Με 158 «ΝΑΙ» υπερψηφίστηκε το εργασιακό νομοσχέδιο, μετά από τρεις ημέρες απηνών συγκρούσεων

0
640

Το εργασιακό νομοσχέδιο «πέρασε» μετά την τριήμερη σκληρή μάχη μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, αλλά και την έντονη αντίδραση των συνδικάτων των εργαζομένων. Την ονομαστική ψηφοφορία σε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να φανεί η θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε διατάξεις που κατά την κυβέρνηση είναι υπέρ των εργαζόμενων.

Πιο συγκεκριμένα το νέο εργασιακό υπερψηφίστηκε επί της αρχής, στο σύνολό του και των 129 άρθρων του, στην ονομαστική ψηφοφορία, την οποία προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση σε μία πρωτοφανή στρατηγική κίνηση αποδόμησης της ισοπεδωτικής κριτικής της αντιπολίτευσης περί οδοστρωτήρα, με 158 «ΝΑΙ» από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, η οποία υπερασπίστηκε τις διατάξεις του ως προοδευτικές, φιλεργατικές και αναπτυξιακές.

«Βάζουμε κανόνες στη ζούγκλα και ξεπερνάμε το Μεσαίωνα», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενώ για μεγάλο βήμα μπροστά, το οποίο δίνει παραπάνω δύναμη στους εργαζόμενους, την οικονομία και τη χώρα, μίλησε ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Στον αντίποδα σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε με 142 «ΟΧΙ» το νομοσχέδιο επί της αρχής καθώς και τις εμβληματικές διατάξεις του, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για επιστροφή στο Μεσαίωνα και ξήλωμα βασικών εργασιακών κεκτημένων, μετατρέποντας τη χώρα σε ειδική οικονομική ζώνη φθηνής εργασίας. ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ μάλιστα επιχείρησαν «ρελάνς» με δικά τους ξεχωριστά αιτήματα για ονομαστική ψηφοφορία.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στο νόμο Χατζηδάκη και τόνισε ότι ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση.

«Μύθος πρώτος, εμβληματικός καταργείται το οκτάωρο. Όποιος το λέει καταργεί την ελληνική γλώσσα, γιατί η προστασία του οκταώρου αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 του νομοσχεδίου. Μύθος δεύτερος, οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό. Όποιος το φωνάζει αυτό έχει πάρει ρεπό από την αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Όταν κυβερνήσεις έρχονται σε σύγκρουση με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και τα συμφέροντά της, τότε είναι μετρημένες οι μέρες της. Κι εσείς έρχεστε σε σύγκρουση και αυτό θα σημάνει το τέλος σας», απάντησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σφοδρή επίθεση στο εργασιακό εξαπέλυσαν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

«Απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα, υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις», ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

«Προσπαθείτε να βαφτίσετε το μαύρο άσπρο και να παρουσιάσετε το νομοσχέδιο ως δήθεν φιλεργατικό. Γελάνε και οι πέτρες», τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Έρχεστε με ένα εργασιακό νομοσχέδιο ολετήρα να διαμορφώσετε ένα νέο εργασιακό Μεσαίωνα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Νομίζετε ότι έχετε τη δύναμη να νικήσετε τόσο τη λογική όσο και το δίκιο. Γελιέστε», σχολίασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ24 Γιάνης Βαρουφάκης.

ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, πάντως, έδωσαν θετική ψήφο στις περισσότερες από τις 55 διατάξεις των διεθνών συμβάσεων και της ευρωπαϊκής οδηγίας αναφορικά με την υγεία, την ασφάλεια, τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, που αποτελούν δεσμεύσεις της χώρας, παρότι ξιφούλκησαν εναντίον της κυβέρνησης ότι τις αξιοποιεί ως φερετζέ.

«ΝΑΙ» είπε σε αρκετές από τις εν λόγω ρυθμίσεις και το ΜέΡΑ25. Μεταξύ «ΝΑΙ» και «ΠΑΡΩΝ» κινήθηκε σε αυτές η Ελληνική Λύση, ενώ κατηγορηματικό «ΟΧΙ» σε όλα είπε το ΚΚΕ, καθώς ο Δημήτρης Κουτσούμπας είχε επικρίνει την κυβέρνηση ότι τις χρησιμοποιεί για «ξεκάρφωμα» για τους σκλάβους του 21ου αιώνα.

Στα ενδιαφέροντα καταγράφηκε και η – μετά από πολλούς μήνες – εικόνα των γεμάτων εδράνων στην αίθουσα της Ολομέλειας, μετά τη χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που επέτρεψαν τη συμμετοχή του συνόλου των βουλευτών με φυσική παρουσία στην ονομαστική ψηφοφορία.

Δήλωση Χατζηδάκη

«Η ονομαστική ψηφοφορία την οποία ζητήσαμε, οδήγησε στα αποκαλυπτήρια της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα μισά άρθρα αυτού του “τρισκατάρατου” νομοσχεδίου, όπως περίπου, το χαρακτήριζε. Ταυτοχρόνως, μέσα σε μια πρωτοφανή πολιτική τρικυμία, καταψήφισε το άρθρο για το 8ωρο. Επαναλαμβάνω, καταψήφισε το άρθρο που κατοχυρώνει το 8ωρο ενώ παράλληλα, ψήφισε “παρών”, στις ρυθμίσεις για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων στα delivery και ψήφισε “παρών” στην Οδηγία, την οποία ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσυπογράψει, δηλαδή, την Κοινοτική Οδηγία 1158, σε σχέση με τις ευέλικτες ρυθμίσεις του ωραρίου για συμφιλίωση προσωπικής με την επαγγελματική ζωή», δήλωσε μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Περιμένουμε εξηγήσεις γι’ αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας και γι’ αυτή την πρωτοφανή πολιτική τρικυμία».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ για το οκτάωρο

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Χατζηδάκη, αναφέρουν ότι το άρθρο 55 που αναφέρεται στο οκτάωρο, έχει μέσα και το 10ωρο και γι’ αυτό δεν ήταν δυνατόν να το ψηφίσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ