Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Το στρες είναι μεταδοτικό! Πώς να προστατευτείτε άμεσα


«Φυσικά αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων ασυνείδητα, ακριβώς όπως όταν έχουμε κρυώσει», λέει η Laurie Santos, Ph.D., γνωστική επιστήμονας και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale που φιλοξενεί το podcast The Happiness Lab. «Είμαστε πολύ περισσότερο επηρεασμένοι από τους ανθρώπους γύρω μας από ό, τι νομίζουμε, όσον αφορά τις συμπεριφορές και τις συνήθειες».

Η έρευνα δείχνει ότι βλέποντας τους ανθρώπους να περνούν από μια αγχωτική δοκιμασία – όπως η παρουσίαση μιας εργασίας μπροστά σε άλλους – μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό και τα επίπεδα κορτιζόλης στους παρατηρητές, λέει ο Tony Buchanan, Ph.D., συν-διευθυντής του προγράμματος νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Saint Louis. Ο Buchanan βοήθησε στην ανάπτυξη ενός ερευνητικού παραδείγματος, του Emphatic Trier Social Stress Test, για να δείξει αυτό το φαινόμενο. Το φαινόμενο κυματισμού, λέει, είναι ενσωματωμένο στη βιολογία μας για επιβίωση.

“Σε ζώα που ζουν σε ομάδες, όπως οι άνθρωποι, οι πιθανότητες επιβίωσής σας είναι μεγαλύτερες εάν προσέχετε το άγχος των άλλων, ως προειδοποιητικό σημάδι κινδύνου και κινητοποιείτε εσωτερικούς πόρους για να κάνετε τους μυς σας να εργάζονται για να φύγουν από αυτήν την κατάσταση”, εξηγεί.

1. Αποκλεισμός αρνητικής ενέργειας

«Όλοι έχουμε νευρώνες-καθρέφτες, μια συλλογή εγκεφαλικών κυττάρων που μπορούν να μιμηθούν κάθε συναίσθημα που συναντάμε αυτόματα», δήλωσε η Δρ Uma Naidoo, διευθύντρια ψυχιατρικής διατροφής και τρόπου ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Έτσι, όπως ακριβώς μπορείτε να αποκλείσετε έναν καθρέφτη για να αποτρέψετε την ανάκλαση του φωτός, μπορείτε να επιχειρήσετε να μπλοκάρετε τους καθρέφτες του εγκεφάλου σας. Για να το κάνετε αυτό, φανταστείτε κάτι που σας αρέσει ή που σας κάνει να γελάτε προτού μπείτε σε μια κατάσταση που προβλέπετε ότι θα είναι αγχωτική.

2. Πάρτε λίγο καθαρό αέρα

«Προσπαθήστε να απομακρυνθείτε σωματικά και φυσικά από την πηγή της αρνητικής ενέργειας», προτείνει ο ψυχίατρος Δρ Judith Orloff, συγγραφέας του «The Empath’s Survival Guide». “Όσο πιο μακριά είσαι από την πηγή, τόσο λιγότερα θα είναι τα αποτελέσματα.” Προχωρώντας έξω ή απλά κοιτάζοντας σκηνές εμπνευσμένες από τη φύση, μπορεί να είναι η πιο σοφή επιλογή σας. Η έρευνα δείχνει ότι το να είναι κανείς στη φύση έχει την ικανότητα να αυξάνει τα συναισθήματα ευεξίας μειώνοντας παράλληλα τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και την ένταση των μυών.

3. Ορίστε σαφή όρια

«Σκεφτείτε να χωρίσετε τον εαυτό σας σωματικά από το αγχωμένο άτομο έως ότου έχει την ευκαιρία να ηρεμήσει», συμβουλεύει η ψυχολόγος Elizabeth Lombardo, PhD, συγγραφέας του «Better Than Perfect: 7 Strategies to Crash Your Inner». Αν πρέπει να ξεσπάσουν πάνω σε εσάς παρόλα αυτά, το email ή το τηλέφωνο είναι πιο διαχειρίσιμο.

4. Κάντε ένα νοητικό βήμα πίσω

Φανταστείτε τον εαυτό σας ως ανεξάρτητο παρατηρητή, προτείνει η Sherry Cormier, PhD, ψυχολόγος, πιστοποιημένος ειδικός τραύματος πένθους και σύμβουλος διαχείρισης στρες. Πρακτική συμπονετικής απόσπασης. Να είστε προσεκτικοί, ευγενικοί αλλά όχι τόσο συναισθηματικοί που να αισθάνεστε υπεύθυνοι για το πρόβλημα ενός άλλου ατόμου. Αυτή η στρατηγική βοηθά, εξήγησε ο Cormier, γιατί «δεν πιέζετε τον εαυτό σας να διορθώσετε κάτι που είναι εκτός ελέγχου σας».

5. Θυμηθείτε να αναπνέετε

Όταν παίρνουμε το άγχος των άλλων, η αναπνοή μας γίνεται πιο γρήγορη, είπε ο Cormier. Όταν αισθάνεστε τον εαυτό σας να αγχώνεται, δώστε προσοχή στη διάρκεια των εκπνοών σας και εισπνέετε. «Προσπαθήστε να αναπνέετε λιγότερο από 12 αναπνοές το λεπτό», συμβουλεύει ο Cormier. «Οι πιο αργές αναπνοές μειώνουν την απόκριση του στρες στο σώμα».

6. Δημιουργήστε το συναισθηματικό ανοσοποιητικό σας σύστημα

Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστείτε ένα υγιές σχήμα αυτοφροντίδας. «Επενδύστε χρόνο για να βρείτε πράγματα που να σας κάνουν να χαλαρώσετε και να σας επαναφορτίσουν, και τα οποία μπορείτε να κάνετε ρουτίνα», δήλωσε η Alisha Powell, PhD, LCSW, θεραπευτής και κοινωνικός λειτουργός. “Δεν πρέπει να είναι υπερβολικά, αλλά πρέπει να έχουν νόημα για εσάς.” Είτε πρόκειται για γιόγκα, ξυλουργική ή για να κάνετε εβδομαδιαία βραδιά παιχνιδιού με φίλους, βρείτε κάτι που σας ικανοποιεί. Στη συνέχεια, συνεχίστε το σε τακτική βάση. Εάν εκτίθεστε στο άγχος όταν δεν φροντίζετε τον εαυτό σας, “θα διαπιστώσετε ότι είστε πιο ευερέθιστοι από το συνηθισμένο και έχετε χαμηλότερη αντοχή για την απογοήτευση”, δήλωσε η Powell.

7. Κοιτάξτε μπροστά

Όταν βρίσκεστε σε μια αγχωτική αλληλεπίδραση, αρχίστε να σχεδιάζετε τι μπορείτε να κάνετε αργότερα για να αποσυμπιέσετε, πρότεινε η Lombardo. Να εγγραφείτε στο Διαδίκτυο για μαθήματα διαλογισμού; Θέλετε να συναντήσετε έναν φίλο για δείπνο; Φανταστείτε πόσο καλά θα νιώθετε στη σκέψη να πηγαίνετε σπίτι και να αγκαλιάζετε τα παιδιά σας; Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι υπάρχει πραγματικά φως στο τέλος της ημέρας.

8. Βγάλτε χαρτί και μολύβι

Βάζοντας τα συναισθήματά σας σε λέξεις μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε από ένα αγχωτικό γεγονός. Μην ανησυχείτε για τη δημιουργία λογοτεχνικού αριστουργήματος. Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε να γράψετε ασταμάτητα για λίγα λεπτά για τα συναισθήματά σας. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας βοηθήσει να οργανώσετε τις σκέψεις σας και να αντιμετωπίσετε καλύτερα τα συναισθήματά σας. Μια θεωρία γιατί; Μόλις πέσουν στο χαρτί, αυτές οι ατελείωτες σκέψεις οργανώνονται καλύτερα μέσα στο κεφάλι σας.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

INSTAGRAM

Latest

Tα νέα Color Gels Oils παρουσίασε η Redken

H REDKEN, η νο1 επαγγελματική μάρκα περιποίησης μαλλιών στην Αμερική, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία στις 24/04/2023 ένα digital live event για να παρουσιάσει σε όλη την κομμωτική κοινότητα τη νέα της υγρή βαφή χωρίς αμμωνία, τα Color Gels Oils! Δείτε τι μας είπε ο Κωνσταντίνος Μουστάκας μετά το τέλος του event!

DREAMING BACK TO 80 ’s by KYANA

Σεμινάριο κομμωτών από «άλλη εποχή» πραγματοποιήθηκε με πρωταγωνίστρια την ΚΥΑΝΑ στο President Hotel. Οι Experts έδειξαν τεχνικές βαφών, κερατίνης και εκπληκτικά χτενίσματα εμπνευσμένα από...

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών κομμωτικού κλάδου Be Your Best συνεχίζεται!

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών κομμωτικού κλάδου Be Your Best συνεχίζεται! Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε το 2ο σεμινάριο με τίτλο «Συμφιλίωση επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής» και εισηγήτρια τη Δήμητρα Γούναρη, CPI Certified...

Ο Dove Palmer στο HAIRFEST EXPERIENCE

Ο Dove Palmer θεωρείται o «πατέρας» των αυστηρών καρέ και ίσως ο σπουδαιότερος κομμωτής της γενιάς του στην ακρίβεια κοπής μαλλιών.  Είχαμε την χαρά να τον απολαύσουμε στο stage του HAIRFEST EXPERIENCE. Μετά το τέλος του event τον φιλοξενήσαμε στο studio του HairDressing News όπου μας παραχώρησε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Απολαύστε τον!

Ο Josh Lamonaca στο HAIRFEST EXPERIENCE

Ο Josh Lamonaca Θεωρείται δίκαια αν όχι ο κορυφαίος αλλά στους κορυφαίους καλλιτέχνες-εκπαιδευτές στον κόσμο. Μετά το τέλος της παρουσίασης, φιλοξενήσαμε τον Josh Lamonaca στο στούντιο του HairdressingNews.com. Μας μίλησε για το πως έζησε ο ίδιος το HAIRFEST EXPERIENCE. Απολαύστε τον!