Μουσικοθεραπεία: Μια διαφορετική προσέγγιση στην ψυχοσωματική θεραπεία

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, τα οφέλη της μουσικοθεραπείας περιλαμβάνουν τη διαχείριση και θεραπεία του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας. Κι ενώ η μουσικοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά για την προώθηση της ψυχικής και συναισθηματικής ευεξίας, μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων με προβλήματα σωματικής υγείας.

Αν σας αρέσει η μουσική, ίσως γνωρίζετε ήδη ότι μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι βάζοντας το αγαπημένο σας τραγούδι, ενώ προετοιμάζεστε για μια σημαντική συνάντηση, νιώθετε ζωντανοί και ενεργοποιημένοι. Μπορεί ακόμη να σας αρέσει να ακούτε χαλαρωτική μουσική πριν τον ύπνο, ενώ βρίσκεστε στο κρεβάτι. Υπάρχει επιστημονική απάντηση γι’ αυτό. Εδώ, θα ασχοληθούμε με τα οφέλη της μουσικής στη θεραπεία ζητημάτων συναισθηματικής και σωματικής φύσης.

Τι είναι η Μουσικοθεραπεία;

Μία συνεδρία μουσικοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει δημιουργία μουσικής, σύνθεση τραγουδιών ή ακρόαση. Η εκπαίδευση των μουσικοθεραπευτών δεν περιορίζεται στη μουσική, αλλά καλύπτει συχνά ένα ευρύ φάσμα κλινικών δεξιοτήτων, όπως επικοινωνία, γνωστική νευροεπιστήμη, ψυχολογικές διαταραχές, χρόνιες ασθένειες και διαχείριση πόνου.

Όταν αρχίσετε να εργάζεστε με έναν επαγγελματία μουσικοθεραπευτή ή μουσικοθεραπεύτρια, συχνά ξεκινάτε προσδιορίζοντας τους στόχους σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε κατάθλιψη και αισθάνεστε συναισθηματικά αδιάθετοι τις περισσότερες ημέρες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μουσική προκειμένου να αυξήσετε φυσικά τη διάθεσή σας. Μπορεί επίσης να θέλετε να δοκιμάσετε τα οφέλη της μουσικοθεραπείας για την αντιμετώπιση και θεραπεία του άγχους, της αϋπνίας ή των διαταραχών εστίασης.

Αφού συζητήσετε τις ανάγκες σας, οι στόχοι της μουσικοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Βελτίωση της διάθεσής σας
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής
  • Ενίσχυση των δεξιοτήτων αντιμετώπισης και επίλυσης ψυχοσωματικών προβλημάτων
  • Ενθάρρυνση της συναισθηματικής έκφρασης
  • Ανακούφιση από το άγχος και τα συμπτώματα του στρες

Πώς η μουσική δρα θεραπευτικά για το σώμα και το νου;

Η μουσική σας βοηθά να εκφράσετε τα συναισθήματά σας χωρίς λόγια, ενώ μπορεί επίσης να προσεγγιστεί ως “περιβάλλον” εξερεύνησης νέων τρόπων να αλλάξετε το πώς αισθάνεστε τη δεδομένη στιγμή. Εάν, για παράδειγμα, εκφράσετε θυμό ή άγχος, ο θεραπευτής σας μπορεί να σας ζητήσει να ακούσετε ή να δημιουργήσετε τη δική σας μουσική συνθέτοντας αργούς, απαλούς και χαλαρωτικούς τόνους.

Αυτή η μετάβαση στους ήρεμους ήχους μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο χαλαροί. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι μετρήσεις του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης ανταποκρίνονται σε αλλαγές στον όγκο και το ρυθμό. Επιπλέον, κάποιες έρευνες αποδεικνύουν ότι η ακρόαση μουσικής απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν τον πόνο.

Μουσικοθεραπεία και Καρκίνος

Η αντιμετώπιση και θεραπεία του καρκίνου περιλαμβάνει επίσης τη συναισθηματική ίαση. Οι ασθενείς με καρκίνο χρειάζονται συχνά περισσότερους από έναν τύπους θεραπείας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις περίπλοκες ιατρικές τους ανάγκες. Διαφορετικές πηγές υποστήριξης μπορεί να φροντίσουν τη συναισθηματική και πνευματική τους ευημερία. Η μουσικοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει στη μείωση του άγχους των ασθενών με καρκίνο που ξεκινούν θεραπείες ακτινοβολίας, ενώ μπορεί επιπλέον να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν παρενέργειες της χημειοθεραπείας, όπως τη ναυτία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

INSTAGRAM

Latest

Tα νέα Color Gels Oils παρουσίασε η Redken

H REDKEN, η νο1 επαγγελματική μάρκα περιποίησης μαλλιών στην Αμερική, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία στις 24/04/2023 ένα digital live event για να παρουσιάσει σε όλη την κομμωτική κοινότητα τη νέα της υγρή βαφή χωρίς αμμωνία, τα Color Gels Oils! Δείτε τι μας είπε ο Κωνσταντίνος Μουστάκας μετά το τέλος του event!

DREAMING BACK TO 80 ’s by KYANA

Σεμινάριο κομμωτών από «άλλη εποχή» πραγματοποιήθηκε με πρωταγωνίστρια την ΚΥΑΝΑ στο President Hotel. Οι Experts έδειξαν τεχνικές βαφών, κερατίνης και εκπληκτικά χτενίσματα εμπνευσμένα από...

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών κομμωτικού κλάδου Be Your Best συνεχίζεται!

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών κομμωτικού κλάδου Be Your Best συνεχίζεται! Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε το 2ο σεμινάριο με τίτλο «Συμφιλίωση επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής» και εισηγήτρια τη Δήμητρα Γούναρη, CPI Certified...

Ο Dove Palmer στο HAIRFEST EXPERIENCE

Ο Dove Palmer θεωρείται o «πατέρας» των αυστηρών καρέ και ίσως ο σπουδαιότερος κομμωτής της γενιάς του στην ακρίβεια κοπής μαλλιών.  Είχαμε την χαρά να τον απολαύσουμε στο stage του HAIRFEST EXPERIENCE. Μετά το τέλος του event τον φιλοξενήσαμε στο studio του HairDressing News όπου μας παραχώρησε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Απολαύστε τον!

Ο Josh Lamonaca στο HAIRFEST EXPERIENCE

Ο Josh Lamonaca Θεωρείται δίκαια αν όχι ο κορυφαίος αλλά στους κορυφαίους καλλιτέχνες-εκπαιδευτές στον κόσμο. Μετά το τέλος της παρουσίασης, φιλοξενήσαμε τον Josh Lamonaca στο στούντιο του HairdressingNews.com. Μας μίλησε για το πως έζησε ο ίδιος το HAIRFEST EXPERIENCE. Απολαύστε τον!