Μήπως σε ενοχλεί η γλουτένη;

0
556

Σύμφωνα με έρευνα, στις μέρες μας, 1 στα 100 άτομα πάσχει από δυσανεξία στη γλουτένη. Άρα είναι μια λίγο «δύσκολη» πρωτεΐνη που αποτελείται από ένα αδιάλυτο κλάσμα με συστατικά, τα οποία, δεν απορροφούνται από τις λάχνες του λεπτού εντέρου, με αποτέλεσμα να δημιουργεί διαταραχές, ευτυχώς αυτοάνοσες, μειώνοντας την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Το θετικό της συγκεκριμένης πάθησης είναι ότι με το που θα σταματήσετε την κατανάλωση προιόντων που περιέχουν γλουτένη, τα συμπτώματα της δυσανεξίας, λόγω γλουτένης, αμέσως υποχωρούν.
Το να αποκλείσεις όμως εξ’ολοκλήρου τη γλουτένη από την διατροφή σου, ίσως να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα στον οργανισμό σου, αφού δεν πρέπει να αδρανοποιείται το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη διάσπασή της, αλλά να μάθει να λειτουργεί σωστά σε περίπτωση που θα χρειαστεί. Άρα παν μέτρον άριστον!!!

Τροφές που περιέχουν γλουτένη, είναι δημητριακά/ σιτάρι/ κριθάρι/ σίκαλη, λιγότερο η βρώμη, καθώς και τα προϊόντα τους, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, οι φρυγανιές, τα παξιμάδια και άλλα αρτοποιήματα όπως κέικ ή μπισκότα. Επίσης, γλουτένη πολλές φορές, μπορεί να βρείτε σε ορισμένα είδη σοκολατούχου γάλακτος ή γιαουρτιού με δημητριακά ή φρούτα και σε ορισμένα είδη αλλαντικών όπως τα λουκάνικα, το παριζάκι, τις κονσέρβες κρέατος, σε κάποια είδη τυριών όπως το ροκφόρ, το blue cheese και γενικότερα σε τυριά με μορφή κρέμας. Λες και δεν είναι τα προαναφερόμενα αρκετά για να δυσκολέψουν τις διατροφικές μας επιλογές, γλουτένη μπορεί να βρεθεί και σε μαγιονέζες και μουστάρδες εμπορίου, καθώς και ντρέσινγκ για σαλάτες, όπως και σε φρούτα, λαχανικά ή όσπρια σε κονσέρβα. Η πρωτεΐνη αυτή μπορεί να συναντηθεί και σε ορισμένους χυμούς ή ποτά με συντηρητικά ή πρόσθετα, στη μπίρα αλλά και σε ποτά από βύνη όπως επίσης σε ξηρούς καρπούς σε κονσέρβα ή όταν είναι καραμελοποιημένοι ή επεξεργασμένοι και σε ορισμένες τσίχλες, καραμέλες, γαριδάκια, τσιπς, σοκολάτες και κάποια φάρμακα.

Τροφές χωρίς γλουτένη, είναι το φυσικό γιαούρτι, η κρέμα γάλακτος, όλα τα είδη κρέατος, πουλερικών, ψαριών, αβγών και τα περισσότερα είδη τυριών, όλα τα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, όλα τα φρέσκα λαχανικά, όλα τα όσπρια, το ρύζι, το ρυζάλευρο, οι πατάτες, το καλαμπόκι, το καλαμποκέλαιο, το κεχρί, οι ανάλατοι ξηροί καρποί.

Και επειδή η ζωή μας ίσως να ήταν λίγο δύσκολη με όλους αυτούς τους περιορισμούς, αρκετές εταιρίες στο χώρο των τροφίμων έχουν λανσάρει προϊόντα χωρίς γλουτένη, δίνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους με δυσανεξία στην γλουτένη να διευρύνουν τις επιλογές τους όσον αφορά τα γεύματα τους. Αυτά τα προϊόντα αναγράφουν στην συσκευασία τους ότι είναι χωρίς γλουτένη (ΧΓ).

Εσύ μήπως έχεις δυσανεξία στη γλουτένη και δεν το ξέρεις;

Για έλεγξε τα παρακάτω συμπτώματα να δούμε….

1.Μη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Δηλαδή συγκεκριμένα αντισώματα που περιέχονται στο σάλιο και στον  γαστρεντερικό σωλήνα, έχουν αντίθετη επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι το σώμα δεν μπορεί να αποτρέψει ένα κρυολόγημα ή μια γρίπη, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνετε πολύ εύκολα.

2. Κόπωση και εξάντληση, ως αποτέλεσμα φλεγμονής και ανακατανομής των ενεργειακών αποθεμάτων του σώματος.

3. Πονοκέφαλοι και ημικρανίες

4. Μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις

5. Μειωμένη γνωστική εγκεφαλική λειτουργία

6. Ξαφνική αύξηση βάρους

7. Οδοντοιατρικά προβλήματα. Σύμφωνα με μελέτη του «BMS Gastroenterology» υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της δυσανεξίας στη γλουτένη και σε μια κατάσταση που ονομάζεται «αφθώδης στοματίτιδα», η οποία οδηγεί σε στοματικά έλκη. Η κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών εξαιτίας της δυσανεξίας στη γλουτένη, μειώνει τα επίπεδα του ασβεστίου, καθώς είναι απαραίτητο για υγιή οστά και δόντια.

8. Δερματικά προβλήματα. Η δυσανεξία στη γλουτένη συχνά προκαλεί έκζεμα, ακμή, και ερπητοειδή δερματίτιδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών που προκαλείται εξαιτίας της δυσανεξίας στη γλουτένη, επηρεάζει το δέρμα και προκαλεί κνησμό, ερυθρότητα, εξανθήματα, αίσθημα καψίματος, και φουσκάλες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ