Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

 Ενσυνείδητη διατροφή, τι είναι; 

Η ενσυνείδητη διατροφή είναι η σχέση που έχεις με το φαγητό. Και σε αυτό το άρθρο θα στα πω όλα.

Ενσυνείδητη διατροφή, τι είναι; 


Συγκεκριμένα, είναι η σύνδεση που έχεις με το σώμα σου. Πιο συγκεκριμένα ο τρόπος σκέψης σου και ο τρόπος που επιλέγεις να φροντίσεις το σώμα σου και το μυαλό σου μέσω του φαγητού.
Το φαγητό είναι το καύσιμο που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει. Είναι το καύσιμο που χρησιμοποιεί το μυαλό μας για να σκεφτεί και να δημιουργήσει. 

Το φαγητό μπορεί να είναι απόλαυση, μπορεί να είναι και ενοχή. Αυτό που κάνει την διαφορά είναι η ενσυνείδητη διατροφή. Η ενσυνείδητη διατροφή είναι κάτι περισσότερο από το να ακολουθείς απλά μια υγιεινή διατροφή. Σκέψου το πιο πολύ ως μια καθημερινή πρακτική που πρέπει να ακολουθήσεις.

Που με βοηθάει η ενσυνείδητη διατροφή;

Όπως με κάθε τι άλλο, η ενσυνείδητη διατροφή απαιτεί εξάσκηση. Είναι μια πρακτική που θα σου προσφέρει διάφορα θετικά αποτελέσματα στην καθημερινότητά σου. Αποτελέσματα που διαρκούν και βελτιώνουν την ζωή σου.
Είναι γνωστό ότι τρόπος με τον οποίο επιλέγεις να θρέψεις το σώμα σου επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας σου καθώς και την ψυχολογία σου. Επηρεάζει την πνευματική σου και νοητική σου διαύγεια ακόμα και την παραγωγικότητα σου.
Συνεπώς η απόφαση για ενσυνείδητη διατροφή είναι το πρώτο βήμα. Το πρώτο βήμα για μια σχέση σεβασμού και επίγνωσης με το φαγητό και τον τρόπο που επιλέγεις να φροντίσεις τον εαυτό σου.

Ενσυνείδητη διατροφή, τι είναι; 
μια φωτογραφία με ένα μήλο και μια πετσέτα που γράφει practice mindfulness

Πως μπορώ να εξασκήσω την ενσυνείδητη διατροφή;

Όπως είπα η ενσυνείδητη διατροφή είναι θέμα εξάσκησης. Και είναι λογικό με τους ρυθμούς της καθημερινότητας να μην εστιάζεις στην εμπειρία του φαγητού.
Αν όμως δεν προσέχεις είναι πιθανό πολύ συχνά να νιώθεις κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης, κακή διάθεση κ.α. Κάτι που είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται η διατροφή σου. Αρχικά εστίασε όχι μόνο στο τι επιλέγεις να καταναλώσεις αλλά και τον τρόπο που το καταναλώνεις.

Ακολουθούν κάποιες καθημερινές απλές πρακτικές.

Ένταξέ τες στην ζωή σου για μια πιο ενσυνείδητη διατροφή. Ξεκίνα με το να δώσεις προσοχή στις τροφές που καταναλώνεις. Τι σου προσφέρουν, πως σε κάνουν να αισθάνεσαι; Δώσε χρόνο όταν κάθεσαι να φας. Δες το σαν μια ιεροτελεστία και όχι σαν κάτι γρήγορο (όποτε το επιτρέπει η καθημερινότητα σου).
Δώσε προσοχή σε κάθε μπουκιά. Απόλαυσε το φαγητό σου. Στόχος είναι μέσα από το φαγητό να νιώσεις ότι γεμίζεις ενέργεια και όχι ότι σε βαραίνει.
Και τέλος να είσαι παρόν. Πολλές φορές τρώμε με την τηλεόραση ανοικτή ή με το κινητό στο χέρι. Προσπάθησε όταν κάθεσαι για φαγητό να μην έχεις περισπασμούς. Να είσαι συγκεντρωμένος σε αυτή την διαδικασία. Όλα είναι κομμάτι της ενσυνείδητης διατροφής.

Ενσυνείδητη διατροφή, τι είναι; 
ένα τραπέζι γεμάτο φαγήτο

Αν ακολουθήσεις αυτές τις απλές καθημερινές πρακτικές σίγουρα θα παρατηρήσεις θετικές διαφορές. Το να χτίσεις μια ισορροπημένη και ενσυνείδητη διατροφή και σχέση με το φαγητό εξαρτάται από σένα και τις επιλογές που κάνει καθημερινά. Κάνοντας το θα αισθάνεσαι καλύτερα στη ψυχολογία σου, στην υγεία σου και γενικά στη καθημερινότητά σου.

Μη ξεχνάτε να είστε #FabuleuxMoi

Μάλαμα Βουτυρίτσα
Μάλαμα Βουτυρίτσα
Ψυχολόγος ○Feel Good Inside & Out● Μέσα από διάφορες τεχνικές αναπνοών και ασκήσεων χαλάρωσης βρίσκουμε το πυρήνα του αντικειμένου που μας προκαλεί ενόχληση στη καθημερινότητα και ξεμπλοκάρουμε τις αισθήσεις μας. Η ευτυχία και η ικανοποίηση στη ζωή του κάθε ανθρώπου είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια. Ένα μυαλό και σώμα που είναι σε αρμονία μεταξύ τους μας βοηθάνε να είμαστε προσγειωμένοι και γειωμένοι με το μέσα μας και το έξω μας και να εκπέμπουμε μια φυσική ακτινοβολία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

INSTAGRAM

Latest

Είναι κακό να θέλω να αλλάξω τον εαυτό μου; 

Η αλλαγή συνήθως σημαίνει και εξέλιξη. Και αυτό είναι η πηγή της ζωής. Κανένας δεν έμεινε ίδιος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Μαμά, φοβάμαι…

Μαμά, φοβάμαι…  Φοβάμαι τι θα συμβεί αύριο. Φοβάμαι ότι ένα πρωί θα ξυπνήσω και τίποτα δεν θα είναι ίδιο. Φοβάμαι για το τι θα ξημερώσει...

Συνήθειες που καταναλώνουν την ενέργεια μας.

Αρκετές καθημερινές συνήθειες καταναλώνουν μεγάλα ποσοστά ενέργειας. Το σημαντικό είναι να τις αναγνωρίσουμε. Έτσι μετά μπορούμε να τις αλλάξουμε. Σιγά, σιγά βελτιωνόμαστε.

Ενέργεια: 4 συνήθειες πoυ την καταναλώνουν

Οι καθημερινές μας συνήθειες παίζουν μεγάλο ρόλο στην ενέργεια μας. Το που την καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα έχει σημαντικό ρόλο στο πως θα αισθανόμαστε στο τέλος της. Για αυτό πρέπει να έχουμε επίγνωση του που πάει.

Bullying και καθημερινότητα

Το τελευταίο καιρό είμαι (μαζί με εσάς) μάρτυρας ακραίων περιστατικών bullying. Βλέπω στα μέσα ενημέρωσης περιστατικά που συμβαίνουν είτε μέσα στο σχολικό πλαίσιο είτε μέσα στην καθημερινότητα, στον δρόμο, στις γειτονιές και τις πλατείες. Το bullying όμως δεν είναι φυσιολογική συμπεριφορά!