Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τα πλεονεκτήματα ενός κατοικίδιου.

Ξέρεις τα πλεονεκτήματα ενός κατοικίδιου; Άνευ όρων αγάπη, anti-stress και personal trainer;

Αλήθεια, ξέρεις πόσα πλεονεκτήματα μπορεί να σου δώσει ένα κατοικίδιο;

Αρχικά καταλαβαίνω ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι έτοιμοι για να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη ενός κατοικίδιου.

Ένας τρόπος να απολαύσετε τα πλεονεκτήματα ενός κατοικίδιου είναι να προσφερθείτε να πάτε βόλτα το σκυλάκι ενός φίλου σας.
Να κάνετε cat-sit (να φυλάξετε την γατούλα ενός φίλου σας) ή να γίνετε εθελοντής (υπάρχει και η δυνατότητα «part-time») σε ένα καταφύγιο της γειτονίας σας.

Ακόμα και αν περνάτε λίγο χρόνο με ζωάκια σίγουρα θα λάβετε κάποια από τα πλεονεκτήματα που μπορούν να σας προσφέρουν.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Πράγματι, τα πλεονεκτήματα είναι αμέτρητα. Σας δίνω όμως κάποια που θεωρώ ως πιο σημαντικά.

1ον Αποκτάτε τον προσωπικό σας personal trainer. Ένα σκυλάκι έχει κάποιες ανάγκες που πρέπει να καλύψει. Πρέπει να πάει βόλτα και να παίξει. Τι σημαίνει αυτό για εσάς; Ότι θα πρέπει να βγείτε ακόμα και όταν δεν θέλετε. Είναι ο προσωπικός σας παρακινητής.

2ον Βοηθάνε στην καρδιακή λειτουργεία. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δημοσίευσε μια έρευνα που διαπιστώνει ότι η ιδιοκτησία σκύλου είναι ένας τρόπος αποτροπής καρδιαγγειακών παθήσεων.

3ον Είναι πηγή anti-stress. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει η κοινωνική αλληλεπίδραση των ανθρώπων και των σκύλων και των γάτων αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης ωκυτοκίνης1. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι το απλό χάιδεμα ενός σκύλου ή μιας γάτας μειώνει την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη2.

4ον Προσφέρουν μια άνευ όρων αγάπη. Τα κατοικίδια μας, μας αγαπάνε χωρίς όρους. Είναι πάντα εκεί για εμάς. Είναι το καλύτερο κομμάτι μετά από μια κουραστική ημέρα. Ειδικά όταν γυρνάω σπίτι και με περιμένει μια αγκαλιά από τα ζωάκια μου (έχω αρκετά).

5ον Βοηθάνε στην αυτοεκτίμηση. Μια μελέτη έδειξε ότι τα κατοικίδια παρέχουν μια αίσθηση σκοπού στον ιδιοκτήτη. Αυτό βοηθάει ώστε ο ιδιοκτήτης να βιώνει πιο συχνά θετικά συναισθήματα για τον εαυτό του. Συναισθήματα όπως ευγνωμοσύνη, ολοκλήρωση, προσφορά. Όλα αυτά, προσφέρουν ένα θετικό περιβάλλον για εξέλιξη.

6ον Είναι καλό για τα παιδία. Αρχικά, όσοι έχετε παιδιά και έχετε κάποιο κατοικίδιο ξέρετε ήδη πόσα πλεονεκτήματα προσφέρουν.
Για όσους δεν γνωρίζουν, οι έρευνες δείχνουν ότι τα κατοικίδια βοηθούν πολύ στην ανάπτυξη υπεύθυνης συμπεριφοράς στα παιδιά που τα φροντίζουν. Παρέχουν άμεση επαφή με τη φύση. Επιπλέον, μπορούν να διδάξουν τον σεβασμό για την ζωή.

Δεν είναι μονο φρου φρου και αρώματα

Σίγουρα, το να έχουμε ένα κατοικίδιο αποτελεί εκτός από μεγάλη ευθύνη και ένα έξτρα έξοδο. Συνεπώς, πριν υιοθετήσουμε ένα ζωάκι, είτε είναι σκυλάκι, γατάκι, χελώνα, οτιδήποτε, πρέπει να το έχουμε σκεφτεί καλά. Να έχουμε ζυγίσει τις καταστάσεις και να ήμαστε γνώστες της πραγματικότητας.

Προσωπικά πιστεύω ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν των μειονεκτημάτων. Η απόφαση όμως παραμένει δική σας.

Μην ξεχνάτε να είστε #FabuleuxMoi

Μάλαμα Βουτυρίτσα
Μάλαμα Βουτυρίτσα
Ψυχολόγος ○Feel Good Inside & Out● Μέσα από διάφορες τεχνικές αναπνοών και ασκήσεων χαλάρωσης βρίσκουμε το πυρήνα του αντικειμένου που μας προκαλεί ενόχληση στη καθημερινότητα και ξεμπλοκάρουμε τις αισθήσεις μας. Η ευτυχία και η ικανοποίηση στη ζωή του κάθε ανθρώπου είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια. Ένα μυαλό και σώμα που είναι σε αρμονία μεταξύ τους μας βοηθάνε να είμαστε προσγειωμένοι και γειωμένοι με το μέσα μας και το έξω μας και να εκπέμπουμε μια φυσική ακτινοβολία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

INSTAGRAM

Latest

Είναι κακό να θέλω να αλλάξω τον εαυτό μου; 

Η αλλαγή συνήθως σημαίνει και εξέλιξη. Και αυτό είναι η πηγή της ζωής. Κανένας δεν έμεινε ίδιος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Μαμά, φοβάμαι…

Μαμά, φοβάμαι…  Φοβάμαι τι θα συμβεί αύριο. Φοβάμαι ότι ένα πρωί θα ξυπνήσω και τίποτα δεν θα είναι ίδιο. Φοβάμαι για το τι θα ξημερώσει...

Συνήθειες που καταναλώνουν την ενέργεια μας.

Αρκετές καθημερινές συνήθειες καταναλώνουν μεγάλα ποσοστά ενέργειας. Το σημαντικό είναι να τις αναγνωρίσουμε. Έτσι μετά μπορούμε να τις αλλάξουμε. Σιγά, σιγά βελτιωνόμαστε.

Ενέργεια: 4 συνήθειες πoυ την καταναλώνουν

Οι καθημερινές μας συνήθειες παίζουν μεγάλο ρόλο στην ενέργεια μας. Το που την καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα έχει σημαντικό ρόλο στο πως θα αισθανόμαστε στο τέλος της. Για αυτό πρέπει να έχουμε επίγνωση του που πάει.

Bullying και καθημερινότητα

Το τελευταίο καιρό είμαι (μαζί με εσάς) μάρτυρας ακραίων περιστατικών bullying. Βλέπω στα μέσα ενημέρωσης περιστατικά που συμβαίνουν είτε μέσα στο σχολικό πλαίσιο είτε μέσα στην καθημερινότητα, στον δρόμο, στις γειτονιές και τις πλατείες. Το bullying όμως δεν είναι φυσιολογική συμπεριφορά!