Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Τι είναι τελικά η αυτό-φροντίδα;

Αυτό-φροντίδα. Τον τελευταίο καιρό ακούμε συνεχεία για την αυτό-φροντίδα. Πιο συγκεκριμένα πώς να την κάνουμε, γιατί πρέπει να την κάνουμε. Ποια είναι τα οφέλη της. Σήμερα θα σας λύσω αυτή την περιέργεια.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τι είναι η αυτό-φροντίδα;

Η αυτό-φροντίδα αφορά όλες τις πτυχές του εαυτού μας. Όπως προκύπτει αυτό-φροντίδα δεν είναι μόνο η περιποίηση του σώματος και της εξωτερικής μας εμφάνιση. Αφορά και το «έξω» μας και το «μέσα» μας.

Αφορά την γενική προσέγγιση που έχουμε για τον εαυτό μας. Πόσο ασχολούμαστε με την υγεία μας. Την σωματική, την πνευματική και την ψυχική μας υγεία.

Συνεπώς όταν νιώθουμε εμείς καλά μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερο. Έτσι, μπορούμε με αυτόν τον τρόπο, να ήμαστε πιο αποδοτικοί και στην ζωή και στις σχέσεις μας.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Όταν προσέχουμε τον εαυτό μας, το «μέσα» μας και το «έξω» μας,  γινόμαστε ένα με εμάς. Μη ξεχνάτε ότι ο εαυτός μας, είναι πάντα εκεί. Μπορεί να είναι σύμμαχος μας ή αντίπαλός μας.

Πρώτα απ’ όλα, το πώς μιλάμε στον εαυτό μας, στην αντανάκλαση μας στον καθρέφτη παίζει μεγάλο ρόλο στον πως μας αντιλαμβανόμαστε. Το να μιλάμε με αγάπη για εμάς, σε εμάς, είναι βασικό στοιχείο της αυτό-φροντίδας.

Είναι γνωστό, ότι ο καλός ύπνος, μια υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση είναι στοιχεία αυτό-φροντίδας. Και ευζωίας (double win). Όπως και η ικανότητα να μπορούμε να ήμαστε υπεύθυνοι για τον εαυτό μας είναι επίσης στοιχείο αυτό-φροντίδας.

Φυσικά, το ίδιο ισχύει με το να ήμαστε συνδεδεμένοι με τις σκέψεις μας, με τα συναισθήματα μας, τις ανάγκες μας και τα θέλω μας.

Να πράττουμε όπως θέλουμε εμείς. Να βάζουμε τον εαυτό μας πρώτο.  Πόσες φορές βγήκατε μετά την δουλεία, ενώ αισθανόσασταν κουρασμένοι, για να μην στεναχωρήσετε τον/την φίλο/φίλη;

Συνεπώς το να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες μας και να επιλέγουμε τον εαυτό μας, είναι βασικό στοιχείο της αυτό-φροντίδας.

Πως μπορούμε να ξεκινήσουμε;

Η αυτό-φροντίδα είναι μια συνεχής δουλειά που γίνεται με τον εαυτό μας. Αφορά όλες τις πτυχές τις ζωής μας. Είναι η σύνθεση της αρμονίας που έχουμε όταν αναγνωρίζουμε το σκοπό μας, τις ανάγκες μας και αρχίζουμε να κάνουμε βήματα προς αυτά.

Δεν είναι κάτι που σαν από μηχανής θεός μπορούμε να το αλλάξουμε με το χτύπημα των δαχτύλων μας. Απαιτεί καθημερινή δουλεία.

 Σκεφτείτε το σαν το ποδήλατο. Οι περισσότεροι δεν βγάλαμε κατευθείαν τις βοηθητικές ρόδες. Πέσαμε και κάνα δυο φορές. Αλλά στο τέλος μπορέσαμε να κάνουμε χωρίς τα χέρια στο τιμόνι (don’t try it at home).

Μια μικρή καθημερινή άσκηση.

Μια απλή άσκηση που μπορείτε να κάνετε για να αρχίσετε το ταξίδι της αυτό-φροντίδας. Κάτι που βοηθάει πολύ κόσμο είναι οι ασκήσεις στον καθρέπτη. Κάθε φορά που περνάτε μπροστά από ένα καθρέπτη, πείτε στον εαυτό σας:« (Το ονομά σας)…θέλω να σε γνωρίσω. Θέλω να σε αγαπήσω αληθινά».

Προσπαθήστε να επαναλάβετε τη φράση δυνατά. Τουλάχιστον 3-5 επαναλήψεις κάθε φορά που το κάνετε. Στην αρχή μπορεί να νιώσετε άβολα, περίεργα, αστεία. Όσο πιο πολύ το εξασκείται, θα το νιώθετε πιο φυσικό. Δοκιμάστε να σημειώσετε τα συναισθήματα σας και τις σκέψεις την 1η φορά που θα το δοκιμάστε, και κάθε μέρα για μια εβδομάδα. Στο τέλος της εβδομάδας επεξεργαστείτε τι έχετε σημειώσει. Σίγουρα θα διαπιστώσετε μια διαφορά προς το καλύτερο.

Σημασία έχει ότι και αν κάνετε να το κάνετε με συνέπεια. Με μικρά βήματα κάθε φορά. Το ταξίδι της αυτό-φροντίδας είναι ακριβώς αυτό. Ένα ταξίδι στον εαυτό σας. Απολαύστε το.

Μη ξεχνάτε να είστε #FabuleuxMoi

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Μάλαμα Βουτυρίτσα
Μάλαμα Βουτυρίτσα
Ψυχολόγος ○Feel Good Inside & Out● Μέσα από διάφορες τεχνικές αναπνοών και ασκήσεων χαλάρωσης βρίσκουμε το πυρήνα του αντικειμένου που μας προκαλεί ενόχληση στη καθημερινότητα και ξεμπλοκάρουμε τις αισθήσεις μας. Η ευτυχία και η ικανοποίηση στη ζωή του κάθε ανθρώπου είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια. Ένα μυαλό και σώμα που είναι σε αρμονία μεταξύ τους μας βοηθάνε να είμαστε προσγειωμένοι και γειωμένοι με το μέσα μας και το έξω μας και να εκπέμπουμε μια φυσική ακτινοβολία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

INSTAGRAM

Latest

Είναι κακό να θέλω να αλλάξω τον εαυτό μου; 

Η αλλαγή συνήθως σημαίνει και εξέλιξη. Και αυτό είναι η πηγή της ζωής. Κανένας δεν έμεινε ίδιος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Μαμά, φοβάμαι…

Μαμά, φοβάμαι…  Φοβάμαι τι θα συμβεί αύριο. Φοβάμαι ότι ένα πρωί θα ξυπνήσω και τίποτα δεν θα είναι ίδιο. Φοβάμαι για το τι θα ξημερώσει...

Συνήθειες που καταναλώνουν την ενέργεια μας.

Αρκετές καθημερινές συνήθειες καταναλώνουν μεγάλα ποσοστά ενέργειας. Το σημαντικό είναι να τις αναγνωρίσουμε. Έτσι μετά μπορούμε να τις αλλάξουμε. Σιγά, σιγά βελτιωνόμαστε.

Ενέργεια: 4 συνήθειες πoυ την καταναλώνουν

Οι καθημερινές μας συνήθειες παίζουν μεγάλο ρόλο στην ενέργεια μας. Το που την καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα έχει σημαντικό ρόλο στο πως θα αισθανόμαστε στο τέλος της. Για αυτό πρέπει να έχουμε επίγνωση του που πάει.

Bullying και καθημερινότητα

Το τελευταίο καιρό είμαι (μαζί με εσάς) μάρτυρας ακραίων περιστατικών bullying. Βλέπω στα μέσα ενημέρωσης περιστατικά που συμβαίνουν είτε μέσα στο σχολικό πλαίσιο είτε μέσα στην καθημερινότητα, στον δρόμο, στις γειτονιές και τις πλατείες. Το bullying όμως δεν είναι φυσιολογική συμπεριφορά!