Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

ΥΠΟΙΚ: Έρχονται νέες φοροελαφρύνσεις το 2022;

Ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετων φοροελαφρύνσεων το 2022 από το ΥΠΟΙΚ. Πέραν των «κλειδωμένων» που αφορούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Όπως και τη μείωση κατά τρείς ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Αλλά και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 22% από 24% αφήνει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για νέες ελαφρύνσεις το επόμενο έτος. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως, ότι θα εξευρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος. Αλλά και θα δοθεί το «πράσινο» φως από τους θεσμούς εκφράζοντας ωστόσο αισιοδοξία για περαιτέρω «κούρεμα» φόρων και εισφορών.

Τι εξετάζεται;

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια για επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους. Όπως και μείωση ή και πλήρη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων. Επίσης εξετάζονται δύο ακόμα ελαφρύνσεις με μικρές όμως πιθανότητες υλοποίησης. Η μία είναι η μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Και η άλλη η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Η επέκταση  του μέτρου της αναστολής εισφοράς αλληλεγγύης σε όλους τους μισθωτούς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών. Αλλά η υλοποίηση του μέτρου απαιτεί δημοσιονομικό χώρο της τάξης των 800 εκ. ευρώ. Πάντως εάν υλοποιηθεί όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ θα έχουν αυξήσεις στις καθαρές τους αποδοχές που θα ξεκινούν από 8 ευρώ και θα ξεπερνούν τα 141 ευρώ ανάλογα με το ύψους των μισθού. Όσο υψηλότερες είναι οι αποδοχές τόσο μεγαλύτερη είναι η ελάφρυνση. Για παράδειγμα για μισθό 1.000 ευρώ το όφελος είναι 15,1 ευρώ ενώ για μισθό 3.000 ευρώ ανέρχεται σε 141,5 ευρώ.

Στη φορολογία ακινήτων ο σχεδιασμός προβλέπει μείωση ή πλήρη κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Eπιβάλλεται με κλιμακούμενους συντελεστές κλιμακούμενους από 0,15% έως 1,15% σε κάθε φυσικό πρόσωπο με συνολική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ.

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ;

Για πολλούς φορολογουμένους που η ακίνητη περιουσία τους έχει σήμερα αντικειμενική αξία λίγο κάτω από το αφορολόγητο όριο των 250.000 ευρώ του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, η αύξηση των αντικειμενικών τιμών από 1-1-2022 θα έχει ως αποτέλεσμα η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους να υπερβεί το όριο των 250.000 ευρώ. Έτσι θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν για πρώτη φορά συμπληρωματικό φόρο. Όσον αφορά στο βασικό ΕΝΦΙΑ, όπως αναφέρει το Business Daily, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις στα κλιμάκια και τους συντελεστές προκειμένου να ακυρώσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις στα μικρά και μεσαίας αξίας ακίνητα που φέρνει η αύξηση των αντικειμενικών τιμών. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των αλλαγών στο καθεστώς για τον ΕΝΦΙΑ εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 250 εκ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ΕΝΦΙΑ και ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια και την κατάσταση στην πραγματική οικονομία θα εξεταστεί αν θα πρέπει να υπάρξει πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση που θα προβλέπει την περαιτέρω μείωση του φόρου κατά 8% μεσοσταθμικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

INSTAGRAM

Latest

Tα νέα Color Gels Oils παρουσίασε η Redken

H REDKEN, η νο1 επαγγελματική μάρκα περιποίησης μαλλιών στην Αμερική, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία στις 24/04/2023 ένα digital live event για να παρουσιάσει σε όλη την κομμωτική κοινότητα τη νέα της υγρή βαφή χωρίς αμμωνία, τα Color Gels Oils! Δείτε τι μας είπε ο Κωνσταντίνος Μουστάκας μετά το τέλος του event!

DREAMING BACK TO 80 ’s by KYANA

Σεμινάριο κομμωτών από «άλλη εποχή» πραγματοποιήθηκε με πρωταγωνίστρια την ΚΥΑΝΑ στο President Hotel. Οι Experts έδειξαν τεχνικές βαφών, κερατίνης και εκπληκτικά χτενίσματα εμπνευσμένα από...

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών κομμωτικού κλάδου Be Your Best συνεχίζεται!

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών κομμωτικού κλάδου Be Your Best συνεχίζεται! Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε το 2ο σεμινάριο με τίτλο «Συμφιλίωση επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής» και εισηγήτρια τη Δήμητρα Γούναρη, CPI Certified...

Ο Dove Palmer στο HAIRFEST EXPERIENCE

Ο Dove Palmer θεωρείται o «πατέρας» των αυστηρών καρέ και ίσως ο σπουδαιότερος κομμωτής της γενιάς του στην ακρίβεια κοπής μαλλιών.  Είχαμε την χαρά να τον απολαύσουμε στο stage του HAIRFEST EXPERIENCE. Μετά το τέλος του event τον φιλοξενήσαμε στο studio του HairDressing News όπου μας παραχώρησε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Απολαύστε τον!

Ο Josh Lamonaca στο HAIRFEST EXPERIENCE

Ο Josh Lamonaca Θεωρείται δίκαια αν όχι ο κορυφαίος αλλά στους κορυφαίους καλλιτέχνες-εκπαιδευτές στον κόσμο. Μετά το τέλος της παρουσίασης, φιλοξενήσαμε τον Josh Lamonaca στο στούντιο του HairdressingNews.com. Μας μίλησε για το πως έζησε ο ίδιος το HAIRFEST EXPERIENCE. Απολαύστε τον!