Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η πραγματική διαφορά της Haute Couture από την Prêt-à-Porter

Οι πιο παρεξηγημένες λέξεις στον κόσμο της μόδας είναι «Prêt-à-Porter» και «Haute Couture». Αν και υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες σημασίες και για τους δύο όρους, χρησιμοποιούνται λανθασμένα ακόμη και από τους πιο έμπειρους σχεδιαστές.

Πρώτον, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις κυριολεκτικές έννοιες πίσω από αυτές τις όμορφες γαλλικές φράσεις: “Prêt-à-Porter” σημαίνει κυριολεκτικά “Έτοιμο να φορεθεί”, ενώ “Haute Couture” σημαίνει στην κυριολεξία “Υψηλή Ραπτική”.

Παραγωγή

Κάθε κομμάτι Haute Couture είναι φτιαγμένο για έναν και μόνο πελάτη. Ο πελάτης πάει στο ατελιέ για τις απαραίτητες μετρήσεις, οπότε κάθε κομμάτι είναι προσαρμοσμένο πάνω του, τόσο σε μέγεθος όσο και σε στυλ. Η Haute Couture θεωρείται η ύψιστη μόδα σε ποιότητα και τιμή. Η Vogue περιέγραψε κάποτε τα ρούχα της Haute Couture ως «walking pieces of art». Ανεξάρτητα από το πόσο αποκλειστικό είναι ένα κομμάτι, δεν είναι Haute Couture εάν δεν λάβει την έγκριση της Chambre Syndicale de la Haute Couture.

Κατόπιν έγκρισης από τη Chambre Syndicale de la Haute Couture, ένας οίκος μόδας μπορεί να θεωρείται επισήμως Haute Couture από τη γαλλική νομοθεσία. Αυτό δεν είναι εύκολο επίτευγμα, καθώς υπάρχουν αυστηρά κριτήρια, που πρέπει να πληρεί ένας οίκος μόδας για να ληφθεί υπόψη. Μεταξύ άλλων, πρέπει να έχει ένα ατελιέ στο Παρίσι και να απασχολεί τουλάχιστον δεκαπέντε μέλη με πλήρη απασχόληση, καθώς και να σχεδιάζει κομμάτια κατά παραγγελία με τουλάχιστον ένα fitting.

Το Prêt-à-Porter είναι υψηλής ποιότητας, αλλά βιομηχανικά κατασκευασμένη μόδα. Παρόλο που το Prêt-à-Porter δεν παράγεται απαραίτητα μαζικά, είναι διαθέσιμο για μεγάλη ποικιλία πελατών, με τις συλλογές να σχεδιάζονται σε πολλα και διαφορετικά μεγέθη, πάντα εντός του τυποποιημένου έυρους μεγεθών της αγοράς, καθώς δεν προορίζεται να ταιριάζει τέλεια στον πελάτη. Τουναντίον ταιριάζουν αρκετά καλά στην πλειονότητα των ανθρώπων. Η τιμή και η ποιότητα κυμαίνονται κατά περίπτωση

Πωλήσεις

Τα κομμάτια Haute Couture απαιτούν πολλή δεξιότητα και χρόνο. Ως εκ τούτου, συνεπάγονται δυσθεώρητα υψηλές τιμές και απευθύνεται σε οικονομικά εύρωστους πελάτες. Με άλλα λόγια, η πελατεία της Haute Couture ανήκει στην αφρόκρεμα του πλούτου, καθώς η Υψηλή Ραπτική είναι η crème de la crème της βιομηχανίας της μόδας. Οι οίκοι δημιουργούν μια συλλογή κάθε καλοκαιρινή και χειμερινή περίοδο. Αυτές οι συλλογές συχνά υπαγορεύουν τις μελλοντικές τάσεις της μόδας στις συλλογές Prêt-à-Porter.

Οι συλλογές Prêt-à-Porter είναι πιο διαθέσιμες προεποχιακά, καλύπτοντας τις κλιματικές και οικονομικές αλλαγές. Ο ρυθμός με τον οποίο οι εταιρείες μόδας είναι σε θέση να παράγουν Ready-to-Wear διαφέρει από την Haute Couture, καθώς οι συλλογές Ready-to-Wear παράγονται με ταχύτερους ρυθμούς, σε υψηλότερες ποσότητες. Αν και μπορεί να είναι υψηλής ποιότητας και να εμπνέονται από τις γραμμές Haute Couture, οι πελάτες μπορούν να βρουν αυτά τα κομμάτια σε καταστήματα λιανικής ή σε online καταστήματα.

Runway

Οι οίκοι Haute Couture έχουν δεσμευτεί να παρουσιάζουν συλλογές δύο φορές το χρόνο τουλάχιστον 35 τεμαχίων, τόσο ένδυσης ημέρας όσο και βραδινών εμφανίσεων. Αυτές οι συλλογές παρουσιάζονται κάθε 6 μήνες, μισό χρόνο a priori. Για παράδειγμα, η καλοκαιρινή συλλογή ενός οίκου Haute Couture θα παρουσιαστεί στο Παρίσι τον Ιανουάριο, ενώ η χειμερινή συλλογή θα παρουσιαστεί τον Ιούλιο. Οι πασαρέλες της Haute Couture είναι πραγματικά καλλιτεχνικά θεάματα, τόσο αποκλειστικές όσο και τα ρούχα, με εξαιρετικά περίτεχνα σύνολα και λίστες εκτλεκτών προσκεκλημένων.

Οι επιδείξεις μόδας Prêt-à-Porter παρουσιάζονται ένα χρόνο νωρίτερα. Οι οίκοι Haute Couture, παρουσιάζουν συχνά μια σειρά Prêt-à-Porter. Αυτές οι συλλογές παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας, μια περίοδο κατά την οποία όλα τα ονόματα της μόδας συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες πόλεις. Οι πιο διάσημες από αυτές τις εβδομάδες πραγματοποιούνται στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Μιλάνο και το Λονδίνο. Οι πασαρέλες Prêt-à-Porter είναι επίσης περίτεχνες και καλλιτεχνικές, με αποκλειστικές λίστες προσκεκλημένων για διασημότητες, bloggers και influencers μόδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

INSTAGRAM

Latest

Tα νέα Color Gels Oils παρουσίασε η Redken

H REDKEN, η νο1 επαγγελματική μάρκα περιποίησης μαλλιών στην Αμερική, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία στις 24/04/2023 ένα digital live event για να παρουσιάσει σε όλη την κομμωτική κοινότητα τη νέα της υγρή βαφή χωρίς αμμωνία, τα Color Gels Oils! Δείτε τι μας είπε ο Κωνσταντίνος Μουστάκας μετά το τέλος του event!

DREAMING BACK TO 80 ’s by KYANA

Σεμινάριο κομμωτών από «άλλη εποχή» πραγματοποιήθηκε με πρωταγωνίστρια την ΚΥΑΝΑ στο President Hotel. Οι Experts έδειξαν τεχνικές βαφών, κερατίνης και εκπληκτικά χτενίσματα εμπνευσμένα από...

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών κομμωτικού κλάδου Be Your Best συνεχίζεται!

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών κομμωτικού κλάδου Be Your Best συνεχίζεται! Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε το 2ο σεμινάριο με τίτλο «Συμφιλίωση επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής» και εισηγήτρια τη Δήμητρα Γούναρη, CPI Certified...

Ο Dove Palmer στο HAIRFEST EXPERIENCE

Ο Dove Palmer θεωρείται o «πατέρας» των αυστηρών καρέ και ίσως ο σπουδαιότερος κομμωτής της γενιάς του στην ακρίβεια κοπής μαλλιών.  Είχαμε την χαρά να τον απολαύσουμε στο stage του HAIRFEST EXPERIENCE. Μετά το τέλος του event τον φιλοξενήσαμε στο studio του HairDressing News όπου μας παραχώρησε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Απολαύστε τον!

Ο Josh Lamonaca στο HAIRFEST EXPERIENCE

Ο Josh Lamonaca Θεωρείται δίκαια αν όχι ο κορυφαίος αλλά στους κορυφαίους καλλιτέχνες-εκπαιδευτές στον κόσμο. Μετά το τέλος της παρουσίασης, φιλοξενήσαμε τον Josh Lamonaca στο στούντιο του HairdressingNews.com. Μας μίλησε για το πως έζησε ο ίδιος το HAIRFEST EXPERIENCE. Απολαύστε τον!