Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κλίμακα Κινήτρων

Η Κλίμακα Κινήτρων αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέτρο αξιολόγησης, τόσο στον επαγγελματικό, όσο και στο κοινωνικό και οικογενειακό μας χώρο.
Και αναλύεται ως ακολούθως:

Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να σας πω ΄ότι κάθε ένα πόστο αποτελείται από 4 τμήματα τα οποία θα πρέπει να λειτουργούν αλληλένδετα.

Αυτά είναι:

  1. ΚΑΘΗΚΟΝ
  2. ΣΚΟΠΟΣ
  3. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ
  4. ΧΡΗΜΑ

Ας πάρουμε λοιπόν για παράδειγμα ένα Γενικό Διευθυντή ο οποίος ζητά κάποιο άτομο για να καλύψει ένα συγκεκριμένο πόστο και ότι εμφανίζεται κάποιος υποψήφιος.

Στην ερώτηση του Διευθυντή , «Για ποιο λόγο θα ήθελες να εργαστείς εδώ;» ο Υποψήφιος απαντά, «Γιατί είναι καλά τα χρήματα». Σαφώς ένα πόστο έχει και το χρηματικό μέρος, αλλά αν κάποιος αφήνει την εργασία του ή έρχεται να εργαστεί μόνο για αυτό, τότε θα φύγει με την πρώτη ευκαιρία που θα του δοθεί, κάποιο καλύτερο πακέτο. 

Στην προκειμένη όμως περίπτωση ο Γενικός Διευθυντής ψάχνει για ένα άτομο το οποίο να καλύπτει και τα 4 τμήματα. Σ’ αυτή την περίπτωση μεταξύ τους θα αναπτυχθεί «εχθρική γραμμή» η οποία αργά ή γρήγορα θα φανεί.

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος άλλος απαντά ότι του αρέσει η εταιρία διότι του παρέχει αυτοκίνητο, κινητό, ανεβαίνει το prestige του και μέσα του νιώθει όμορφα να λέει στους δικούς του και στους φίλους του ΄ότι εργάζεται σε μια εταιρία με κύρος.

Σαφώς ένα άτομο που εργάζεται, επιβάλλεται να έχει και χρήματα και προσωπικά οφέλη. Αλλά αν εργάζεται μόνο γι αυτά τα δύο κίνητρα, δε θα γίνει ποτέ πραγματικό μέλος της ομάδας και κάτοχος του πόστου το οποίο έχει κληθεί να καλύψει. Αυτά από μόνα τους κατατάσσονται στα αρνητικά κίνητρα.

Αυτό είναι παρόμοιο με το παράδειγμα κάποιου, ο οποίος έχει ένα φίλο που τον κάνει παρέα γιατί έχει χρήματα και επωφελείται από τις γνωριμίες, το αυτοκίνητο του και ίσως και το κύρος του, αλλά θα τον εγκαταλείψει στα δύσκολα ή σε οποιαδήποτε ανάγκη παραστεί.

Το ίδιο ισχύει και στο γάμο κτλ.

Συνεχίζοντας, έχουμε ένα άτομο το οποίο ενδιαφέρεται για το σκοπό του πόστου και μαγεύεται να εργάζεται για το σκοπό αυτό. Αυτό δε σημαίνει ότι θα εργάζεται χωρίς να πληρώνεται ή χωρίς προσωπικά οφέλη. Αλλά αυτά τα αποκτά ακόμα πιο πολύ αν γνωρίζει και πιστεύει στο σκοπό του πόστου του. Το ίδιο ισχύει και στο γάμο για παράδειγμα. 

Κάποιος παντρεύεται γιατί του αρέσει η οικογένεια και κάποιος άλλος, για να τσοντάρει κάποιος στο μισθός του ή να του προσθέσει στο κύρος του κτλ.
Και στη μεν πρώτη περίπτωση αν προκύψουν δύσκολα παλεύει να τα χειριστεί, στη μεν δεύτερη παίρνει διαζύγιο.

Όμως υπάρχει ένα υπέρτατο κίνητρο και αυτό ονομάζεται καθήκον!!! Και σ΄ αυτή την περίπτωση βλέπεις το άτομο που λειτουργεί με αυτό, το οποίο μένει μέχρι αργά για να καλύψει ένα κενό, να διορθώσει κάποιο λάθος, να προλάβει την παραγωγή ή να βοηθήσει κάποιο συνάδελφο αγόγγυστα. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα πληρώνεται ή δε θα έχει προσωπικά οφέλη, γιατί αν το κάνει, τότε θα πρέπει να ονομάζεται οσιομάρτυρας. Και είναι το μόνο άτομο που έχει δικαίωμα στην αύξηση του μισθού του και η καλή διοίκηση εντοπίζει τέτοια άτομα και τα επιβραβεύει ανάλογα και όχι μόνο χρηματικά.  Και είναι αυτά τα άτομα που θα πρέπει να παίρνουν επαίνους γιατί όταν επιβραβεύεται κάτι αληθινό, ισχυροποιείται, γίνεται καλύτερο και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και για τους άλλους.

Το ίδιο θα πρέπει να επιβραβεύονται κι εκείνες οι μανάδες ή και πατεράδες που ξενυχτούν για τα παιδιά τους στις αρρώστιες τους ή προσπαθούν να τους δώσουν όσο καλύτερα εφόδια μπορούν για να βγουν στην κοινωνία. Και σ΄ αυτή την περίπτωση ένα «μπράβο» και ένα «ευχαριστώ» απλά τους αρκεί.

Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη περίπτωση που κάποιος σε ισχύ υπόσχεται τόσο σε προσωπικό όσο και σε εργασιακό ή πολιτικό περιβάλλον ψεύτικες παροχές, με κίβδηλους στόχους τους οποίους ουδέποτε τηρεί και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα επαναστάσεις.

Και μόνο ένας χώρος που οι άνθρωποι του εργάζονται όλοι, με αυτή την κλίμακα μέχρι το ανώτερο  εύρος της, από το ανώτερο στέλεχος μέχρι και το τελευταίο, μπορεί να ακμάσει και να προκόψει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

INSTAGRAM

Latest

Ενδείξεις τοξικού περιβάλλοντος εργασίας

10 Συνήθη χαρακτηριστικά ενός τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος! Είναι γεγονός πως κάποιοι επαγγελματικοί χώροι ακμάζουν και προκόβουν, ενώ κάποιοι άλλοι καταποντίζονται, χάνουν προσωπικό και κατ’...

ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΗΘΙΚΗΣ

Κάθε άτομο έχει το δικό του χαρακτήρα και τον προσωπικό του χώρο. Ο χώρος αυτός (περιβαλλοντικός ή χαρακτήρα), στη συνύπαρξη του με άλλους ανθρώπους,...

Σωστός / Λάθος

«Εγώ είμαι σωστός κι εσύ είσαι λάθος»! Η διαρκής διαμάχη μεταξύ των ανθρώπων. Μία διαμάχη που δε βγάζει πουθενά και το μόνο αποτέλεσμα είναι...

Η αξία για την ανθρώπινη αξιολόγηση

Είναι γεγονός ότι για πολλά χρόνια ο τρόπος που έκανε αξιολόγηση και επέλεγε κανείς τους συνεργάτες ήταν «αν τους φάνηκε καλό παιδί». Ούτε καν,...