Έχεις ποτέ αναλογιστεί πόσο βαρύ μπορεί να είναι το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνει το στυλ σου στον πλανήτη Γη; Αν δεν το έχεις σκεφτεί, ήρθε η ώρα να μάθεις ότι κάθε χρόνο παράγονται 53 εκατομμύρια τόνοι ρούχα, εκ των οποίων το 87% οδηγείται σε σκουπιδότοπους ή αποτεφρώνονται!
Βεβαίως είναι μία πραγματικότητα ότι η αγορά σήμερα σου δίνει την ευκαιρία να είσαι όσο updated θέλεις με εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Όμως φαίνεται πως οι μεγάλες αλυσίδες έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αναγνωρίζουν πως το πραγματικό κόστος για τον πλανήτη είναι πολύ υψηλό, με τα αποθέματα πρώτων υλών να συρρικνώνονται, και τόνους απορριμμάτων από την παραγωγή ρούχων να συσσωρεύονται. Έτσι, αναζητούν αειφόρες μεθόδους παραγωγής.
Όμιλοι με luxury brands, όπως η Kering (Gucci, Yves Saint Laurent, Alexander McQueen, Bottega Veneta, Balenciaga κ.ά.) έχουν δημιουργήσει λογαριασμούς EP&L (Εnvironmental Profit & Loss – Περιβαλλοντικό Κέρδος & Απώλεια) για να αναλύουν τις αρνητικές επιπτώσεις στον πλανήτη ώστε να εντοπίσουν τι μπορούν να διορθώσουν, ενώ παράλληλα, έχουν επεκταθεί στο πεδίο της έρευνας με δικά τους εργαστήρια που δοκιμάζουν sustainable υλικά, βαφές και μεθόδους παραγωγής γενικώς.
Κάπως έτσι λοιπόν, τον Απρίλιο του 2018 ο Gucci εγκαινίασε στα περίχωρα της Φλωρεντίας το Artlab, όπου πειραματίζεται κατασκευάζοντας πρωτότυπα προϊόντα από νέα υλικά. Τα H&M, πέρα από τις σειρές Conscious και Concious Exclusive, μέχρι το 2030 στοχεύουν να χρησιμοποιούν στο 100% της παραγωγής τους οργανικά και ανακυκλωμένα υλικά, ενώ τα Marks & Spencer ξεκίνησαν από πέρυσι να προμηθεύονται τη βασική πρώτη ύλη των συλλογών τους, το βαμβάκι δηλαδή, αποκλειστικά από αειφόρες πηγές. Στην ίδια κατεύθυνση το group της Inditex (Zara, Pull & Bear, Bershka, Stradivarius, Oysho, Massimo Dutti, Uterqüe) καιρό τώρα εξελίσσει τη χρήση sustainable υλικών από οργανικές, ελεγχόμενες καλλιέργειες βαμβακιού και ίνες Tencel®Lyocell.
H Levi’s το 2016 σε συνεργασία με την start-up Evrnu έφτιαξε το πρώτο τζιν παγκοσμίως με ίνα από πέντε ανακυκλωμένα Τ-shirts, που απαιτεί 98% λιγότερο νερό για να παραχθεί. Ταυτόχρονα το Eureka Innovation Lab της Levi’s βρίσκει πιο “καθαρές” και έξυπνες μεθόδους για να κατασκευάζει τα παντελόνια της αντικαθιστώντας με οξείδωση τα χημικά ξεβάμματα. H Nike έχει ήδη λανσάρει τη σειρά Flyprint με 3D printed παπούτσια – με τα οποία τρέχει ο Κενυάτης πρωταθλητής μαραθωνοδρόμος Eliud Kipchoge. Η πρωτοπόρος στον τομέα Stella McCartney χρησιμοποιεί νήμα Econyl από ανακυκλωμένο νάιλον και alter-nappa αντί για δέρμα και o Jaden Smith ήδη φοράει τα μπλουζάκια της Unbound Merino, που δε χρειάζονται πλύσιμο για εβδομάδες εξοικονομώντας ενέργεια και νερό.
Ωστόσο, δυστυχώς, μέχρι να έρθει η στιγμή που αυτά τα προϊόντα θα διατίθενται σε ευρεία κλίμακα και προσιτές τιμές, έχουμε μπροστά μας το λιγότερο μία δεκαετία, μέσα στην οποία οφείλουμε να βρίσκουμε τους δικούς μας τρόπους ώστε να φρενάρουμε τη fast fashion.