Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Οι Ψείρες στη ζωή μας!!!

Άνοιξαν τα σχολεία, ανέβηκαν οι θερμοκρασίες και αν και κρατάμε αποστάσεις και φοράμε μάσκες… τα μαλλιά είναι εκτεθειμένα, διευκολύνοντας τις ψείρες να πηγαινοέρχονται.
Πολλά παιδιά ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και μεγάλοι, υποφέρουν από αυτά τα μικρά μαύρα ζωυφιάκια, κάτι που τους κάνει να ντρέπονται αφού θεωρείται βρωμιά. Πόσο ισχύει όμως αυτό;
Καθόλου, γιατί  οι ψείρες στην πραγματικότητα, προτιμούν τα καθαρά μαλλιά.
Διαβάστε το συγκεκριμένο κείμενο για να απομυθοποιήσετε αρκετούς μύθους που ξέρατε για τις ψείρες. Ως κομμωτές, έμπειροι ή μη, πρέπει να είστε έτοιμοι να απαντήσετε κάθε ερώτημα που έχει να κάνει και με αυτό το θέμα. Πόσες φορές σας έτυχε να πρέπει να αντιμετωπίσετε κάποιον πελάτη μικρό ή μεγάλο, ο οποίος ξέροντας το, ακόμα και όχι, είχε ψείρες; Πρέπει οι πελάτες σας να αισθανθούν άνετα και να μάθουν τα πάντα για αυτό το πρόβλημα τους, γιατί οι ψείρες δεν είναι ταμπού αλλά κάτι φυσιολογικό, που μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε και κυρίως στα παιδιά μας.

Μάθε αλήθειες

Συνήθως ψείρες, κολλούσαμε όταν πηγαίναμε στο σχολείο, μέσα Σεπτεμβρίου.
Αυτό δεν μας έβαλε ποτέ σε σκέψεις για το αν όντως ήταν η εποχή τους…όχι πως υπάρχει συγκεκριμένη εποχή, αλλά έχει αποδειχθεί ότι όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία τόσο πιο γρήγορα κινούνται και λέω κινούνται γιατί οι ψείρες δεν έχουν φτερά και δεν μπορούν να πετάξουν, ούτε να πηδήξουν, αλλά περπατούν απο κεφάλι σε κεφάλι. Οι ψείρες μπορούν ακόμα να εξαπλωθούν μέσω καπέλων, κασκόλ, ρούχων, σκούφων και από τις βούρτσες και τις χτένες μας. Τα κατοικίδια ζώα δεν παίζουν κανένα ρόλο στην μεταφορά τους.
Να ξέρετε ότι, οι ενήλικες ψείρες δεν μπορούν να  επιβιώσουν εκτός του ανθρώπινου κεφαλιού  για περισσότερο από μια, δύο μέρες και ο κύκλος ζωής τους είναι 30-40 ημέρες. Τα αυγα τους (κόνιδες) χρειάζονται 7-10 μέρες για να εκκολαφθούν.  Ζουν δίπλα στο τριχωτό της κεφαλής για να τις κρατάει ζεστές. Αν δεν το έχετε παρατηρήσει αρχικά έχουν ένα υπόλευκο χρώμα που μετά την κατάποση αίματος, αυτό αλλάζει παίρνοντας ένα κοκκινωπό, καφετί χρώμα. Επίσης τα νύχια τους είναι ειδικά προσαρμοσμένα για να κρατιούνται στα μαλλιά , ειδικά όταν τα μαλλιά είναι βρεγμένα.
Παλιότερα ακόμα και εγώ, ένιωθα ασφάλεια ότι αν βάψω τα μαλλιά μου δεν θα κολλήσω ψείρες, κάτι που δεν ισχύει απαραίτητα, αν και όντως τις δυσκολεύει. Το πέρασμα μιας βαφής μπορεί να σκοτώσει τις ψείρες αλλά όχι τις κόνιδες, οι οποίες έχουν πολύ σκληρό περίβλημα. Άρα μετά τη βαφή θα πρέπει να αφαιρέσετε τις κόνιδες με το ειδικό χτενάκι!

Κόνιδα ή πιτυρίδα;

Λόγω χρώματος, άσπρου πάνω σε σκουρόχρωμα μαλλιά , είναι πιο εύκολο να προσέξετε τις κόνιδες αντί τις ψείρες. Συνήθως επειδή βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τη βάση της ρίζας, συχνά δίνουν την εντύπωση ότι το άτομο έχει ξηροδερμία ή πιτυρίδα, εφόσον οι κόνιδες μοιάζουν με λευκές ή καφεκίτρινες νιφάδες και είναι κολλημένες στην τρίχα. Προσπαθώντας να τις τραβήξουμε με το χέρι, θα διαπιστώσουμε ότι δεν βγαίνουν τόσο εύκολα όσο η σκόνη ή η ξηροδερμία. Ψάχνοντας για ψείρες, μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε έναν μεγεθυντικό φακό, ελέγχοντας από κοντά το δέρμα του κεφαλιού. Να θυμάστε ότι ξεκινώντας να ξύνεστε, σημαίνει ότι ήδη εδώ και κάποιες εβδομάδες έχετε ψείρες. Συγκεκριμένα σε ένα κεφάλι μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες βιώσιμες, νεκρές και εκκολαπτόμενες κόνιδες. Όταν ρουφούν το αίμα, οι ψείρες εκκρίνουν μικρές ποσότητες σάλιου, το οποίο προκαλεί ερεθισμό και υπερευαισθησία του τριχωτού της κεφαλής, τα οποία προκαλούν την γνωστή φαγούρα. Πολλές φορές η φαγούρα προκαλεί κοκκινίλες και εκζέματα, κάτι όμως που είναι λογικό και χρειάζεται ειδική κρέμα και φροντίδα.

«Πετρέλαιο να βάλεις»

Θυμάμαι μικρή να προσπαθούμε ώρες να βγάλουμε τις ψείρες από τα μαλλιά μου με ειδικά σαμπουάν, συγκεκριμένα σπρέι και το καλύτερο όλων; Πετρέλαιο. «Πετρέλαιο να βάλεις στο παιδί» φώναζε η γιαγιά μου. Αυτό, μου στιγμάτισε την ζωή, γιατί μετά μύριζα για ώρες και μέρες αυτή τη τόσο άσχημη μυρωδιά. Εν έτη 2021, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη γκάμα σε προϊόντα θεραπείας κατά των ψειρών και κόνιδων, όπως σαμπουάν, κρέμα, σπρέι, αφροί και λοσιόν.
Διαβάστε προσεκτικά και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και το χρόνο δράσης, σε ότι επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε για πιο άμεσα αποτελέσματα. Τέλος μην αμελήσετε να αφαιρέσετε μεθοδικά όλες τις ψείρες και κόνιδες από τα μαλλιά. Αυτό ίσως είναι και το σημαντικότερο και κουραστικότερο της διαδικασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

INSTAGRAM

Latest

Tα νέα Color Gels Oils παρουσίασε η Redken

H REDKEN, η νο1 επαγγελματική μάρκα περιποίησης μαλλιών στην Αμερική, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία στις 24/04/2023 ένα digital live event για να παρουσιάσει σε όλη την κομμωτική κοινότητα τη νέα της υγρή βαφή χωρίς αμμωνία, τα Color Gels Oils! Δείτε τι μας είπε ο Κωνσταντίνος Μουστάκας μετά το τέλος του event!

DREAMING BACK TO 80 ’s by KYANA

Σεμινάριο κομμωτών από «άλλη εποχή» πραγματοποιήθηκε με πρωταγωνίστρια την ΚΥΑΝΑ στο President Hotel. Οι Experts έδειξαν τεχνικές βαφών, κερατίνης και εκπληκτικά χτενίσματα εμπνευσμένα από...

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών κομμωτικού κλάδου Be Your Best συνεχίζεται!

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών κομμωτικού κλάδου Be Your Best συνεχίζεται! Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε το 2ο σεμινάριο με τίτλο «Συμφιλίωση επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής» και εισηγήτρια τη Δήμητρα Γούναρη, CPI Certified...

Ο Dove Palmer στο HAIRFEST EXPERIENCE

Ο Dove Palmer θεωρείται o «πατέρας» των αυστηρών καρέ και ίσως ο σπουδαιότερος κομμωτής της γενιάς του στην ακρίβεια κοπής μαλλιών.  Είχαμε την χαρά να τον απολαύσουμε στο stage του HAIRFEST EXPERIENCE. Μετά το τέλος του event τον φιλοξενήσαμε στο studio του HairDressing News όπου μας παραχώρησε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Απολαύστε τον!

Ο Josh Lamonaca στο HAIRFEST EXPERIENCE

Ο Josh Lamonaca Θεωρείται δίκαια αν όχι ο κορυφαίος αλλά στους κορυφαίους καλλιτέχνες-εκπαιδευτές στον κόσμο. Μετά το τέλος της παρουσίασης, φιλοξενήσαμε τον Josh Lamonaca στο στούντιο του HairdressingNews.com. Μας μίλησε για το πως έζησε ο ίδιος το HAIRFEST EXPERIENCE. Απολαύστε τον!