Συμβουλές μακροζωίας από την Ζαν Καλμέντ, 122 χρονών!

0
1229

«Χρόνια Πολλά, Να τα εκατοστήσεις», λέμε συνήθως, θέλοντας να ευχηθούμε τα καλύτερα σε κάποιον δικό μας άνθρωπο. Έλα όμως που υπάρχει και η προοπτική να ζήσουμε πάνω από 100 και μάλιστα όχι σε ένα κρεβάτι του πόνου, αλλά ευτυχισμένοι, συνειδητοποιημένοι, με χιούμορ και διάθεση για ζωή!!!

Η ζωή είναι στιγμές και οι περισσότεροι από μας θα θέλαμε να ζήσουμε «για πάντα» .
Εκεί έξω, αρκετοί «ειδικοί» γιατροί, φιλόσοφοι, προπονητές ζωής (life coach) κτλ, έχουν αρκετές συμβουλές και τεχνάσματα για μακροζωία και ευτυχισμένη ζωή. Ισχύουν; Υπάρχει όντως  κάποιο μαγικό κόλπο, νέκταρ ή φάρμακο που μπορεί να μας δώσει χρόνια;

Η Ζαν Καλμέντ,  (Jeanne Louise Calment 21 Φεβρουαρίου 1875 – 4 Αυγούστου 1997) ήταν Γαλλίδα υπεραιωνόβια, το μακροβιότερο επιβεβαιωμένο πρόσωπο στην ιστορία, η οποία έζησε 122 χρόνια και 164 ημέρες. Στα 117 της σταμάτησε το κάπνισμα, όχι για λόγους υγείας, όπως θα φανταζόμασταν, αλλά επειδή πλέον δυσκολευόταν, δεν έβλεπε να το ανάψει μόνη της και δεν ήθελε να ζητάει διαρκώς από άλλους να της το ανάψουν.  Επίσης η κυρία Καλμέντ συνήθιζε μέχρι τα βαθιά γεράματα, να πίνει κρασί, να τρώει γλυκά και να πηγαίνει βόλτες με το ποδήλατο της!!!!  Στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, σε ηλικία 120 χρονών  κατάκτησε τον τίτλο του μακροβιότερου ανθρώπου στον κόσμο.

Ποιά είναι η Καλμέντ;
Η Κάλμεντ, παντρεύτηκε τον δεύτερό της εξάδελφο Φερνάν Καλμέντ το 1896 και έκαναν την κόρη τους Ιβόν, που πέθανε το 1934. Το εγγόνι της σκοτώθηκε σε δυστύχημα με μοτοσικλέτα το 1963.
Το 1965, μη έχοντας απογόνους, η Καλμέντ ενοικίασε το διαμέρισμά της σε κάποιο δικηγόρο, τον Φρανσουά Ραφρέ συμφωνώντας να της δίνει ενοίκιο, μέχρι το θάνατό της. Ο Ραφρέ όμως πέθανε πριν από εκείνην, το 1995 , έτσι η σύζυγός του συνέχισε να πληρώνει το ενοίκιο.
Η Καλμέντ δεν ήταν όπως καταλάβατε η κλασσική γιαγιούλα που όλοι ξέρουμε. Στα 85 της αποφάσισε να ξεκινήσει ξιφασκία και μέχρι τα 100 έκανε ποδήλατο.
Το 1985, η Καλμέντ, θέλοντας και μη, πήγε σε οίκο ευγηρίας, καθώς έζησε μόνη της ως την ηλικία των 110. Το 1988, κατά τη διάρκεια της πρώτης της συνέντευξης, αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι όταν κατασκευάστηκε ο Πύργος του Άιφελ ήταν 14 ετών και είχε γνωρίσει τον Ολλανδό ζωγράφο Βίνσεντ βαν Γκογκ, έναν άνθρωπο όμως που δεν της είχε κάνει και την καλύτερη εντύπωση αφού τον χαρακτήρισε «κακοντυμένο και δυσάρεστο».  Το 1995 κυκλοφόρησε το γαλλικό ντοκιμαντέρ Beyond 120 Years with Jeanne Calment  και το 1996, ο οίκος ευγηρίας που ζούσε κυκλοφόρησε το CD Time’s Mistress.

Ανάμεσα σε άλλα, σε συνεντεύξεις της η χαριτωμένη γιαγιά, ανέφερε τις ακόλουθες ατάκες. Κάποιες από αυτές καλό θα ήταν να μας προβληματίσουν, να μας επηρεάσουν και γιατί όχι να μας αλλάξουν και την ιδιοσυγκρασία μας !!!! Πως φανταζόταν το μέλλον της στα 120α γενέθλια της; «Πολύ σύντομα» είπε χαμογελαστή απαντώντας σε δημοσιογράφο που της είπε «Μαντάμ, ελπίζω να τα ξαναπούμε την επόμενη χρονιά»,ότι,  «Γιατί όχι; Δεν είσαι τόσο ηλικιωμένος, ακόμα εδώ θα είσαι!».


Συμβουλές- ατάκες- ζωής από την 122 γηραιά κυρία

«Ποτέ δε φοράω μάσκαρα, συχνά γελάω μέχρι δακρύων»

«Είμαι ερωτευμένη με το κρασί».

«Όλα τα μωρά είναι όμορφα».

«Νομίζω ότι θα πεθάνω από το γέλιο».

«Ο καλός Θεούλης μου με ξέχασε».

«Έχω μόνο μία ρυτίδα, και κάθομαι πάνω σε αυτήν».

«Αν κάτι δεν μπορείς να το αλλάξεις, μην ανησυχείς γι’ αυτό».

«Ποτέ μη χάνεις το χαμόγελό σου. Έτσι εξηγείται η μακροβιότητά μου».

«Δεν βλέπω καλά, δεν ακούω καλά, δεν νιώθω καλά, αλλά όλα είναι μια χαρά».

«Έχω τεράστια επιθυμία να ζήσω και μεγάλη όρεξη, ειδικά για γλυκά».

«Τα πόδια μου είναι σιδερένια, αλλά για να είμαι ειλικρινής, έχουν αρχίσει να σκουριάζουν και να τρίζουν κάπως».

«Έπαιρνα ευχαρίστηση όποτε μπορούσα. Ενεργούσα με μυαλό ξεκάθαρο και ηθικά και χωρίς να μετανιώνω. Είμαι πολύ τυχερή».

«Η νιότη είναι μια κατάσταση του μυαλού, δεν εξαρτάται από το σώμα σου. Στην πραγματικότητα είμαι ακόμα νέα, μόνο που τα τελευταία 70 χρόνια δεν δείχνω στις ομορφιές μου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ