Τι να κάνεις όταν ο εργοδότης σου είναι τοξικός;
Στο μέρος Α’ είδαμε τα βασικά χαρακτηριστικά ενός τέτοιου ανθρώπου και αναλύσαμε τα εμπόδια που συναντάς στην επικοινωνία σας. Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστώ μαζί σου μερικούς τρόπους για να έχεις εσύ τον έλεγχο της κατάστασης!
Τοξικός εργοδότης. Λύσεις.
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να καταλάβεις ότι με αυτόν τον άνθρωπο δεν μπορείς να είσαι φίλος. Αυτή είναι η αφετηρία. Οπότε πρέπει να βρεις μια ισορροπία στην επικοινωνία σας που να σε ικανοποιεί.
Μερικές συμβουλές
Μην απαντάς στην προκλητικότητά του. Όταν σου κάνει επίθεση, μην δικαιολογείς την συμπεριφορά σου κατευθείαν.
Παράδειγμα 1. Ο υπάλληλος δικαιολογείται.
Εργοδότης: Πώς απαντάς έτσι στον πελάτη;!
Υπάλληλος: Μα αυτή το άρχισε πρώτη…
Παράδειγμα 2. Ο υπάλληλος μετατοπίζει την προσοχή αλλού.
Εργοδότης: Πώς απαντάς έτσι στον πελάτη;!
Υπάλληλος: Κύριε διευθυντά, θα ήθελα να συζητήσουμε μαζί για το τι έγινε.
Προσπάθησε να ελαχιστοποιήσεις την επικοινωνία μαζί του.
Μετέθεσε την ευθύνη σε αυτόν. Ρώτησε την άποψη του για κάποιο ζήτημα στην δουλειά. Έτσι ο εργοδότης θα νιώθει ότι επιβεβαιώνει την αυθεντία του. Και αν κάτι δεν πάει καλά, δεν θα μπορέσει να σε κατηγορήσει, αφού η συμβουλή ήταν δική του!
Αν όμως θέλεις να αντιδράσεις και να τον κάνεις έξαλλο, σου έχω και εδώ μια συμβουλή. Αγνόησέ τον! Είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα για ανθρώπους που έχουν μια αδικαιολόγητα μεγάλη ιδέα για τον αυτό τους.
Και όταν τα πράγματα φτάνουν στα όρια… Μην πολεμάς μόνος σου. Βρες συμμάχους ή ζήτα βοήθεια. Αν ο εργοδότης είναι προσβλητικός ή και απειλητικός, να ξέρεις ότι υπάρχουν και άλλα νόμιμα μέσα. Για παράδειγμα, σε κάποιες περιπτώσεις μπορείς να κάνεις καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Φυσικά ελπίζω η κατάσταση να μην φτάνει μέχρι εκεί! Και να βρίσκετε μια ισορροπία με ηρεμία.
Εσένα σου έχει τύχει ο εργοδότης σου να είναι τοξικός;
Μοιράσου και εσύ τις απόψεις σου!
Με αγάπη,
Ναταλία