Αντηλιακό – μύθοι και αλήθειες

1
762

Το καλοκαίρι έρχεται δυναμικά, τα κοντομάνικα και τα μαγιώ βγαίνουν από το πατάρι και ανοίγει για άλλη μία φορά το μεγάλο κεφάλαιο “ΑΝΤΗΛΙΑΚΌ”. Τα μοντέρνα αντηλιακά είναι ιδιαίτερα εξελιγμένα και παρέχουν μεγαλύτερη προστασία από ποτέ. Υπάρχουν, ωστόσο, διάφοροι μύθοι και παρανοήσεις που περιβάλλουν τα συγκεκριμένα προϊόντα όπως και μεγάλες αλήθειες που καλό θα ήταν να γνωρίζεις. Έχοντας άλλωστε καλύτερη κατανόηση του περί τίνος πρόκειται, θα έχεις στα χέρια σου όλα τα δεδομένα, ώστε να κάνεις την καλύτερη πιθανή επιλογή όταν προμηθευτείς το επόμενό σου μπουκάλι!

Ακτινοβολία UVA και UVB

Για να υπάρχει καλή κατανόηση περί του πώς ακριβώς λειτουργεί ένα αντηλιακό, όπως και τους μύθους γύρω από αυτό, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει καλή κατανόηση του πώς λειτουργεί η ηλιακή ακτινοβολία UVA και UVB. Πρόκειται για δύο μορφές υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) που αμφότερες επηρεάζουν το δέρμα μετά από την έκθεση του σε αυτές.

Η ακτινοβολία UVA έχει μεγαλύτερη διαπερατότητα και εισχωρεί στη βαθύτερη στιβάδα του δέρματος που ονομάζεται χόριο. Η παρατεταμένη έκθεση σε ακτίνες UVA χωρίς αντηλιακή προστασία, οδηγεί σε πρόωρη γήρανση, ρυτίδες και καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αντίστοιχα, οι ακτίνες UVB, έχουν μικρότερη διαπερατότητα και είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνες για τα ηλιακά εγκαύματα στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος, που ονομάζεται επιδερμίδα. Η ακτινοβολία UVB είναι σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη σοβαρών παθήσεων όπως ο καρκίνος του δέρματος. Επίσης, τα συχνά εγκαύματα από τον ήλιο, μπορούν να προκαλέσουν μόνιμα δερματικά προβλήματα και σημάδια.

Αφού λοιπόν τώρα έχεις αυτές τις τόσο χρήσιμες γνώσεις, πάμε να αναλύσουμε τους βασικότερους μύθους γύρω από το αντηλιακό!

Το αντηλιακό δεν είναι πάντα απαραίτητο

Υπάρχει η γενική πεποίθηση ότι το αντηλιακό είναι απαραίτητο μόνο όταν εκτίθεται ολόκληρο το σώμα στον ήλιο, δηλαδή στην παραλία ή στις καλοκαιρινές διακοπές. Όμως, η υπεριώδης ακτινοβολία, είναι επιβλαβής ως προς το δέρμα ανεξάρτητα από το πόση από την επιφάνειά του βρίσκεται εκτεθειμένη.

Επίσης, κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το αντηλιακό δεν είναι απαραίτητο τις μέρες που έχει συννεφιά, γιατί ο ήλιος δεν είναι τόσο έντονος και “δεν καίει”. Η πραγματικότητα είναι ότι οποιαδήποτε στιγμή το δέρμα είναι εκτεθειμένο σε ηλιακό φως, είναι παράλληλα εκτεθειμένο και σε υπεριώδη ακτινοβολία. Το αν έχει καλοκαιρινή λιακάδα, ή τον χειμώνα της Νάρνια (αν δεν έχεις δει την ταινία, να την δεις!), δεν έχει απολύτως καμία σημασία.

Το αντηλιακό εμποδίζει την παραγωγή της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι ένα ζωτικό συστατικό για την καλή μας υγεία και το σώμα την παράγει με ευκολία, μέσω της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Επομένως, ναι, στη θεωρία εάν χρησιμοποιούσες αντηλιακό στο 100% των περιπτώσεων που εκτίθεσαι στο ηλιακό φως, θα εμφάνιζες έλλειψη βιταμίνης D.

Ωστόσο, το φως του ήλιου, αφενός μπορεί να διαπεράσει το ρουχισμό, αφετέρου τα αντηλιακά χάνουν την επίδραση τους μετά από κάποια ώρα. Επιπλέον είναι σχεδόν αδύνατον για κάποιον να χρησιμοποιεί αντηλιακό σε κάθε πιθανή περίπτωση που έρχεται σε επαφή με τον ήλιο, όπως και σε όλα τα πιθανά εκτεθειμένα σημεία.

Πολλοί επιστήμονες και δερματολόγοι επισημαίνουν ότι, 5 με 30 λεπτά ηλιάκη έκθεση ανά ημέρα, αρκεί για να παράξει το σώμα μας την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D.

Οι άνθρωποι με σκούρο δέρμα δεν χρειάζονται αντηλιακό

Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι όσοι έχουν περισσότερη μελανίνη στο δέρμα τους δεν χρειάζεται να βάζουν αντιηλιακό. Σε ένα βαθμό αυτό θα μπορούσε να είναι αλήθεια καθώς η μελανίνη απορροφά μερικώς την ακτινοβολία UVB και μπορεί σε ένα βαθμό να προστατέψει από εγκαύματα.

Ενώ λοιπόν οι άνθρωποι που έχουν πιο σκούρο δέρμα είναι κατά κάποιο τρόπο πιο προστατευμένοι από τον ήλιο, εξακολουθητικά, θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακό με έντονη προστασία. Αυτό συμβαίνει διότι η ακτινοβολία UVA δεν μπλοκάρεται από τη μελανίνη όπως η UVB. Κατ’ επέκταση το δέρμα θα υποστεί και πάλι πρόωρη γήρανση και θα δημιουργήσει ρυτίδες.

Επίσης, η μελανίνη δεν μπορεί να προστατέψει το δέρμα από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, όπως το να κάθεται κάποιος κάτω από αυτόν με τις ώρες χωρίς αντηλιακή προστασία. Επιπλέον, ο κίνδυνος του καρκίνου του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία, είναι εχθρός όλων μας, ασχέτως χρωματισμού στο δέρμα.

Μερικές συνεδρίες solarium πριν από την παραλία σε βοηθούν να μην καείς από τον ήλιο

Μία πρακτική που ακολουθείται από πολλούς ανθρώπους, είναι το να κάνουν κάποιες συνεδρίες solarium πριν εκτεθούν στον ήλιο , με τη λογική ότι δεν θα καούν.

Ωστόσο στο solarium χρησιμοποιείται μεγάλη συγκέντρωση ακτινοβολίας UVA (και όχι UVB) για να μαυρίσει το δέρμα γρήγορα, ενώ, στο ηλιακό φως, περιλαμβάνεται τόσο UVA όσο και UVB.

Κατά συνέπεια η έκθεση του δέρματος στην ακτινοβολία UVA του σολάριουμ, δημιουργεί ένα προσωρινό μαύρισμα που είναι αδύνατον να προστατεύσει από την έκθεση στον ήλιο και από τα εγκαύματα που προκαλούνται από την ακτινοβολία UVB.

Το μακιγιάζ είναι αρκετό για να προστατέψει το δέρμα του προσώπου από την ηλιακή ακτινοβολία

Είναι μία πραγματικότητα ότι, το μακιγιάζ μπορεί να προσφέρει μία μικρή προστασία από τον ήλιο, καθώς τα περισσότερα προϊόντα έχουν ούτως ή άλλως και ένα δείκτη προστασίας. Ωστόσο, η προστασία που παρέχει δεν είναι κάτι το σπουδαίο και σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ίδιο το αντηλιακό.

Το μακιγιάζ λοιπόν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ως ένα συμπληρωματικό στρώμα προστασίας και όχι ως το μοναδικό στρώμα προστασίας.

Όταν φοράς αντηλιακό δεν μαυρίζεις.

Το αντηλιακό μπορεί να παρέχει προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA και UVB αλλά δεν μπορεί να την εμποδίσει ολοκληρωτικά. Επομένως είναι εξακολουθητικά δυνατό να μαυρίσεις ενώ φοράς αντηλιακό, ακόμα κι αν το ανανεώνεις πολλές φορές μέσα στη μέρα.

Με μία μόνο εφαρμογή αντηλιακού, έχεις προστασία όλη την μέρα.

Υπάρχει η θεωρία, ότι μία μόνο εφαρμογή αντηλιακού το πρωί, θα παρέχει προστασία από τον ήλιο ολόκληρη την ημέρα. Στην πραγματικότητα το αντηλιακό χάνει την αποτελεσματικότητά του σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει να ανανεώνεις το αντηλιακό σου κάθε δύο με τέσσερις ώρες τουλάχιστον.

Τα αντηλιακά είναι αδιάβροχα.

Πολλά αντηλιακά αναγράφουν ότι είναι water-resistant ή sweat-resistant, ή αναφέρουν ότι είναι για αθλητές. Κατά συνεπεία, υπάρχει λανθασμένα η πεποίθηση ότι στην ουσία είναι αδιάβροχα. Δυστυχώς πρόκειται για υπερεκτίμηση του τι μπορεί να κάνει ένα αντηλιακό, καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά από το water-resistant με το waterproof.

Στα αλήθεια, κανένα αντηλιακό δεν είναι 100% αδιάβροχο. Ο σωστός τρόπος χρήσης είναι να αφήσεις το αντηλιακό σου να απορροφηθεί τουλάχιστον 10 με 15 λεπτά πριν μπεις στο νερό, όπως επίσης και να το ανανεώνεις κάθε φορά που βρέχεται το δέρμα σου.

Τα αντηλιακά δεν λήγουν ποτέ.

Παρά το τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος Τα αντηλιακά ΕΝΝΟΕΊΤΑΙ ότι λήγουν. Ιδέα του να χρησιμοποιήσεις το περσινό ή το προπέρσινο αντηλιακό σου και φέτος, ίσως να μην είναι και η καλύτερη. Τα ενεργά συστατικά που εμπεριέχει τα οποία αποτελούν την ασπίδα του δέρματος ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία, χάνουν τις ιδιότητές τους με τον καιρό. Η χρήση ενός αντηλιακού λοιπόν που έχει πλέον λήξει είναι παντελώς ανούσια, καθώς δεν προσφέρει καμία προστασία στο δέρμα.

Και καταλήγουμε στο ότι:

Η κατανόηση της αλήθειας πίσω από αυτούς τους μύθους, είναι ο θεμέλιος λίθος στην αποτελεσματική και ορθή χρήση ενός αντηλιακού.

Να θυμάσαι

Οι οδηγίες χρήσης για το κάθε ένα αντηλιακό διαφέρουν. Καλό θα ήταν να ακολουθήσεις τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία εκείνου που έχεις επιλέξει, για να εξασφαλίσεις την μέγιστη δυνατή προστασία. Εξάλλου, όπως φαίνεται, το αντηλιακό είναι ο καλύτερος σου φίλος ενάντια στα εγκαύματα και στη ταλαιπωρημένη όψη στο δέρμα!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ