Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Πανελλαδική,Ειρηνική διαμαρτυρία Κομμωτών!


«Ανοίξτε τα κομμωτήρια, όχι στη μαύρη εργασία και το παρεμπόριο» ήταν κάποια αίτηματα που τέθηκαν, σε Πανελλαδική, ειρηνική διαμαρτυρία κομμωτών, την προηγούμενη εβδομάδα.

Αν και τα κομμωτήρια είναι ένας κλάδος που ελέγχεται πολύ εύκολα,  ποιός μπαίνει, ποιός βγαίνει και πόσα άτομα βρίσκονται σε ένα χώρο… είναι ακόμα κλειστά.  Ανοίγουν, κλείνουν, ξανά ανοίγουν, ξανά κλείνουν… και όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αγανακτισμένους, κουρασμένους υπαλλήλους και ιδιοκτήτες κομμωτηρίων και κουρείων, γιατί οι μεν είναι άνεργοι με ελάχιστο επίδομα, αν δικαιούνται, και οι δε ιδιοκτήτες κάνουν μόνο έξοδα για συντήρηση, χάνοντας ουσιαστικά την πελατεία τους.

Πληθώρα κομμωτηρίων, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, έβγαλαν έξω από το μαγαζί τους τις καρέκλες τους, ώς ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα του lockdown και τη γενική κατάσταση της χώρας.

«Ο σκοπός μας ήταν εντελώς ειρηνικός και να ενώσουμε κομμωτές απ όλη την Ελλάδα. Με αυτόν τον ωραίο τρόπο θέλουμε να δείξουμε στην κυβέρνηση τα προβλήματα και τα παράπονα μας, για την όλη κατάσταση που ζούμε» δήλωσε ο συντονιστής της συγκεκριμένης ενέργειας και ιδιοκτήτης κομμωτηρίου στη Μύκονο, Κωνσταντίνος Κοντιζάς, προσθέτοντας, ότι «ο κόσμος είναι σε αναμμένα κάρβουνα. Υπάρχουν συνάδελφοι μέσα στις ομάδες εδώ στο διαδίκτυο, που είναι έτοιμοι να βγούν στους δρόμους».

Στα κομμωτήρια, ακόμα και προ κορωνοϊού, η διαδικασία εργασίας επιτρέπει με ευκολία, να είναι γνωστό πόσα άτομα παρευρίσκονται στο χώρο, με όλα τους τα στοιχεία, αφού γίνονται όλα μόνο μετά από ραντεβού. «Όλο αυτό τον καιρό τηρούμε τα μέτρα και έχουμε κάνει τα μαγαζιά μας σαν χειρουργία, ώστε  να μπαίνει ο πελάτης και όχι μόνο να νιώθει αλλά και να είναι ασφαλής» ανέφερε ο κ. Κοντιζάς παρακαλώντας τους αρμόδιους να ανοίξουν τα κομμωτήρια αφού ουσιαστικά δεν είναι αυτό το πρόβλημα.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και η κ. Αβραμιδου Βασιλικη, ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου στο  Αιγαλεω Αττικής,  παραδεχόμενη ότι περνάει πολύ δύσκολα με το άνοιξε, κλείσε που επικρατεί, χάνοντας με αυτόν τον τρόπο την πελατεία της. «Ναι μεν αντιλαμβάνομαι ότι τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, αλλά εμείς και τα μέτρα τηρούμε, και αποστάσεις κρατάμε και δεν βάζουμε πολύ κόσμο μέσα στα κομμωτήρια μας» είπε συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την πολυκοσμία που αντιμετώπισε λίγες μέρες πριν όταν πήγε σε ιδιωτική κλινική για να κάνει κάποιες εξετάσεις.

Κανένα επίδομα, αν προσλήφθηκες μετά τις 4 Νοεμβρίου
Αρκετοί κομμωτές, οι οποίοι δέν έχουν δικά τους κομμωτήρια και είχαν την ατυχία τελικά να προσληφθούν μετά τις 4 Νοεμβρίου, δυστυχώς δεν τους δίνετε καν κάποιο επίδομα τώρα που ούτε καν δουλεύουν, με αποτέλεσμα κυριολεκτικά να μην έχουν να φάνε. Αυτό αν και το επισήμαναν στις δημοσιεύσεις και τα βίντεο τους αρκετοί κομμωτές, είναι ένα γενικό και σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει με τα νέα μέτρα!

Κομβική μέρα εργασίας το Σάββατο

Κάποιες περιοχές της Ελλάδας είναι λίγο πιο  «τυχερές» και τα κομμωτήρια κλείνουν μόνο Σάββατα. Αυτό από την μια είναι θετικό, από την άλλη όμως, σύμφωνα με όσα μας είπε η κ. Μαρία-Κυριακή Μπόζα ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, δημιουργεί ουσιαστικό πρόβλημα μιας και το Σάββατο είναι μέρα κομβικής σημασίας και αρκετής πελατίας για αυτόν τον κλάδο. Αυτό όμως δεν πτοεί κάποιους κομμωτές για να ζήσουν, να κινούνται παράνομα δουλεύοντας από σπίτι σε σπίτι, μεγεθύνοντας το πρόβλημα της μαύρης αγοράς.

Όχι στην μαύρη εργασία και το παρεμπόριο

Ακόμα και στις μέρες μας, όπου όλα είναι κλειστά, υπάρχουν παραθυράκια όπου όποιος θέλει μπορεί να παρανομήσει.  «Θα έπρεπε η κυβέρνηση να μεριμνήσει για την πάταξη της μαύρης εργασίας και του παρεμπορίου, να κάνει καμπάνια ενημερώνοντας τον κόσμο τι προκαλέι το παρεμπόριο σε όλους τους κλάδους, όχι μόνο στον δικό μας. Θα έπρεπε να αυστηροποιηθούν οι ελέγχοι και οι ποινές προς τους ανθρώπους που πηγαίνουν στα σπίτια και παρέχουν υπηρεσίες, γιατί ανάμεσα σε άλλα κακά που προκαλούνται από αυτό, ο πλανόδιος μπορεί να μεταφέρει από σπίτι σε σπίτι τον ιό, αντιθέτως με τα κομμωτήρια που ακολουθούν συγκεκριμένα μέτρα» ανέφερε ο κ. Τζανής Ιωάννης ιδιοκτήτης κομμωτηρίου στη Χαλκίδα, τονίζοντας ότι με αυτή τη ενέργεια του πλανόδιου, χάνει το κράτος χρήματα απο αποδείξεις, από εισφορές, οι  εταιρείες χρήματα από παραγγελίες, χάνει η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, χάνονται θέσεις εργασίας δημιουργώντας ανεργία». «Είναι απαράδεκτο να λειτουργούμε σαν ακορντεόν άνοιξε κλείσε, γιατί αυτό αυξάνει το πρόβλημα της μαύρης αγοράς και της παραοικονομίας.
Ζητάμε να είμαστε πλέον ανοιχτά φυσικά τηρώντας τα ήδη σφικτά μέτρα, να μειωθεί ο ΦΠΑ σε ένα βιώσιμο ποσοστό 10% με αυστηρους ελέγχους και να γίνει πιο εύκολη η εισαγγελική παρουσία σε πιθανές “μαύρες”επιχειρήσεις»  ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Τσιαρβούλας ιδιοκτήτης κομμωτηρίου στη περιοχή Συκιές στη Θεσσαλονίκη.


«Αφήστε μας να δουλέψουμε.. νιώθουμε εγκληματίες»

Το θέμα του σκληρού lockdown δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και ψυχολογικό, το άγχος είναι μεγάλο. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος επειδή απλά θέλει να δουλέψει και δεν μπορεί, αφού δεν ξέρει πότε πρακτικά θα είναι ανοιχτά, πότε θα είναι κλειστά, ποιά καινούρια νομοθεσία κανονισμός θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να τηρηθεί και τι θα γίνει με όλη αυτή την κατάσταση που τα κέρδη ουσιαστικά είναι πολύ λιγότερα από τα έξοδα. Σύμφωνα με την κ. Ευαγγελία Ντάγγαλου ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου στη Λάρισα, το άγχος τόσο το δικό της, των συναδέλφων της ,όσο και των πελατών της είναι τεράστιο. «Δεν γίνετε να νιώθουμε ότι κλέβουμε ή έχουμε κάνει έγκλημα , δεν γίνετε να νιώθουμε ενοχές χωρίς να έχουμε πράξει κάποιο αδίκημα, δεν γίνετε να νιώθουμε φυλακισμένοι μέσα στα ίδια μας τα μαγαζιά . Να νιώθουμε αγχος μην τυχόν και μας ξεφύγει κάποιο άτομο και δεν το γράψουμε στο βιβλίο covid, το οποίο μόνο εμεις κρατάμε λες και άλλου δεν πάει ο κοσμος και μόνο από μας θα γίνει η ιχνηλάτηση » είπε η κ. Ντάγγαλου, υπενθυμίζοντας ότι «δεν πήραμε καμία αποζημίωση για τη μεγάλη ζημιά που πάθαμε με το άνοιξε κλείσε , παρα μόνο ένα  πολύ μικρό δάνειο που μετά πιθανόν να σας τα ξαναδώσουμε διπλά. Μας κάνετε να νιώθουμε ηλίθιοι». Τέλος σχολίάστηκε και το πρόβλημα με το ΦΠΑ, θέτοντας τα ακόλουθα ερωτήματα προς τους αρμόδιους, κυβερνώντες, «καταλαβαίνετε κάτι από όλα αυτά; Μπορείτε να νιώσετε το πρόβλημα μας και να μας αφήστε να δουλέψουμε τηρώντας έτσι κι αλλιώς τα μέτρα ασφαλείας;»


Ξέσπασαν οι κομμωτές με την ειρηνική ενέργεια τους και ενώνοντας τη φωνή τους, φώναξαν με βίντεο φωτογραφίες και σχόλια…. «Αφήστε μας επιτέλους να δουλέψουμε. Δεν είμαστε εστία διασποράς»!!!!!

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό κάποιων από τους κομμωτές που έλαβαν μέρος στη συγκεκριμένη ενέργεια, αλλά δεν μίλησαν στο κείμενο μας.

Σάκης Καλούσιος
Θωμάς Παπαδημητρίου
Σταυρούλα Αναγνωστάκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

INSTAGRAM

Latest

Tα νέα Color Gels Oils παρουσίασε η Redken

H REDKEN, η νο1 επαγγελματική μάρκα περιποίησης μαλλιών στην Αμερική, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία στις 24/04/2023 ένα digital live event για να παρουσιάσει σε όλη την κομμωτική κοινότητα τη νέα της υγρή βαφή χωρίς αμμωνία, τα Color Gels Oils! Δείτε τι μας είπε ο Κωνσταντίνος Μουστάκας μετά το τέλος του event!

DREAMING BACK TO 80 ’s by KYANA

Σεμινάριο κομμωτών από «άλλη εποχή» πραγματοποιήθηκε με πρωταγωνίστρια την ΚΥΑΝΑ στο President Hotel. Οι Experts έδειξαν τεχνικές βαφών, κερατίνης και εκπληκτικά χτενίσματα εμπνευσμένα από...

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών κομμωτικού κλάδου Be Your Best συνεχίζεται!

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών κομμωτικού κλάδου Be Your Best συνεχίζεται! Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε το 2ο σεμινάριο με τίτλο «Συμφιλίωση επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής» και εισηγήτρια τη Δήμητρα Γούναρη, CPI Certified...

Ο Dove Palmer στο HAIRFEST EXPERIENCE

Ο Dove Palmer θεωρείται o «πατέρας» των αυστηρών καρέ και ίσως ο σπουδαιότερος κομμωτής της γενιάς του στην ακρίβεια κοπής μαλλιών.  Είχαμε την χαρά να τον απολαύσουμε στο stage του HAIRFEST EXPERIENCE. Μετά το τέλος του event τον φιλοξενήσαμε στο studio του HairDressing News όπου μας παραχώρησε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Απολαύστε τον!

Ο Josh Lamonaca στο HAIRFEST EXPERIENCE

Ο Josh Lamonaca Θεωρείται δίκαια αν όχι ο κορυφαίος αλλά στους κορυφαίους καλλιτέχνες-εκπαιδευτές στον κόσμο. Μετά το τέλος της παρουσίασης, φιλοξενήσαμε τον Josh Lamonaca στο στούντιο του HairdressingNews.com. Μας μίλησε για το πως έζησε ο ίδιος το HAIRFEST EXPERIENCE. Απολαύστε τον!