Σωστός / Λάθος

0
597
«Εγώ είμαι σωστός κι εσύ είσαι λάθος»! Η διαρκής διαμάχη μεταξύ των ανθρώπων. Μία διαμάχη που δε βγάζει πουθενά και το μόνο αποτέλεσμα είναι αναστατώσεις και πολλές φορές, ρίξεις σχέσεων.

Το ακόλουθο δεδομένο είναι άκρως σημαντικό και ισχύει τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και στο κοινωνικό και οικογενειακό χώρο ενός ατόμου.

Ο κάθε ένας από εμάς, θέλει να νοιώθει και να έχει την αποδοχή ότι είναι ΣΩΣΤΟΣ!

Διότι, Σωστός = Αποδεκτός.

Το άτομο νιώθει ευτυχισμένο γιατί του επιτρέπουν να είναι ο εαυτός του!

Και έρχεται κάποιος σε μια δεδομένη στιγμή και βγάζει το άτομο ΛΑΘΟΣ! Του λέει, «Είσαι λάθος!» ή «Θα σου αποδείξω ότι κάνεις λάθος» κτλ. Τότε το άτομο ακυρώνεται.

Διότι ΛΑΘΟΣ = μη αποδεκτός.

Το άτομο νιώθει άσχημα και δυστυχισμένο γιατί δεν του επιτρέπουν να είναι ο εαυτός του!

Αυτή είναι μια κατάσταση που δε βοηθά ούτε τον επικρινόμενο αλλά ούτε και τον επικριτή. Και ο λόγος είναι ο ακόλουθος:

Ο κάθε άνθρωπος, σε ότι κι αν κάνει, θέλει να νιώθει ότι είναι σωστός και αποδεκτός. Από τη στιγμή όμως που κάποιος τον βγάλει λάθος, κάτι αντιστρέφεται μέσα του και προσπαθεί να αποδείξει αντιδραστικά ότι είναι σωστός «κάνοντας τα ίδια λάθη». Αυτό είναι ένα διανοητικό κύκλωμα.

Για παράδειγμα:

Κάποιος επικρίνει το παιδί του για την λάθος επιλογή ενός συντρόφου, και εκείνο παντρεύεται, γιατί ασυνείδητα, δε θέλει να βγει λάθος. Ή, Κάποιος συγκρίνει τα παιδιά του και προτρέπει το χειρότερο να γίνει σαν τον καλύτερο αδελφό του και αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο. Και το πιο δυσάρεστο, ο γονιός συνεχίζει να το επικρίνει, κάνοντας έτσι την κατάσταση αφόρητη και για τους δύο.

Ή ο Μανατζερ που επικρίνει τον τζούνιορ, «Τίποτα δεν κάνεις σωστό» κ.ο.κ.
Και σίγουρα να μην αναφέρουμε πιο βαρύς χαρακτηρισμούς, όπως «βλάκας», «ηλίθιος» κ.α. Και αυτή είναι η εξήγηση του γιατί κάτω από επικριτικά άτομα οι άνθρωποι κάνουν τα περισσότερα λάθη, παρά τις συνεχείς διορθώσεις. Απλά! Αντιδραστικά και ασυνείδητα προσπαθούν να αποδείξουν την ορθότητα τους μέσω των λαθών τους.

Ναι, αλλά πως διορθώνουμε ένα άτομο που κάνει λάθος;

Ο τρόπος είναι ο εξής:

ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ:

Να λέμε «Είσαι λάθος» και άλλες παρόμοιες εκφράσεις που απευθύνονται άμεσα στο ίδιο το άτομο, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε τα ανωτέρω δυσάρεστα αποτελέσματα.

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ:

«Αυτό θέλει διόρθωση», «Αυτό δεν είναι σωστό» κτλ. Με αυτόν τον τρόπο δε θίγουμε καθόλου την πνευματική του υπόσταση, αλλά κατευθύνουμε την προσοχή του στην άψυχη ενέργεια ή αντικείμενο. Και σ’ αυτή την περίπτωση το άτομο είναι πρόθυμο να την διορθώσει. Διαφορετικά θα έχουμε δίπλα μας άτομα που κάνουν συνεχώς λάθη και εμείς να κατακλυζόμαστε από διορθωτικές ενέργειες που θα έπρεπε να τις έχουν κάνει κάποιοι άλλοι σωστά. Και αυτή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παγίδες που δημιούργησε ο άνθρωπος και έπεσε ο ίδιος μέσα!

Ακολουθώντας λοιπόν αυτό τον κανόνα, έχουμε σαν αποτέλεσμα καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις και άτομα τα οποία είναι πιο ευτυχισμένα και μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ζωή με σθένος, αισιοδοξία και χωρίς περιττές και άσχημες «ταμπέλες». Σίγουρα δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά προσπαθώντας μπορεί να γίνει τρόπος μιας καλύτερης ζωής για όλους!

Κατερίνα Καραδήμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ