Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Είναι κακό να θέλω να αλλάξω τον εαυτό μου; 

Είναι κακό να θέλεις να αλλάξεις τον εαυτό σου; Να τον βελτιώσεις; να τον διορθώσεις; Καθώς ο χρόνος περνάει, υπάρχει ένα κοινό πρόβλημα. Μια ανησυχία που όλοι οι άνθρωποι βιώνουν. Τον φόβο της ηλικίας. 

Τι θα μου συμβεί όταν μεγαλώσω;  

Σαν παιδιά, οι περισσότεροι ανυπομονούσαμε για την περίοδο της ενηλικίωσης. Όταν γίνω 18 θα κάνω εκείνο, το άλλο. Φυσικά, ο μέλλον είναι μπροστά. Οι προοπτικές ατελείωτες και τα όνειρα αστείρευτα.
Γύρω στα 25 ξεκινάει μια μικρή κοινωνική πίεση. Πότε θα παντρευτείς; Ποτέ θα κάνεις παιδιά; Και διάφορα σχετικά. Μια πίεση να αναγκαστείς να επιλέξεις. Η το ένα ή το άλλο. Τουλάχιστον αυτό προτάσσει η κοινωνία μας.
Να τονίσω βέβαια, ότι η ηλικία δεν έχει σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη ανησυχία. Η ανησυχία για το μέλλον είναι ανεξάρτητη της ηλικίας.

Και αν θέλω να αλλάξω; 

Από μικροί μεγαλώνουμε σε ένα σύστημα που προτρέπει μια αλλαγή. Ο κόσμος εκπλήσσεται αν αλλάξεις τα μαλλιά σου. Αν χάσεις ή πάρεις κιλά. Ποσό μάλλον να θες να αλλάξεις καριέρα. Ίσως, τον τόπο διαμονής σου. « Άλλαξες », θα σου πουν οι φίλοι και οι γνωστοί. Εξελίχθηκα, είναι πιο σωστό να τους λες.
Κάθε στάδιο της ζωής σου απαιτεί και ένα καινούργιο κομμάτι του εαυτού σου. Το να θες να αλλάξεις δεν είναι κακό. Άλλωστε, συνήθως συμβαίνει χωρίς εσύ να το καταλάβεις. Υποσυνείδητα και αργά.
Μη ξεχνάς, όλα χρειάζονται χρόνο. Συνήθως, υπερεκτιμάμε τι μπορούμε να κάνουμε σε 1 χρόνο, και υποτιμάμε τι μπορούμε να επιτύχουμε σε 5 χρόνια.

Και αν μείνω μόνος; 

Πράγματι, είναι συχνό φαινόμενο όταν αλλάζεις να χάνεις ανθρώπους που είχες δίπλα σου. Αυτό συμβαίνει γιατί είτε δεν είναι έτοιμοι να δεχτούν τις αλλαγές σου. Είτε γιατί δεν εξυπηρετεί πλέον τους σκοπούς τους.
Το να αλλάζεις, είναι μια διαδικασία που κάποιοι ενδεχομένως να μην είναι έτοιμοι να αποδεχτούν. Οι επιλογές μας επηρεάζουν τους ανθρώπους γύρω μας. 
Πρέπει όμως να σκεφτείς ότι αυτό σε αφορά μέχρι ένα βαθμό. 
Σκέψου ότι στο ταξίδι της αλλαγής σου θα γνωρίσεις νέους ανθρώπους. Ανθρώπους που ταιριάζουν με τον νέο σου εαυτό.  
Επειδή έκανες κάτι παλιά δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσεις να το κάνεις μια ζωή. Όπως και αν ξεκινήσεις να κάνεις κάτι δεν σημαίνει ότι πρέπει να τo κάνεις μια ζωή.
Το καλό στην ζωή είναι ότι έχουμε επιλογές. Πολλές επιλογές. Σε σχεδόν όλα τα τμήματα της ζωής μας. Έχεις την επιλογή να αλλάξεις ή να μείνεις ως έχεις.  
Αν κάτι δεν σου αρέσει, άλλαξε το. Αν κάτι σου αρέσει κράτησε το.  

Πως ξέρω ότι κάτι λειτουργεί για μενα; 

Αρχικά, υπάρχει ένας καλός τρόπος για να καταλάβεις τι σου ταιριάζει. Τι σε εξυπηρετεί; Τι καλύπτει τις ανάγκες που έχεις τώρα. 
Σε ένα τετράδιο, κατέγραψε την καθημερινότητα σου. Κάνε απλά μια καταγραφή της καθημερινότητας. Τι έκανες μέσα στην ημέρα. Οι δραστηριότητες που έκανες πως σε έκαναν να αισθάνεσαι; Οι άνθρωποι που είδες σου πρόσφεραν ηρεμία, γαλήνη, έμπνευση; Ή οι συναντήσεις αυτές σε άφησαν χωρίς ενέργεια; 
Γενικά σημείωσε τι έκανες και πως ένιωσες. Μη κρίνεις τα συναισθήματά σου. Μόνο αν τα αποδεχτείς θα μπορέσεις να τα αλλάξεις.  
Η αλλαγή συνήθως σημαίνει και εξέλιξη. Και αυτό είναι η πηγή της ζωής. Κανένας δεν έμεινε ίδιος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η αλλαγή μπορεί να έρθει φυσικά και ανώδυνα. Μπορεί επίσης να πάρει καιρό να την αποδεχτούμε.
Το βασικό είναι ότι οι αλλαγές μας διαμορφώνουν, μας βοηθάνε να δημιουργήσουμε αυτό που είμαστε σήμερα!

Μη ξεχνάτε να είστε μοναδικά εσείς!
#FabuleuxMoi

Μάλαμα Βουτυρίτσα
Μάλαμα Βουτυρίτσα
Ψυχολόγος ○Feel Good Inside & Out● Μέσα από διάφορες τεχνικές αναπνοών και ασκήσεων χαλάρωσης βρίσκουμε το πυρήνα του αντικειμένου που μας προκαλεί ενόχληση στη καθημερινότητα και ξεμπλοκάρουμε τις αισθήσεις μας. Η ευτυχία και η ικανοποίηση στη ζωή του κάθε ανθρώπου είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια. Ένα μυαλό και σώμα που είναι σε αρμονία μεταξύ τους μας βοηθάνε να είμαστε προσγειωμένοι και γειωμένοι με το μέσα μας και το έξω μας και να εκπέμπουμε μια φυσική ακτινοβολία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

INSTAGRAM

Latest

Μαμά, φοβάμαι…

Μαμά, φοβάμαι…  Φοβάμαι τι θα συμβεί αύριο. Φοβάμαι ότι ένα πρωί θα ξυπνήσω και τίποτα δεν θα είναι ίδιο. Φοβάμαι για το τι θα ξημερώσει...

Συνήθειες που καταναλώνουν την ενέργεια μας.

Αρκετές καθημερινές συνήθειες καταναλώνουν μεγάλα ποσοστά ενέργειας. Το σημαντικό είναι να τις αναγνωρίσουμε. Έτσι μετά μπορούμε να τις αλλάξουμε. Σιγά, σιγά βελτιωνόμαστε.

Ενέργεια: 4 συνήθειες πoυ την καταναλώνουν

Οι καθημερινές μας συνήθειες παίζουν μεγάλο ρόλο στην ενέργεια μας. Το που την καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα έχει σημαντικό ρόλο στο πως θα αισθανόμαστε στο τέλος της. Για αυτό πρέπει να έχουμε επίγνωση του που πάει.

Bullying και καθημερινότητα

Το τελευταίο καιρό είμαι (μαζί με εσάς) μάρτυρας ακραίων περιστατικών bullying. Βλέπω στα μέσα ενημέρωσης περιστατικά που συμβαίνουν είτε μέσα στο σχολικό πλαίσιο είτε μέσα στην καθημερινότητα, στον δρόμο, στις γειτονιές και τις πλατείες. Το bullying όμως δεν είναι φυσιολογική συμπεριφορά!

 Ενσυνείδητη διατροφή, τι είναι; 

Πόσες φορές έχεις ακούσει για την ενσυνείδητη διατροφή; Αν είχες απορία, σε αυτό το άρθρο θα στη λύσω.