Παγωτό. Ξέρατε ότι έχει και βιταμίνες;

0
477

Μην μου πείτε ότι, με το που καλυτέρεψε ο καιρός, δεν σκεφτήκατε παγωτό!
Περπάτημα με παγωτό στο χέρι, βόλτες με παγωτό, επιδόρπιο στο σπίτι ένα τεράστιο μπολ παγωτό, πρώτη επιλογή σε καφετέριες και ζαχαροπλαστεία…. παγωτό.
Ποιά είναι η αγαπημένη σου γεύση; Σοκολάτα; Φράουλα; Βανίλια; Φρούτα; Κάτι περίεργο; Παράξενο; Με ζάχαρι, σιρόπι, σαντιγί ή με στέβια; Υπάρχουν εκατοντάδες γεύσεις βοηθώντας το παγωτό, να είναι το αγαπημένο επιδόρπιο μικρών και μεγάλων.

Η διαδικασία του να γίνει ένα παγωτό, δεν είναι δύσκολη. Μπορείς να φτιάξεις και εσύ και μάλιστα υγιεινότερο!!!
Συγκεκριμένα, βρίσκεις τα συστατικά που θες, τα αναμειγνύεις, τα βάζεις στον καταψύκτη και περιμένεις να παγώσει.


Συνήθως στα παγωτά που πωλούνται στην αγορά, η περιεκτικότητα σε λιπαρά, πρωτεΐνες, ζάχαρη ή γλυκαντικές χρωστικές, αρωματικές  ουσίες είναι υψηλή.

Παρ΄όλα αυτά, δεν θα έγραφα ποτέ κείμενο εναντίον του αγαπημένου παγωτού και σε κάθε περίπτωση θα έβρισκα και τα θετικά του. Η βασική πρώτη ύλη του παγωτού είναι το γάλα, το οποίο είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, τα οφέλη του στην υγεία είναι ότι έχει σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, σε σχέση με άλλες τροφές, όπως το άσπρο ψωμί και το ρύζι. 

Το παγωτό, έχει θετική επίδραση στην υγεία του οργανισμού, έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση του, είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας, αφού περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα, λίπος, υδατάνθρακες και πρωτεΐνη. Επίσης είναι σημαντική πηγή βιταμινών Α, C, D και Ε και Β-6 και Β-12 και μετάλλων (ασβέστιο και το φώσφορο).

Όμως το παγωτό σε καθημερινή κατανάλωση, μπορεί να μας κάνει και κακό, εφόσον περιέχει λιπαρές ουσίες και ζάχαρη. Όταν  τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, είναι πολύ υψηλά, μπορεί να δημιουργηθεί αθηρωματική πλάκα, μία απόθεση λίπους στις αρτηρίες, που παρεμποδίζει τη ροή του αίματος και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σε περιπτώσεις ανθρώπων που τους ενοχλεί το γάλα, μπορεί να προκαλέσει και πεπτικές διαταραχές.

Τα λιπαρά ενός παγωτού εξαρτώνται κυρίως από εμάς. Όσο περισσότερη σαντιγί, σιρόπι, τρούφα, μπισκότα, γλυκάκια, σοκολατάκια, καραμελίτσες, προσθέσεις πάνω… τόσο περισσότερο αυξάνεται και ο γλυκαιμικός δείκτης. Μια απλή γρανίτα ή ένα διαιτητικό παγωτό μπορεί να έχει μόνο 100 θερμίδες!

Όσο αγαπημένο και να είναι το παγωτό προσοχή στην κατανάλωση του. Σύμφωνα με διατροφολόγους, μην καταναλώνετε πάνω από 3 παγωτά την εβδομάδα… αναλόγως φυσικά της ηλικίας και των κιλών σας. Κατα την αγορά του παγωτού σας, προσοχή στις οδηγίες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων. Πρέπει η συσκευασία να είναι σκληρή, καθόλου υγρή και το χαρτί να μην είναι σχισμένο ή κολλημένο πάνω στο παγωτό. Επίσης φροντίστε να αγοράζετε παγωτό μόνο από καθαρά ψυγεία που βρίσκονται σε σκιερά μέρη. Αν είναι λιωμένο, μην το φάτε, απλά πετάξτε το και αποφύγετε παγωτά με έντονα χρώματα, τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες χρωστικών ουσιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ