Δεν αντέχω άλλο, η καραντίνα μου έχει σπάσει τα νεύρα. Προσπαθώντας να φτιάξω τη διάθεση μου, είχα την φαεινή ιδέα να κάνω μόνη μου αλλαγές στα μαλλιά μου. Σκέφτηκα τόσους κομμωτές ξέρω, τόσα κείμενα από ειδικούς hair experts διαβάζω καθημερινά και τόσα βίντεο συμβουλές στο youtube βλέπω… είναι δυνατόν να μην τα καταφέρω να δημιουργήσω μια όμορφη αλλαγή στο εξωτερικό μου λουκ; Αρχικά ήθελα να κάνω αφέλειες, χώρισα τις τούφες που ήθελα να κόψω, κοιτάχτηκα με ύφος στον καθρέφτη και τσακ, τα έκοψα. Η αλλαγή θέλω να είναι ουσιαστική και εμφανέστατη. Διάβασα, ότι οι μύτες και το φιλάρισμα, μπορούν να δώσουν όγκο και κίνηση στα μαλλιά. Ε άρα θέλω και εγώ μύτες. Άνοιξα τον υπολογιστή, βρήκα ένα βίντεο για το πως να κόψετε τα μαλλιά σας μόνες σας και έκανα τα μαγικά μου. Ωχ, το αποτέλεσμα άσχημο. Αλλά μάλλον αυτό συμβαίνει επειδή δεν τα χτένισα ακόμα. Μέχρι να φτάσω σε αυτό το σημείο όμως, έχω ακόμα δουλίτσα.
Για να φανεί η ανανέωση μου, απαιτείται να αλλάξω λίγο και το χρώμα. Πήγα στο σουπερμάρκετ και αγόρασα μια βαφή που είχε τη φωτογραφία μιας πανέμορφης τύπισσας και τα μαλλιά που ακριβώς θέλω να έχω. Ευτυχώς έχει οδηγίες το κουτί μέσα και έτσι έκανα ακριβώς ότι διάβασα…. κουρεύτηκα, τα έβαψα και τα χτένισα….3,2,1 κοιτάζομαι στον καθρέφτη. Γιατίιιιιιιιι;;;;;
Σ.Ο.Σ είμαι όπως το χρυσόμαλλο τέρας!!!! Καλή μου κομμώτρια, γιατί κόπηκαν πιο πάνω από οσο είχα υπολογίσει οι αφέλειες μου; Γιατί αντί να κοπούν ομοιόμορφα, στο πλάι είναι πιο κοντά; Γιατί το χρώμα βγήκε τόσο πορτοκαλί αντί καστανόξανθο;;; Γιατί δεν βρίσκω το καπέλο μου; Γιατί μας ανοίγουν τώρα τερματίζοντας την καραντίνα που εγώ θέλω τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να μπορώ να κάνω εμφάνιση στον κόσμο;;;
Ξύπνησα… είναι 1η Απριλίου και αυτή την ημέρα συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα λόγω εθίμου! Ευτυχώς τα μαλλιά μου είναι ακριβώς όπως μου τα έφτιαξε η κομμώτρια μου!!!
Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Οι περισσότεροι από μας θεωρώ το γνωρίζουμε, αλλά ποιοί ξέρουμε την ιστορία και τον λόγο δημιουργίας του;
Οι επικρατέστερες εκδοχές είναι οι ακόλουθες.
Α) Το έθιμο ξεκίνησε από έναν λαό της βορειοδυτικής Ευρώπης, τους Κέλτες, οι οποίοι ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου, αλλά όσο καλοί ψαράδες και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο “κώδικας δεοντολογίας” των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Μια συνήθεια που με το πέρασμα του χρόνου… έγινε έθιμο!
Β) Μια εκδοχή πιο ιστορικά σωστή, που θεωρεί το συγκεκριμένο συνήθειο της ημέρας, να έρχεται από τη Γαλλία του 16ου αιώνα. Συγκεκριμένα μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Τη χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό στο έθιμο που εμείς γνωρίζουμε.
Αργά και σταθερά το μάθαμε και εδώ στην Ελλάδα. Φυσικά χωρίς να αλλάξουμε την αρχική ιδεά, δεν θα μπορούσαμε εμείς οι Έλληνες να μην το «φτιάξουμε» λίγο στα μέτρα μας. Ο σκοπός του εθίμου στην Ελλάδα είναι, λέγοντας μικρά αθώα ψεματάκια, να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας.
Κάποιοι λένε, πως αν τα καταφέρουμε, θα είμαστε τυχεροί, όλη την επόμενη χρονιά.
Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.
Εσείς σκεφτήκατε τα ψεματάκια που θα πείτε λόγω ημέρας; Παρακαλώ, μην εκμεταλλευτείτε το συγκεκριμένο έθιμο για να κοροιδεύετε κόσμο. Εγώ είμαι υπέρ του εθίμου, μέχρι το όριο του χαριτωμένου παιχνιδιού. Με πιστέψατε; Θα είμαι τυχερή όλο τον υπόλοιπο χρόνο;;;