμαι…

Φοβάμαι ότι δεν θα προλάβω να κάνω αυτά που θέλω. Σε τι κόσμο θα μεγαλώσουν τα παιδιά μου. Φοβάμαι για τους ανθρώπους που ζουν τον πόλεμο, για τους δικούς μου ανθρώπους. Κανείς δεν με προετοίμασε να το ζήσω αυτό.  
Μαμά, φοβάμαι γιατί τα όνειρα μου πλέον έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα, για τα παιδιά που δεν θα ονειρευτούν ποτέ.
Φοβάμαι γιατί όλοι συνέχεια μου λέγανε ότι θα έχουμε ειρήνη. Φοβάμαι ότι μια μέρα θα ξυπνήσω και δεν θα βρω τίποτα…

Μαμά, φοβάμαι… 

Μαμά, φοβάμαι… 

«Ουδείς γαρ ούτω ανόητος εστί όστις πόλεμον προ ειρήνης αιρέεται· εν μεν γαρ τη οι παίδες τους πατέρας θάπτουσι, εν δε τω οι πατέρες τους παίδας».
Μετάφραση: Κανένας δεν είναι τόσο ανόητος ώστε να προτιμά τον πόλεμο από την ειρήνη. Στην ειρήνη, οι γιοι θάβουν τους πατεράδες τους. Στον πόλεμο, οι πατεράδες θάβουν τους γιους. Ηρόδοτος, 480-420 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ιστοριογράφος 
*κατάθεση από μια ανήσυχη ψυχή*

Μάλαμα Βουτυρίτσα
Μάλαμα Βουτυρίτσα
Ψυχολόγος ○Feel Good Inside & Out● Μέσα από διάφορες τεχνικές αναπνοών και ασκήσεων χαλάρωσης βρίσκουμε το πυρήνα του αντικειμένου που μας προκαλεί ενόχληση στη καθημερινότητα και ξεμπλοκάρουμε τις αισθήσεις μας. Η ευτυχία και η ικανοποίηση στη ζωή του κάθε ανθρώπου είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια. Ένα μυαλό και σώμα που είναι σε αρμονία μεταξύ τους μας βοηθάνε να είμαστε προσγειωμένοι και γειωμένοι με το μέσα μας και το έξω μας και να εκπέμπουμε μια φυσική ακτινοβολία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

INSTAGRAM

Latest

Είναι κακό να θέλω να αλλάξω τον εαυτό μου; 

Η αλλαγή συνήθως σημαίνει και εξέλιξη. Και αυτό είναι η πηγή της ζωής. Κανένας δεν έμεινε ίδιος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Συνήθειες που καταναλώνουν την ενέργεια μας.

Αρκετές καθημερινές συνήθειες καταναλώνουν μεγάλα ποσοστά ενέργειας. Το σημαντικό είναι να τις αναγνωρίσουμε. Έτσι μετά μπορούμε να τις αλλάξουμε. Σιγά, σιγά βελτιωνόμαστε.

Ενέργεια: 4 συνήθειες πoυ την καταναλώνουν

Οι καθημερινές μας συνήθειες παίζουν μεγάλο ρόλο στην ενέργεια μας. Το που την καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα έχει σημαντικό ρόλο στο πως θα αισθανόμαστε στο τέλος της. Για αυτό πρέπει να έχουμε επίγνωση του που πάει.

Bullying και καθημερινότητα

Το τελευταίο καιρό είμαι (μαζί με εσάς) μάρτυρας ακραίων περιστατικών bullying. Βλέπω στα μέσα ενημέρωσης περιστατικά που συμβαίνουν είτε μέσα στο σχολικό πλαίσιο είτε μέσα στην καθημερινότητα, στον δρόμο, στις γειτονιές και τις πλατείες. Το bullying όμως δεν είναι φυσιολογική συμπεριφορά!

 Ενσυνείδητη διατροφή, τι είναι; 

Πόσες φορές έχεις ακούσει για την ενσυνείδητη διατροφή; Αν είχες απορία, σε αυτό το άρθρο θα στη λύσω.