Την επόμενη φορά που θα φας σοκολάτα, θα ήθελα να το σκεφτείς καλύτερα

0
728

Αν σας αρέσει η σοκολάτα, όπως στον περισσότερο κόσμο, ίσως να νομίζετε ότι το μόνο κακό που πρόκειται να συμβεί από την κατανάλωσή της -εάν φυσικά δεν υπάρχει μέτρο- είναι η αύξηση που θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει στο βάρος του σώματός σας.

Ωστόσο, πριν χρόνια διάβαζα στο BBC ότι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την οργάνωση Global Witness, υποστήριζαν πως εκατομμύρια δολάρια από τα έσοδα της βιομηχανίας του κακάο χρησιμοποιήθηκαν για τον εμφύλιο πόλεμο στην ακτή του Ελεφαντοστού. Μιας και αυτοί οι σπόροι κακάο που μαζεύονται στην Ακτή του Ελεφαντοστού βοηθούν στην επιβίωση πολλών αγροτών και των οικογενειών τους, θα μπορούσαν και να ανταλλαχθούν με όπλα.

Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από αυτό το εμπόριο συνέβαλαν στη χρηματοδότηση των κυβερνητικών στρατευμάτων της χώρας και των πρώην ανταρτικών ομάδων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Αυτό ανέφερε το μακρινό 2007 η έκθεση με τίτλο «Ζεστή Σοκολάτα» της οργάνωσης Global Witness.

Η γόνιμη αυτή γη βρίσκεται στη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή κακάο στον κόσμο. Αλλά αυτή η πολυτέλεια υπήρξε η αιτία πολυετών εδαφικών και πολιτικών συγκρούσεων.

Η Σιέρα Λεόνε στη δυτική Αφρική

Όταν τρώμε μια πλάκα σοκολάτας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό το κακάο να συνέβαλε σε έναν άγριο πόλεμο. Τα κέρδη από το εμπόριο κακάο έχουν συμβάλει στην πολεμική δραστηριότητα των κυβερνητικών αλλά και των ανταρτών.

Σε άλλες περιοχές της Αφρικής, οι φυσικοί πόροι έχουν επίσης πληρώσει για πολέμους, όπως για παράδειγμα, η Σιέρα Λεόνε.

Τα διαμάντια εξορύσσονταν και στη συνέχεια γίνονταν όπλα, σύμφωνα με την Global Witness.

Τα διαμάντια αυτά αποκλήθηκαν «Διαμάντια του αίματος» και πολλά απεσύρθησαν από την παγκόσμια αγορά.

Οι μεγάλες βιομηχανίες θα πρέπει τώρα να κάνουν το ίδιο με τα δικά τους προϊόντα, εάν αυτά προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Ξέρετε ποιο ήταν το μήνυμα της Global Witness στους πωλητές κακάο και στις σοκολατοβιομηχανίες ανά τον κόσμο; «Η όρεξη του κόσμου για σοκολάτα δε θα πρέπει πλέον να χρηματοδοτεί πολέμους στην Αφρική».

Ξέρετε ποιο είναι το μήνυμα του κειμένου μέσα από τις πληροφορίες που επέλεξα να παραθέσω; «Είναι τώρα η ώρα περισσότερο από ποτέ να ευαισθητοποιηθούμε γύρω από την ηθική κατανάλωση και το fair trade, η δύναμη είναι στα χέρια μας και η αλλαγή ξεκινά από τον καθένα εξ ημών χωριστά -και μαζί!»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ