Θέμα: Λιπαρά μαλλιά

Όλα όσα οφείλεις να γνωρίζεις, εάν έχεις λιπαρά μαλλιά

Πολλές φορές μας επισκέπτονται πελάτες στο κομμωτήριο και παραπονιούνται ότι αισθάνονται τα μαλλιά τους απεριποίητα, θαμπά και να λαδώνουν αμέσως μετά το λούσιμο!

ΑΛΛΑ ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή και ας ξεκινήσουμε με την αιτία

Η λιπαρότητα είναι μία φυσική διαδικασία που οφείλεται στους αδένες που παράγουν το σμήγμα όπου και εκεί στηρίζεται η καλή κατάσταση του τριχωτού, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να δείχνουν μαλακά, λαμπερά και υγιή. Η υπερρέκκριση σμήγματος όμως, δημιουργεί τη λιπαρότητα στο τριχωτό και στα μαλλιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μαλλιά να βαραίνουν από τις ριζες και πολλές φορές δημιουργούνται μεγαλύτερα προβλήματα στο τριχωτό. Για παράδειγμα η πιτυρίδα ή η τριχόπτωση. Γι’ αυτόν τον λόγο, οφείλουμε να διαγνώσουμε έγκαιρα τη λιπαρότητα και να την αντιμετωπίσουμε.

Ποιοί ειναι οι λόγοι που προκαλούν αυτό το σοβαρό αισθητικό πρόβλημα…

  • Ο τύπος μαλλιών: Εάν ειναι λεπτά τα μαλλιά σου, εξαιτίας της επιφάνειας, το σμήγμα περνάει στο στέλεχος της τρίχας. Ενώ τα σγουρά μαλλιά έχουν την τάση να παγιδεύουν το σμήγμα στις ρίζες.
  • Οι ορμονικές διαταραχές: Στην εφηβεία, στις δύσκολες μέρες του μήνα για τις γυναίκες, στην εγκυμοσύνη, στην εμμηνόπαυση, οι ορμονικές διακυμάνσεις ενδέχεται να οδηγήσουν στην αύξηση της λιπαρότητας.
  • Δερματικές παθήσεις: Όπως η σμηγματορροική δερματίτιδα, η ψωρίαση, το έκζεμα ενδέχεται να οδηγήσουν και σε πιτυρίδα εκτός της λιπαρότητας.
  • Εξωτερικοί παράγοντες: Η λάθος επιλογή σαμπουάν, η υπερβολική χρήση αλλά και ποσότητα μαλακτικών προϊόντων, τα προϊόντα styling, η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο καιρός αυξάνουν τη λιπαρότητα.

Θα σας συμβουλεύσω με έξυπνα και αποδοτικά tips για να περιορίσετε και να αντιμετωπίσετε την λιπαρότητα.

  • Λούστε τα μαλλιά σας κάθε δεύτερη μέρα με ειδικό σαμπουάν που να περιέχει συστατικά κατά της λιπαρότητας (άργιλος, ευκάλυπτος, quinoa, γκρέιπφρουτ, βρώμη) και απόφυγε τα σαμπουάν 2 σε 1.
  • Απόφυγετε τη χρήση ζεστού νερού στο λούσιμο. Ενεργοποιεί τους σμηγματογόνους αδένες του τριχωτού της κεφαλής με αποτέλεσμα να επιφέρει μεγαλύτερη παραγωγή σμγήματος που με τη σειρά της οδηγεί σε λιπαρότητα.
  • Αναζωογόνηστε το τριχωτό σας στο λούσιμο κάνοντας μασάζ με τα δάχτυλα και κυκλικές κινήσεις στο τριχωτό της κεφαλής. Έτσι θα απομακρυνθεί το σμήγμα.
  • Εφαρμόστε σωστά τη μαλακτική και τη μάσκα. Αρχικά επιλέξτε προϊόντα που η σύνθεση τους να είναι ελαφριά και να μην περιέχουν έλαια. Τοποθέτησε μικρή ποσότητα τέσσερα δάχτυλα κάτω από τις ρίζες.
  • Επισκεφθείτε το κομμωτήριο και ζητήστε έναν βαθύ καθαρισμό στο τριχωτό (detox) με το ειδικό peeling που διαθέτουμε. Έτσι θα «αναπνεύσει» το τριχωτό της κεφαλής.
  • Απόφυγετε να πιάνετε τα μαλλιά σας διότι όταν τα ακουμπάτε μεταφέρετε έλαια από τα δάχτυλα στα μαλλιά σας.
  • Καθαρίστε τις βούρτσες και τις χτένες που χρησιμοποιείτε. Κάθε φορά που βουρτσίζουμε τα μαλλιά μας, τα έλαια που υπάρχουν ήδη στο τριχωτό της κεφαλής μεταφέρονται στη χτένα. Εάν δεν την καθαρίσετε, αυτά θα μεταδίδονται κάθε φορά πίσω στα μαλλιά σας.
  • Χρησιμοποιείστε ξηρό σαμπουάν (dry shampoo) τη δεύτερη μέρα μετά το λούσιμο, για την άμεση ανανέωση των μαλλιών σας. Τα συστατικά αυτού του σαμπουάν απορροφούν ή αποτρέπουν τη λιπαρότητα με αποτέλεμα να δείχνουν φρεσκολουσμένα.
  • Το τελευταίο tip που θα μοιραστώ ως colourist είναι ότι η βαφή, εκτός από την αισθητική πλευρά λειτουργεί και ως θεραπευτική, διότι ο πρωτος ορισμός που έμαθα για τη βαφή είναι ότι βάφει, ξεβάφει και θεραπεύει… και ουσιαστικά η θεραπευτική της δράση είναι ότι θεραπεύει τη λιπαρότητα. Και είμαι σίγουρη ότι όλοι έχετε παρατηρήσει ότι όταν βγει η ρίζα από την τεχνική χρώματος ή της βαφής τα μαλλιά λαδώνουν περισσότερο…

Με αγάπη και σεβασμό στην τέχνη μας

Σίσσυ Βισβάρδη

The HairXpert by Ioanna and Sissy.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

INSTAGRAM

Latest

Αξεσουάρ για τα μαλλιά για το Καλοκαίρι 2024

Το καλοκαίρι 2024 φέρνει νέα τάση στα αξεσουάρ για τα μαλλιά, προσφέροντας μοναδικές επιλογές για να αναδείξετε το στυλ σας. Τα αξεσουάρ δεν είναι...

5 Συμβουλές για τέλεια μαλλιά το καλοκαίρι

Καλοκαίρι – η εποχή για ηλιόλουστες μέρες, για ανέμελες περιπέτειες και φυσικά, για τέλεια μαλλιά. Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, ήρθε η ώρα να βουτήξετε...

Ο δεκάλογος για την προστασία των μαλλιών πριν και μετά το ντεκαπάζ

Σίγουρα η προφανής απάντηση στο ερώτημα πώς να προστατέψετε τα μαλλιά σας από το ντεκαπάζ είναι - να μην το κάνουμε! Εάν έχετε, όμως, αποφασίσει...

Πόσο συχνά πρέπει να λούζουμε τα σγουρά μαλλιά;

Ξεκινώντας να τονίσουμε, πως δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση της φροντίδας για τα σγουρά μαλλιά μας. Αυτό συμβαίνει, επειδή υπάρχουν αρκετοί τύποι σγουρών μαλλιών :  Κυματιστά...

Balayage ή ανταύγειες; Ποια τεχνική να επιλέξεις

Θα αναλύσουμε ένα θέμα που για τους hair colorists, είναι καθημερινή συζήτηση στο κομμωτήριo. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του balayage και των ανταύγειών,...