Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Το body positivity στην εποχή της ψηφιακής τελειότητας

Για πολλές δεκαετίες, ορισμένοι τύποι και μεγέθη σώματος θεωρήθηκαν πιο αποδεκτοί από την κοινωνία. Παραδοσιακά, οι δυτικές χώρες έχουν παραχωρήσει το προνόμιο σε εκείνους, που η εμφάνιση τους ταιριάζει σε ένα συγκεκριμένο ιδανικό, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει νεανικότητα, λεπτότητα, μυϊκότητα.

Οι αποκλειστικές επιταγές του τι θεωρείται ελκυστικός ή κατάλληλος τύπος και μέγεθος σώματος μπορεί να είναι επιβλαβείς για πολλούς ανθρώπους που δεν πληρούν αυτά τα συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτές οι προσδοκίες μπορούν να οδηγήσουν σε κακή ψυχική υγεία, δυσαρέσκεια στο σώμα και ανθυγιεινές συμπεριφορές γύρω από το φαγητό και την άσκηση.

Το κίνημα θετικότητας του σώματος γεννήθηκε από την ανάγκη διεύρυνσης του φάσματος των σωμάτων που θεωρούνται αποδεκτά από την κοινωνία, ενθαρρύνοντας την απόρριψη ιδεών ότι όλα τα σώματα πρέπει να ταιριάζουν σε ένα συγκεκριμένο καλούπι και υποστηρίζοντας τους ανθρώπους να γιορτάσουν το σώμα τους, όπως είναι.

Το body positivity χρονολογείται από το 1850, οπότε οι γυναίκες διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούν κορσέ για να αλλάξουν το σώμα τους. Έγινε ωστόσο επίσημο κίνημα από τους Connie Sobczak και Elizabeth Scott το 1996. Βασίστηκε στην εμπειρία της Connie με μια διατροφική διαταραχή, ενώ η Ελισάβετ, ψυχολόγος που ειδικεύεται στις διατροφικές διαταραχές, συμμετείχε επίσης στην ίδρυση.

Η φράση body positivity χρησιμοποιείται πιο συχνά από ποτέ, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κάποια σύγχυση σχετικά με το τι είναι η θετικότητα του σώματος. Η θετικότητα του σώματος, αντιπροσωπεύει την εκτίμηση, τον σεβασμό και την αποδοχή για τα σώματα, όπως και αν είναι εμφανισιακά και για τις λειτουργίες και τις δραστηριότητες που επιτελούν. Πιο συγκεκριμένα η θετικότητα του σώματος περιλαμβάνει:

Βαθιά εκτίμηση των μοναδικών πτυχών του σώματος

Ευγνωμοσύνη για τις λειτουργίες που επιτελεί ένα σώμα

Θαυμασμός για χαρακτηριστικά του σώματος που διαφέρουν από τα κοινωνικά πρότυπα

Άνεση και αυτοπεποίθηση μέσα στην εικόνα του σώματος

Εστίαση στα θετικά παρά στις αντιληπτές ατέλειες ή ελαττώματα

Απόρριψη αρνητικών εικόνων ή πληροφοριών σχετικά με το σώμα

Η θετικότητα του σώματος είναι μια διαδικασία και απαιτεί την πρακτική της αυτο-κατανόησης και της αυτο-αποδοχής, και ενώ ως διαδικασία είναι σίγουρα δύσκολη, μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη ευεξία και ψυχική υγεία και να ενθαρρύνει την κοινωνία να είναι πιο περιεκτική και ανεκτική στη διαφορετικότητα.

Υπάρχει μια αυξανόμενη κατανόηση του αντίκτυπου που μπορούν να έχουν τα παραδοσιακά αλλά και τα σύγχρονα μέσα στην εικόνα του ιδανικού σώματος που έχει ένα άτομο ή μια κοινότητα. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε σημαντική ώθηση ώστε να εμπλουτιστούν οι τύποι σωμάτων, που εκπροσωπούνται στα mainstream μέσα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καμπάνια Dove Real Beauty, η οποία ξεκίνησε από την Dove για να προωθήσει την ομορφιά ως πηγή εμπιστοσύνης και όχι άγχους. Μέσα σε αυτήν την εκστρατεία, η ομορφιά εμφανίζεται μέσω πραγματικών γυναικών που αντιπροσωπεύουν την ποικιλομορφία που παρατηρείται στην κοινωνία. Επιπλέον, η καμπάνια χρησιμοποιεί μόνο μη μοντέλα και δεσμεύεται να μην κάνει ρετουσάρισμα ή ψηφιακή παραμόρφωση στις εικόνες τους. Η εκστρατεία στοχεύει στη βελτίωση της θετικότητας του σώματος και της εκπαίδευσης γύρω από τη θετική εικόνα του σώματος σε γυναίκες και νέους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

INSTAGRAM

Latest

Tα νέα Color Gels Oils παρουσίασε η Redken

H REDKEN, η νο1 επαγγελματική μάρκα περιποίησης μαλλιών στην Αμερική, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία στις 24/04/2023 ένα digital live event για να παρουσιάσει σε όλη την κομμωτική κοινότητα τη νέα της υγρή βαφή χωρίς αμμωνία, τα Color Gels Oils! Δείτε τι μας είπε ο Κωνσταντίνος Μουστάκας μετά το τέλος του event!

DREAMING BACK TO 80 ’s by KYANA

Σεμινάριο κομμωτών από «άλλη εποχή» πραγματοποιήθηκε με πρωταγωνίστρια την ΚΥΑΝΑ στο President Hotel. Οι Experts έδειξαν τεχνικές βαφών, κερατίνης και εκπληκτικά χτενίσματα εμπνευσμένα από...

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών κομμωτικού κλάδου Be Your Best συνεχίζεται!

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών κομμωτικού κλάδου Be Your Best συνεχίζεται! Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε το 2ο σεμινάριο με τίτλο «Συμφιλίωση επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής» και εισηγήτρια τη Δήμητρα Γούναρη, CPI Certified...

Ο Dove Palmer στο HAIRFEST EXPERIENCE

Ο Dove Palmer θεωρείται o «πατέρας» των αυστηρών καρέ και ίσως ο σπουδαιότερος κομμωτής της γενιάς του στην ακρίβεια κοπής μαλλιών.  Είχαμε την χαρά να τον απολαύσουμε στο stage του HAIRFEST EXPERIENCE. Μετά το τέλος του event τον φιλοξενήσαμε στο studio του HairDressing News όπου μας παραχώρησε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Απολαύστε τον!

Ο Josh Lamonaca στο HAIRFEST EXPERIENCE

Ο Josh Lamonaca Θεωρείται δίκαια αν όχι ο κορυφαίος αλλά στους κορυφαίους καλλιτέχνες-εκπαιδευτές στον κόσμο. Μετά το τέλος της παρουσίασης, φιλοξενήσαμε τον Josh Lamonaca στο στούντιο του HairdressingNews.com. Μας μίλησε για το πως έζησε ο ίδιος το HAIRFEST EXPERIENCE. Απολαύστε τον!