Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τα καλύτερα τρόφιμα για υγιή και λαμπερά μαλλιά

Υπάρχουν ορισμένοι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τα μαλλιά σας: γενετική, ηλικία, ορμόνες, ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και πολλά άλλα. Αλλά αυτό που τρώτε είναι ένα από τα λίγα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελέγξετε την εμφάνιση των μαλλιών σας. 

Παρόλο που το πάχος και η δύναμη των μαλλιών σας είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομικά, τα τρόφιμα που τρώτε ή δεν τρώτε μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση των μαλλιών σας σε εντυπωσιακό βαθμό. Θρέψτε λοιπόν τα μαλλιά σας από μέσα προς τα έξω τρώγοντας αυτά τα υγιεινά τρόφιμα.

Ποια θρεπτικά συστατικά υπάρχουν στα τρόφιμα για την ανάπτυξη των μαλλιών;

Βιοτίνη: Μια βιταμίνη Β που μπορεί να βοηθήσει τα μαλλιά να αναπτυχθούν και να ενισχυθούν.

Βιταμίνη D: Μπορεί να βοηθήσει στη διέγερση των θυλακίων των μαλλιών που έχουν αδρανοποιηθεί.

Βιταμίνη Ε: Η ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες στο τριχωτό της κεφαλής.

Σίδηρος: Η έλλειψη σιδήρου έχει συνδεθεί με την τριχόπτωση.

Βιταμίνη C: Διευκολύνει το σώμα σας να απορροφήσει σίδηρο, ενώ έχει πανίσχυρη αντιοξειδωτική δράση.

Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα: Τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα τους μπορούν να εξουδετερώσουν οποιαδήποτε φλεγμονή.

Βούτυρο Αμυγδάλου

Το βούτυρο αμυγδάλου περιέχει μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών – συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, υγιών λιπαρών και ορισμένων βιταμινών – που έχουν όλα συνδεθεί με την υγεία των μαλλιών. Μια μικρή οκτάμηνη δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Tropical Life Sciences Research διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που συμπλήρωναν καθημερινά τη διατροφή τους με 100 mg βιταμίνης Ε είδαν αύξηση στην ανάπτυξη των μαλλιών κατά 34%.

Μόνο μια κουταλιά της σούπας βούτυρο αμυγδάλου παρέχει περίπου 3,87 mg βιταμίνης Ε, ενώ η συνιστώμενη ημερήσια δόση (ΗΔ) βιταμίνης Ε είναι 15 mg, οπότε το βούτυρο αμυγδάλου μπορεί να σας βάλει καλά στο δρόμο σας.

Δεν σας αρέσει το βούτυρο αμυγδάλου; Τα κανονικά αμύγδαλα θα βοηθήσουν επίσης. Σύμφωνα με το NIH, τα αμύγδαλα είναι μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές βιταμίνης Ε. Μια χούφτα άψητων, ανάλατων αμυγδάλων παρέχει το ένα τρίτο της ΗΔ για λιποδιαλυτή βιταμίνη Ε.

Αυγά

Τα αυγά περιλαμβάνουν 10 mg βιταμίνης Β, η οποία μπορεί να βοηθήσει τα μαλλιά να μεγαλώσουν, ενώ ενισχύσει την υγεία των νύχιών. Επιπλέον, τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, περιέχοντας το 11% της ΗΔ ανά αυγό. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stem Cells Translational Medicine, η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία νέων θυλακίων τρίχας, ήτοι μικρών πόρων όπου μπορούν να αναπτυχθούν νέα μαλλιά.

Μανταρίνια

Τα οφέλη των μανταρινιών επηρεάζουν τα μαλλιά σας σε μεγάλο βαθμό. Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C διευκολύνει το σώμα σας να απορροφήσει σίδηρο, το οποίο βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας και το σπανάκι. Η έλλειψη σιδήρου έχει συνδεθεί με την απώλεια μαλλιών, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Korean Medical Science, οπότε είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετό ημερισίως.

Σολομός

Ο σολομός είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. “Τα ωμέγα-3 είναι αντιφλεγμονώδη και μπορούν να βοηθήσουν εάν έχετε φλεγμονή, που προκαλεί αποβολή μαλλιών”, δήλωσε ο δερματολόγος Dr. Carolyn Jacob.

Σύμφωνα με τον διατροφολόγο Δρ Joseph Debé, CD, CDN, τόσο η ανδρική φαλάκρα όσο και η γυναικεία τριχόπτωση συχνά σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Ο σολομός είναι ένα τρόφιμο που βοηθά τον οργανισμό να επεξεργάζεται την ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά.

Επιπλέον, ο σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια σας γεμίζουν με βιταμίνη D. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, η βιταμίνη D μπορεί επίσης να βοηθήσει στην τόνωση των θυλάκων των τριχών που έχουν αδρανοποιηθεί. Με άλλα λόγια, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το  συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αραίωσης των μαλλιών και ακόμη και της φαλάκρας.

Σπανάκι

Το σπανάκι περιέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών και μετάλλων που μπορούν να ωφελήσουν τα μαλλιά σας, καθώς και τη συνολική υγεία σας. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και μαγνήσιο, το σπανάκι μπορεί να βοηθήσει και τα μαλλιά σας να παράγουν το απαραίτητο για την ενυδάτωση σμήγμα.

Γιαούρτι

Έχετε παρατηρήσει ποτέ τι βρίσκεται πάνω σε κάθε αρχαίο ελληνικό άγαλμα; Μια κόμη από χοντρά, γεμάτα, κυματιστά μαλλιά. Ίσως οφείλεται στο παχύ, πλούσιο σε πρωτεΐνη γιαούρτι που τρώμε οι Έλληνες και άλλοι πολιτισμοί εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Το ελληνικό γιαούρτι περιέχει βιταμίνη Β5 και το σύμπλεγμα βιταμινών Β μπορεί γενικά να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υγιές δέρμα και μαλλιά.

Βρώμη

Η βρώμη είναι πλούσια σε σίδηρο, φυτικές ίνες, ψευδάργυρο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs), τα οποία διεγείρουν την ανάπτυξη των μαλλιών, καθιστώντας τα παχιά και υγιή.

Κόκκινες Πιπεριές

Περιέχουν τεράστιες ποσότητες βιταμίνης C, που σημαίνει ότι θα βοηθήσουν τα μαλλιά σας να παραμείνουν μακριά και δυνατά. Μόνο μισό φλιτζάνι κόκκινες πιπεριές περιέχει περισσότερο από ολόκληρη την ΗΔ βιταμίνης C, ένα αντιοξειδωτικό που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των μαλλιών. Επειδή το σώμα δεν μπορεί να παράγει τη συγκεκριμένη βιταμίνη από μόνο του, η κατανάλωση τροφών γεμάτων με θρεπτικά συστατικά είναι ο νούμερο ένα τρόπος για να διορθώσετε αυτή την ανεπάρκεια.

Μαύρα Φασόλια

Η λυσίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ, που μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόσληψη σιδήρου και ψευδαργύρου, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ενθαρρύνει την ανάπτυξη υγιών μαλλιών. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2002, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical and Experimental Dermatology, έδειξε ότι η προσθήκη λυσίνης στο συμπλήρωμα σιδήρου βοήθησε σημαντικά ορισμένες γυναίκες με χρόνια αραίωση μαλλιών και τριχόπτωση, που δεν κατάφερναν να ανταποκριθούν μόνο με τα συμπληρώματα σιδήρου. Τα μαύρα φασόλια, τα οποία είναι γεμάτα με πρωτεΐνες, περιέχουν επίσης λυσίνη. Μια μερίδα μισού φλιτζανιού των οσπρίων αυτών περιέχει εντυπωσιακά 523 mg του απαραίτητου αμινοξέος.

Καρότα

Όταν μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, το β-καροτένιο προστατεύει από ξηρά και θαμπά μαλλιά και διεγείρει τους αδένες στο τριχωτό της κεφαλής σας για να δημιουργήσει ένα λιπαρό υγρό που ονομάζεται σμήγμα. Τα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά είναι ο καλύτερος σύμμαχος σας στην αναζήτηση του β-καροτενίου, οπότε αναζητήστε άφοβα καρότα, γλυκοπατάτες, κολοκύθα, πεπόνι και μάνγκο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

INSTAGRAM

Latest

Tα νέα Color Gels Oils παρουσίασε η Redken

H REDKEN, η νο1 επαγγελματική μάρκα περιποίησης μαλλιών στην Αμερική, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία στις 24/04/2023 ένα digital live event για να παρουσιάσει σε όλη την κομμωτική κοινότητα τη νέα της υγρή βαφή χωρίς αμμωνία, τα Color Gels Oils! Δείτε τι μας είπε ο Κωνσταντίνος Μουστάκας μετά το τέλος του event!

DREAMING BACK TO 80 ’s by KYANA

Σεμινάριο κομμωτών από «άλλη εποχή» πραγματοποιήθηκε με πρωταγωνίστρια την ΚΥΑΝΑ στο President Hotel. Οι Experts έδειξαν τεχνικές βαφών, κερατίνης και εκπληκτικά χτενίσματα εμπνευσμένα από...

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών κομμωτικού κλάδου Be Your Best συνεχίζεται!

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών κομμωτικού κλάδου Be Your Best συνεχίζεται! Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε το 2ο σεμινάριο με τίτλο «Συμφιλίωση επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής» και εισηγήτρια τη Δήμητρα Γούναρη, CPI Certified...

Ο Dove Palmer στο HAIRFEST EXPERIENCE

Ο Dove Palmer θεωρείται o «πατέρας» των αυστηρών καρέ και ίσως ο σπουδαιότερος κομμωτής της γενιάς του στην ακρίβεια κοπής μαλλιών.  Είχαμε την χαρά να τον απολαύσουμε στο stage του HAIRFEST EXPERIENCE. Μετά το τέλος του event τον φιλοξενήσαμε στο studio του HairDressing News όπου μας παραχώρησε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Απολαύστε τον!

Ο Josh Lamonaca στο HAIRFEST EXPERIENCE

Ο Josh Lamonaca Θεωρείται δίκαια αν όχι ο κορυφαίος αλλά στους κορυφαίους καλλιτέχνες-εκπαιδευτές στον κόσμο. Μετά το τέλος της παρουσίασης, φιλοξενήσαμε τον Josh Lamonaca στο στούντιο του HairdressingNews.com. Μας μίλησε για το πως έζησε ο ίδιος το HAIRFEST EXPERIENCE. Απολαύστε τον!