Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Bullying και καθημερινότητα

Bullying: Ας μιλήσουμε ανοιχτά.

bullying many over one
many over one

Το τελευταίο καιρό είμαι (μαζί με εσάς) μάρτυρας ακραίων περιστατικών bullying. Βλέπω στα μέσα ενημέρωσης περιστατικά που συμβαίνουν είτε μέσα στο σχολικό πλαίσιο είτε μέσα στην καθημερινότητα, στον δρόμο, στις γειτονιές και τις πλατείες. Το bullying όμως δεν είναι φυσιολογική συμπεριφορά!

Τι είναι bullying

Αρχικά να αναφέρω ότι το bullying έχει πολλές μορφές. Μπορεί να είναι σωματικό, λεκτικό ή ψυχολογικό. Επίσης με την άνοδο της τεχνολογίας μπορεί να είναι και διαδικτυακό.
Συγκεκριμένα ως bullying ορίζεται «ο εκφοβισμός (ή μπούλινγκ, αγγλ. bullying) αναφέρεται στη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση ή μείωση ασθενέστερων ατόμων σε μια ομάδα. Παρά την εντύπωση ορισμένων ότι αποτελεί αποκλειστικά σχολικό φαινόμενο, στην πραγματικότητα εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες. Μπορεί να συναντηθεί σε οποιοδήποτε τύπο σχολείων και σχολικών εγκαταστάσεων, στον στρατό, σε αθλητικά σωματεία, στη φυλακή, αλλά και στην οικογένεια ή στο χώρο εργασίας. Είναι μια μορφή κακοποίησης ή εξαναγκασμού. Το θύμα του εκφοβισμού αναφέρεται και ως στόχος.».
Με λίγα λόγια, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει bullying σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Είτε σαν ενήλικοι, είτε σαν παιδία. Κάποιοι σε μεγαλύτερο βαθμό, κάποιοι σε μικρότερο. Εδώ να τονίσω ότι αν είσαι ο δέκτης αυτής της συμπεριφοράς, δεν φταις εσύ. Ο πυρήνας της συγκεκριμένης συμπεριφοράς είναι στο άτομο που την ενεργεί, δηλαδή o «θύτης».
Είναι σημαντικό όταν αντιμετωπίζεις κάποια τέτοια συμπεριφορά να μιλάς, να μην το αφήνεις έτσι. Ακόμα και αν δεν είσαι εσύ ο «στόχος», αν είσαι μάρτυρας τέτοιων περιστατικών, όπου μπορείς να επεμβαίνεις.

bullying - stop
a woman doing the stop move

Πάνω από όλα προσοχή

Φυσικά και δεν είναι εύκολο κάθε φόρα να επέμβεις, και εξαρτάται και από το περιστατικό που βιώνεις ή βλέπεις να γίνεται μπροστά σου. Αλλά υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να βοηθήσεις και να βοηθηθείς.
1ον Μη φοβάσαι να μιλήσεις. Σε κάποιο ανώτερο, σε κάποιο φίλο, σε έναν ειδικό και αν χρειάζεται στις αντίστοιχες αρχές.
2ον Όταν δέχεσαι bullying προσπάθησε να διατηρήσεις την ηρεμία σου. Οι άνθρωποι που ασκούν αύτη την επιθετική συμπεριφορά αποζητούν την αντίδρασή σου. Όσο παραμένεις σε ηρεμία, μπορεί και να βαρεθούν.
3ον Αγνόησε το. Όσο τους δείχνεις ότι δεν σε επηρεάζει, τους αποδυναμώνεις.
4ον Δούλεψε με τον εαυτό σου. Χτίσε την αυτοπεποίθηση σου. Γνώρισε τα δυνατά σου στοιχεία. Απέκτησε πίστη στον εαυτό σου και αναγνώρισε τις δυνατότητες σου.

stop bullying
stop bullying

Κάποιες φορές δεν θα είναι δυνατό να το αποφύγεις. Άλλωστε είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η πηγή του bullying δεν έχει να κάνει μαζί σου. Αφορά τον θύτη και όχι το θύμα. Προσπάθησε να διατηρείς την ηρεμία σου. Μην αφήνεις αυτές τις καταστάσεις να σε επηρεάζουν. Πολύ σημαντικό, αν έχεις παιδί μίλησέ του. Ενημέρωσε το και δείξε του ότι μπορεί να σου μιλήσει άνετα.
Ελπίζω να έκανα τα πράγματα λίγο πιο κατανοητά και να σε βοήθησα.

Μη ξεχνάς να είσαι #FabuleuxMoi

Μάλαμα Βουτυρίτσα
Μάλαμα Βουτυρίτσα
Ψυχολόγος ○Feel Good Inside & Out● Μέσα από διάφορες τεχνικές αναπνοών και ασκήσεων χαλάρωσης βρίσκουμε το πυρήνα του αντικειμένου που μας προκαλεί ενόχληση στη καθημερινότητα και ξεμπλοκάρουμε τις αισθήσεις μας. Η ευτυχία και η ικανοποίηση στη ζωή του κάθε ανθρώπου είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια. Ένα μυαλό και σώμα που είναι σε αρμονία μεταξύ τους μας βοηθάνε να είμαστε προσγειωμένοι και γειωμένοι με το μέσα μας και το έξω μας και να εκπέμπουμε μια φυσική ακτινοβολία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

INSTAGRAM

Latest

Είναι κακό να θέλω να αλλάξω τον εαυτό μου; 

Η αλλαγή συνήθως σημαίνει και εξέλιξη. Και αυτό είναι η πηγή της ζωής. Κανένας δεν έμεινε ίδιος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Μαμά, φοβάμαι…

Μαμά, φοβάμαι…  Φοβάμαι τι θα συμβεί αύριο. Φοβάμαι ότι ένα πρωί θα ξυπνήσω και τίποτα δεν θα είναι ίδιο. Φοβάμαι για το τι θα ξημερώσει...

Συνήθειες που καταναλώνουν την ενέργεια μας.

Αρκετές καθημερινές συνήθειες καταναλώνουν μεγάλα ποσοστά ενέργειας. Το σημαντικό είναι να τις αναγνωρίσουμε. Έτσι μετά μπορούμε να τις αλλάξουμε. Σιγά, σιγά βελτιωνόμαστε.

Ενέργεια: 4 συνήθειες πoυ την καταναλώνουν

Οι καθημερινές μας συνήθειες παίζουν μεγάλο ρόλο στην ενέργεια μας. Το που την καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα έχει σημαντικό ρόλο στο πως θα αισθανόμαστε στο τέλος της. Για αυτό πρέπει να έχουμε επίγνωση του που πάει.

 Ενσυνείδητη διατροφή, τι είναι; 

Πόσες φορές έχεις ακούσει για την ενσυνείδητη διατροφή; Αν είχες απορία, σε αυτό το άρθρο θα στη λύσω.