Πελάτης με ψυχολογικό πρόβλημα…πως τον βοηθάω;

0
655

Η κομμώτρια/κομμωτής είπαμε ότι είναι πάνω από όλα φίλος με τον πελάτη.

Πολλές φορές μπορεί να έχει και ρόλο ψυχολόγου. Αν όμως ο πελάτης μας, διαπιστώσουμε ότι εμφανίζει ψυχιατρικά συμπτώματα και δεν του αρκεί η ψυχολογική μας υποστήριξη… τι κάνουμε;

Ένας πελάτης έρχεται στο κομμωτήριο, σχετικά χαλαρός και έτοιμος να σου δοθεί, αν όχι ψυχή και σώμα, σίγουρα ψυχή και μαλλί.

Και εκεί που συζητάτε, διαπιστώνεις εσύ, ότι έχει βαριάς μορφής κατάθλιψη, σοβαρό άγχος, ψυχιατρικές διαταραχές και χρειάζεται επειγόντως «επαγγελματική βοήθεια».

Πως μπορείς με την κομμωτική, φιλική σου ιδιότητα να τον κάνεις να καταλάβει, χωρίς να νιώσει άσχημα ή να πανικοβληθεί, ότι δεν είναι καλά και πρέπει να επισκεφτεί έναν ειδικό;

Αρχικά, επειδή είσαι έξυπνος άνθρωπος, διαπιστώνεις ότι υπάρχει πρόβλημα. Μετά με σωστές ερωτήσεις μάθε για ποιό λόγο δεν έχει πάει ακόμα να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια και το κυριότερο, αν έχει αντιληφθεί ότι δεν είναι καλά. Το σημαντικότερο όλων, είναι κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επικοινωνίας, να προσπαθήσετε να μην επηρεαστείτε από την άσχημη κατάσταση, χάνοντας τον εαυτό σας. Να θυμάστε ότι σίγουρα δεν μπορείτε εσείς να θεραπεύσετε ένα άτομο με τέτοιο πρόβλημα, αλλά μπορείτε μόνο να το στηρίξετε και να το βοηθήσετε.

Μάθε ποιοί μπορεί να είναι οι λόγοι που δε παραδέχεται ότι έχει πρόβλημα και ότι ίσως χρειάζεται βοήθεια.

1.Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους, είναι η ντροπή ότι έχει πρόβλημα και ανάγκη για βοήθεια. Στην κοινωνία μας, πρέπει να είμαστε δυνατοί, αν κάποιος εκδηλώσει αδυναμία είναι σαν να παραδέχεται ότι είναι χαμένος.

2.Ακόμα υπάρχει ταμπού,  ότι ο ψυχίατρος είναι μόνο για όσους είναι τρελοί. Και όπως θεωρούμε λογικό, τρελοί είναι πάντα, μόνο όλοι οι άλλοι. Σύμφωνα με έρευνα πάντως να ξέρετε ότι 1 στους 5 ανθρώπους, κάποια στιγμή θα υποφέρουμε από κάποια νευρολογική αγχώδη διαταραχή.

3.Άμυνα. Τι σημαίνει άμυνα, στο συγκεκριμένο θέμα; Άλλο να υποθέτεις ότι έχεις κάποιο πρόβλημα και άλλο να σου το λέει ειδικός. Το άγχος και ο φόβος ότι όντως θα έχεις κάτι, δεν σε αφήνει να πας να το ψάξεις.

4. Τέλος μπορεί απλά να μην έχει καταλάβει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Πολλές φορές ένα ψυχολογικό θέμα, μια ψυχιατρική διαταραχή, μια ψύχωση, μια διπολική κατάσταση, κ.α. αλλάζουν τόσο τον τρόπο που βλέπει αυτός ο άνθρωπος τη ζωή, δημιουργώντας του λανθασμένα πρότυπα του τι είναι σωστό και τι είναι λάθος.

Πότε είναι η σωστή ώρα να επέμβεις, δίνοντας ένα χέρι βοηθείας;

Μιλώντας με τον πελάτη/πελάτισσα σου, διαπιστώνεις μέσα από αυτά που λέει, ότι έχει τρομακτικό άγχος,μελαγχολία, θυμό, εκρήξεις βίας και γενικότερα απογοήτευση για τα πάντα. Δεν θέλει να ασχοληθεί με τίποτα, έγινε ξαφνικά σπιτόγατος και τα βλέπει όλα με μια απαισιόδοξη, αρνητική ματιά. Ακριβώς αυτή η στιγμή, πρέπει να επέμβεις!!!!

Και το δύσκολο είναι το πως θα ξεκινήσεις μια τέτοια κουβέντα. Μια καλή ιδέα είναι, καθώς ασχολείστε με τα μαλλιά του πελάτη σας, να προσπαθήσετε να του υπενθυμίσετε τα καλά αυτής της ζωής και αν τον ξέρετε… και του εαυτού του. Αν σας λέει τα χίλια κακά, να είστε χαμογελαστός και να λέτε θετικά. 

Μπορείτε να αρχίσετε την κουβέντα  αναφέροντας παραδείγματα ίδιων συμπεριφορών, που τάχα ακούσατε σε άλλους. Πιο εύκολο είναι να μιλάτε και να βρίσκετε λάθος συμπεριφορές και καταστάσεις σε άλλους, παρά στον εαυτό σας.

Όλα έχουν να κάνουν με το πως λες κάτι και όχι πολλές φορές το τι λες.

Άρα δες τι διαφορά των φράσεων που ακολουθούν… «Ανησυχώ για το ότι δεν βγαίνεις πλέον από το σπίτι» αντί «βλέπω ότι είσαι καταθλιπτικός, στενοχωρημένος και έχεις γίνει σπιτόγατος».

Μην κρίνεις, πχ «είσαι έτσι», αλλά κάνε αναφορά σε πράξεις, που νομίζεις ότι ίσως να είναι κάπως έτσι. Το μόνο που μπορείς να κάνεις εσύ, είναι να του δώσεις να καταλάβει με παραδείγματα άλλων περιπτώσεων που θεωρητικά έχεις ακούσει, το τι συμβαίνει και να τον κάνεις μόνο του να σκεφτεί…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ