Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Έκανα λαθος. Να το πω στον πελάτη;

Έχω δίλημμα ποιόν δρόμο να διαλέξω; Τα λάθη μας πρέπει να τα παραδεχόμαστε ή να προσπαθούμε διακριτικά να τα καλύπτουμε για το καλό της ψυχικής μας υγείας; Και δεν μιλάμε για λάθη στην προσωπική μας ζωή , αλλά για λάθη που έχουν να κάνουν με τη δουλειά μας…γιατί λάθη είναι λογικό να κάνουμε είτε είμαστε αρχάριοι είτε έμπειροι….σημασία όμως έχει από εκεί και πέρα πως το διαχειριζόμαστε.

Έρχεται η πελάτισσα στο κομμωτήριο. Βλέπουμε τι θα κάνουμε βάση του τι της ταιριάζει, τι θέλει και τι μπορεί να αντέξει η χαίτη της. Αν η πελάτισσα/πελάτης θέλει κάτι συγκεκριμένο όσον αφορά το χρώμα, το κόψιμο ή το χτένισμα και εγώ ξέρω εκ των προτέρων ότι δεν ταιριάζει στο σχήμα του προσώπου της, στα χρώματα της, στο στυλ ή στην ρουτίνα της, τις πλείστες των περιπτώσεων της λέω την άποψη μου και προσπαθούμε να φτιάξουμε κάτι που σίγουρα θα είναι σωστό για τα μαλλιά της, θα της αρέσει και θα την βολεύει. Όταν αυτό τελικά αποφασιστεί και ο πελάτης, ο οποίος εμπιστεύεται τον κομμωτή του αποδεχτεί την επαγγελματική συμβουλή, τότε ξεκινάμε…. και κάπου εκεί στα διαδικαστικά, στο κόψιμο ή στο βάψιμο κάτι γίνεται λάθος… και το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που είχαμε ακριβώς συνεννοηθεί. Τι γίνεται τότε; Αυτός ο πελάτης με εμπιστεύτηκε….

Οι επιλογές του τι θα κάνεις είναι δύο. Θα παραδεχτείς το λάθος που έγινε ή θα προσπαθήσεις με λευκά ψεματάκια και διπλωματία να το καλύψεις; Είμαι σίγουρη ότι σας έχουν τύχει ανάμεσα στους εκατοντάδες ευχαριστημένους πελάτες και κάποιοι μη ευχαριστημένοι. Μερικοί άνθρωποι δεν θα είναι ποτέ χαρούμενοι με μια αλλαγή, τουλάχιστον όχι αμέσως μετά την αλλαγή. Το θέμα είναι να μην φταίτε εσείς για αυτή τη δυσαρέσκεια με κάποιο σοβαρό ή μη λάθος σας!!!

Πες το λάθος που έγινε!
Εάν συμβεί κάποιο λάθος, πιστεύω ότι είναι πάντα καλύτερο να αναλάβεις τη ευθύνη, να εξηγήσεις τι συνέβη αμέσως, με ειλικρίνια, οπτική επαφή, καλή επικοινωνία και φυσικά λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Εάν ο πελάτης πάει σπίτι του και διαπιστώσει το λάθος, το αποτέλεσμα θα είναι να μην ξανά έρθει στο κομμωτήριο σας, να σταματήσει να σας εμπιστεύεται και να σας κάνει μια τρομερή δυσφήμιση. Θα έχει άδικο;

 Λίγη διπλωματία δεν βλάπτει!

Από την άλλη, υπάρχει και η επιλογή, εάν έχει γίνει κάποιο λάθος, να μην αναφέρετε τίποτα και απλά να προστρέξετε στην επίλυση του προβλήματος. Δεν θα αφήσετε τον πελάτη να φύγει με καστανά μαλλιά ενώ σας ζήτησε ξανθά, ούτε με κάποιο προφανέστατο λάθος όσον αφορά κάποιο κόψιμο, αλλά δεν θα προκαλέσετε και άγχος και ανησυχία στον πελάτη ότι «ωχ κάναμε λάθος».  Θα φροντίσετε να επιλύστε το πρόβλημα κατά τη διαδικασία, δίνοντας πιθανόν περισσότερο χρόνο στην συγκεκριμένη επίσκεψη. Αν το λάθος δεν διορθώνεται απλά και διακριτικά, θα προγραμματίσετε μια δωρεάν επίσκεψη του πελάτη για παρακολούθηση του αποτελέσματος των μαλλιών του και εκεί θα του φτιάξετε αυτό που είχε ζητήσει. Ίσως το να του δώσετε και μια τσάντα προϊόντων για την «επισκευή των μαλλιών» του, να είναι μια καλή ιδεά.

Άνθρωποι είμαστε, λάθη κάνουμε. Διαχειριστείτε το σωστά, βάση της δικής σας προσωπικότητας, σεβόμενοι τους πελάτες σας και όχι μόνο δεν θα χάσετε…αλλά θα κερδίσετε και την βαθιά εμπιστοσύνη και αγάπη τους. Εσύ τελικά, θα πεις ένα λάθος που έκανες;

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

INSTAGRAM

Latest

Tα νέα Color Gels Oils παρουσίασε η Redken

H REDKEN, η νο1 επαγγελματική μάρκα περιποίησης μαλλιών στην Αμερική, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία στις 24/04/2023 ένα digital live event για να παρουσιάσει σε όλη την κομμωτική κοινότητα τη νέα της υγρή βαφή χωρίς αμμωνία, τα Color Gels Oils! Δείτε τι μας είπε ο Κωνσταντίνος Μουστάκας μετά το τέλος του event!

DREAMING BACK TO 80 ’s by KYANA

Σεμινάριο κομμωτών από «άλλη εποχή» πραγματοποιήθηκε με πρωταγωνίστρια την ΚΥΑΝΑ στο President Hotel. Οι Experts έδειξαν τεχνικές βαφών, κερατίνης και εκπληκτικά χτενίσματα εμπνευσμένα από...

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών κομμωτικού κλάδου Be Your Best συνεχίζεται!

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών κομμωτικού κλάδου Be Your Best συνεχίζεται! Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε το 2ο σεμινάριο με τίτλο «Συμφιλίωση επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής» και εισηγήτρια τη Δήμητρα Γούναρη, CPI Certified...

Ο Dove Palmer στο HAIRFEST EXPERIENCE

Ο Dove Palmer θεωρείται o «πατέρας» των αυστηρών καρέ και ίσως ο σπουδαιότερος κομμωτής της γενιάς του στην ακρίβεια κοπής μαλλιών.  Είχαμε την χαρά να τον απολαύσουμε στο stage του HAIRFEST EXPERIENCE. Μετά το τέλος του event τον φιλοξενήσαμε στο studio του HairDressing News όπου μας παραχώρησε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Απολαύστε τον!

Ο Josh Lamonaca στο HAIRFEST EXPERIENCE

Ο Josh Lamonaca Θεωρείται δίκαια αν όχι ο κορυφαίος αλλά στους κορυφαίους καλλιτέχνες-εκπαιδευτές στον κόσμο. Μετά το τέλος της παρουσίασης, φιλοξενήσαμε τον Josh Lamonaca στο στούντιο του HairdressingNews.com. Μας μίλησε για το πως έζησε ο ίδιος το HAIRFEST EXPERIENCE. Απολαύστε τον!