Μετά κορωνοϊού εποχή, εμφανίζονται νέα προβλήματα υγείας

0
577

Πέρασε ενάμησι χρόνος πανδημίας, 3 καραντίνες, 385.444 συνολικά κρούσματα και 11.641 θανάτοι.
Πολλές απαγορεύσεις, μάσκες, αντισηπτικά, self test, εμβόλια… σχεδόν δύο, αλλόκοτες χρονιες που περιμένουμε πως και πως να αλλάξουν. Νοσήσαμε, γίναμε καλά.
Γίναμε όντως καλά, ή μετά μετά κορωνοϊού εποχή, θα εμφανιστούν νέα προβλήματα υγείας;

Μελέτη έδειξε ότι 1 στους 7 που μολύνεται από κορωνοϊό, δηλαδή 14% των ενηλίκων, εμφανίζει τουλάχιστον ένα νέο πρόβλημα υγείας. Πρόβλημα υγείας, όπως αναπνευστική ανεπάρκεια, διαβήτη, προβλήματα στο ήπαρ, νεφρά, σωματική κόπωση, βήχα, πονοκέφαλο και πόνο στις αρθρώσεις.

Προβλήματα που δεν είχαμε…αλλά αποκτήσαμε. Ο κορωνοϊός μακροχρόνια μπορεί να βλάψει επίσης τους πνεύμονες, την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τον εγκέφαλο και να δημιουργήσει προβλήματα θρομβών και αιμοφόρων αγγείων.  Σύμφωνα με ερευνητές, ο ιός αυξάνει τις πιθανότητες για εγκεφαλικά επεισόδια, σπασμούς, τη νόσο του Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ και σύνδρομο Guillain-Barre, μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και προσωρινή παράλυση.

Κατάθλιψη και άγχος

Περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους είχαν νοσήσει με τον ιό (265 άνδρες και 137 γυναίκες) και είχαν εξεταστεί και λάβει θεραπεία στο νοσοκομείο…  κατά την επιστροφή τους στο σπίτι είχαν εκτός από σημαντικά προβλήματα σε ζωτικά τους όργανα και ψυχιατρικές διαταραχές, όπως μετατραυματικό στρες, άγχος, αϋπνία και κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τη μέλέτη και τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι πρώην covid19 ασθενείς, το 28% παρουσίαζε συμπτώματα μετατραυματικού στρες, το 31% είχε κατάθλιψη, το 42% υπέφερε από άγχος, το 40% από αϋπνία ενώ το 20% είχε συμπτώματα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Συγκεκριμένα ιδίως οι γυναίκες παρουσιάζουν άγχος και κατάθλιψη, παρ’ όλο που η λοίμωξή τους δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο των ανδρών.

Ο κίνδυνος για επιπτώσεις στην υγεία, αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία, το αν υπήρχαν υποκείμενα νοσήματα και το για πόσο καιρό νοσηλεύτηκε κάποιος με  Covid-19.

Ακόμη όμως και όσοι νεαρότεροι σε ηλικία (κάτω των 50 ετών), πέρασαν τη νόσο Covid-19 στο σπίτι τους, σχεδόν ασυμπτωματικοί και όχι στο νοσοκομείο, καθώς και άτομα που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας πριν τον κορωνοϊό … αντιμετωπίζουν αυξημένη πιθανότητα -έως και έξι μήνες μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19- να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν προϋπήρχε.

Η λύση για να μην νοσήσουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι να κάνουμε το εμβόλιο κατά του ιού. Σε ερώτηση ποιό από όλα είναι το καλύτερο εμβόλιο, δηλαδή χωρίς επιπτώσεις στην υγεία μας αλλά και δυνατό στην ενίσχυση του οργανισμού μας κατά του covid19, η απάντηση του καθηγητή παθολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνου Σύριγου είναι ότι

“Το καλύτερο εμβόλιο είναι αυτό που θα γίνει πιο γρήγορα”, αυτό που θα καταφέρουμε να βρούμε να κλείσουμε ραντεβού!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ