Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Διάλεξε ποιά κουζίνα προτιμάς! Ελληνική κουζίνα μέσα στις υγιεινότερες επιλογές.

Στο εύγευστο φαγητό λέμε ναί. Όταν αυτό είναι και υγιεινό, λέμε με δύο πιάτα ναι!!!  Μπορεί να μην έχω μεγάλη ιδέα από γκουρμέ μαγείρεμα, αλλά ξέρω να τρώω…. και μάλιστα σχεδόν τα πάντα!!!!

Στα ταξίδια μου πάντα μάρεσε να δοκιμάζω τοπικές γεύσεις, έτσι για να έχω άποψη στο τι μαρέσει και στο τι όχι. Αφού δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε και να δούμε μνημεία, μουσεία και τοπία άλλων χωρών…ας κάτσουμε σπίτι μας και να κάνουμε ταξίδι γευσιγνωσίας.

Εσένα ποιά είναι η αγαπημένη σου κουζίνα, που θα θελες αν γινόταν, να τρως ακόμα και κάθε μέρα;

Αυτές είναι οι πιο υγιεινές κουζίνες του κόσμου!!!

Ελληνική κουζίνα

Σε όλες τις έρευνες που έχουν γίνει για το τι είναι υγιεινό να τρώμε, το πρώτο που λένε είναι η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι η σύγχρονη διατροφική συνήθεια, κυρίως της Ελλάδας.  Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της δίαιτας περιλαμβάνουν αναλογικά υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως τυρί και γιαούρτι), μέτρια κατανάλωση κρασιού και χαμηλή κατανάλωση κρέατος. Η μεσογειακή κουζίνα σχετίζεται με 25% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και καρδιακο επεισόδιο. Επίσης, άλλο ένα γεγονός που μας βάζει στις πρώτες θέσεις των υγιεινών γεύσεων, είναι ότι συχνά καταναλώνουμε μεζέδες, αντί για τεράστιες μερίδες, στους οποίους συχνά βρίσκουμε θαλασσινά, ελιές, σκόρδο, λαχανικά, ελαιόλαδο, ελληνικό γιαούρτι και όσπρια.

Ιταλική κουζίνα

Άλλη μια χώρα που οι διατροφικές της συνήθειες έχουν να κάνουν με μεσογειακή κουζίνα είναι η Ιταλία. Η Ντομάτα, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, η ρίγανη, ο βασιλικός και ο μαϊντανός, είναι πρωτεύοντα συστατικά στα Ιταλικά πιάτα και απολύτως υγιεινά για τον οργανισμό μας. Συγκεκριμένα, το λυκοπένιο της ντομάτας φαίνεται πως προστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού και είναι από τις λίγες περιπτώσεις που το μαγείρεμα αυξάνει τη δράση του. Το σκόρδο μάς παρέχει βιταμίνη Α και C και το ελαιόλαδο βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης και στην προστασία της καρδιάς. Προτιμάς μια μακαρόναδα με ντομάτα και πολύ τυρί, ή μια πίτσα;

Ισπανική κουζίνα

Το κλασσικότερο όλων, για να έχεις γεύση και άποψη, από όλη την τοπική ισπανική κουζίνα, είναι τα μικρά πιατάκια τάπας. Στα τάπας, αλλά και στα ισπανικά πιάτα, βρίσκουμε πολλά θαλασσινά, λαχανικά και ελαιόλαδο, δηλαδή τρία βασικά υλικά για καλή υγεία. Στο επόμενο σας ταξίδι στην Ισπανία, παραγγείλτε γκασπάτσο, σούπα με ωμά λαχανικά και ντομάτα ή παέγια με ρύζι, λαχανικά και θαλασσινά. Και επειδή μάλλον το ταξίδι αργεί, και με  delivery, μπορείτε να πάρετε μια γεύση.

Βιετναμέζικη κουζίνα

Αυτή ίσως να είναι μια από τις ελάχιστες κουζίνες που δεν έχω δοκιμάσει. Σίγουρα όμως τα φρέσκα βότανα, τα λαχανικά, τα θαλασσινά και οι τεχνικές μαγειρέματος τους, που χρησιμοποιούν νερό ή ζωμό αντί για έλαια, αποτελούν την βάση στη σωστή διατροφή.  Οι Βιετναμέζοι σύμφωνα με την έρευνα μου, ετοιμάζουν τα πιάτα τους με παραδοσιακό τρόπο, χρησιμοποιώντας λιγότερο το τηγάνι και τις βαριές σάλτσες με βάση την καρύδα και περισσότερο τα βότανα, κάτι που δείχνει ότι δεν φορτώνουν όσους την απολαμβάνουν με πολλές θερμίδες. Τα παραδοσιακά αρωματικά, όπως ο κόλιανδρος, η μέντα, ο ταϊλανδέζικος βασιλικός, ο γλυκάνισος και η κόκκινη πιπεριά, θεωρούνται εδώ και χρόνια βότανα σημαντικά σε εναλλακτικές θεραπείες, ενώ ο κόλιανδρος και ο γλυκάνισος βοηθούν και στη δυσπεψία, αλλά και στις φλεγμονές. Ένα από τα πιο υγιεινά και απολαυστικά βιετναμέζικα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε είναι το pho, μια αρωματική σούπα με νουντλς, με βάση ζωμό και με πλήθος αντιοξειδωτικών μπαχαρικών. Υπόσχεση στον εαυτό μου. Θα δοκιμάσω βιετναμέζικη κουζίνα.

Ιαπωνική κουζίνα

Ποιός δεν ξέρει τα sushi, τα ιαπωνικά νουντλς, τα ονίγκιρι και όλα τα υπόλοιπα της ιαπωνικής κουζίνας; Κάποτε θυμάμαι ήταν πολύ της μόδας όλα αυτά . Εκτός από μόδα όμως, είναι και υγιεινά. Ανοίγοντας ένα ιαπωνικό μενού, θα δείτε σαν βάση, πολλά φρούτα, λαχανικά, ρύζι, ψάρια, σόγια, μανιτάρια, φύκια. Επιλογές γεύσεων, που περιλαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια, την πρωτεΐνη από τη σόγια και το σίδηρο από τα μανιτάρια. Στην Ιαπωνία, χρησιμοποιούν μεθόδους μαγειρικής, όπως στον ατμό ή stir-fry που θεωρούνται επίσης  ιδιαιτέρως υγιεινοί από τους ειδικούς. Πέραν τούτου, εφαρμόζουν και το “Hara Hachi Bu” που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση «φάε μέχρι να νιώσεις 80% χορτάτος».  Μπορείς να το τηρήσεις ;

Ινδική κουζίνα

Δηλαδή αρωματικά μπαχαρικά, κουρκουμάς, τζίντζερ, κόκκινες πιπεριές,  garam masala (ένα μείγμα κύμινου, κάρδαμου, μαύρου πιπεριού, κανέλας, κόλιανδρου και άλλων μπαχαρικών)… Όλα αυτά, εκτός του ότι δίνουν αυτή την ιδιαίτερη ινδική γεύση στα πιάτα, προστατεύουν και από διάφορα είδη καρκίνου. Συγκεκριμένα ο κουρκουμάς βοηθάει στην καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ και επίσης έχει αντιφλεγμονώδεις και θεραπευτικές ιδιότητες. Άλλα υγιεινά υλικά που χρησιμοποιούν ιδιαιτέρως, είναι το γιαούρτι και οι φακές.

Αν και μας άνοιξε η όρεξη… τι πρέπει να έχουμε; «Παν μέτρον Άριστον»… μην τα παραγγείλετε όλα μαζί!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

INSTAGRAM

Latest

Tα νέα Color Gels Oils παρουσίασε η Redken

H REDKEN, η νο1 επαγγελματική μάρκα περιποίησης μαλλιών στην Αμερική, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία στις 24/04/2023 ένα digital live event για να παρουσιάσει σε όλη την κομμωτική κοινότητα τη νέα της υγρή βαφή χωρίς αμμωνία, τα Color Gels Oils! Δείτε τι μας είπε ο Κωνσταντίνος Μουστάκας μετά το τέλος του event!

DREAMING BACK TO 80 ’s by KYANA

Σεμινάριο κομμωτών από «άλλη εποχή» πραγματοποιήθηκε με πρωταγωνίστρια την ΚΥΑΝΑ στο President Hotel. Οι Experts έδειξαν τεχνικές βαφών, κερατίνης και εκπληκτικά χτενίσματα εμπνευσμένα από...

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών κομμωτικού κλάδου Be Your Best συνεχίζεται!

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών κομμωτικού κλάδου Be Your Best συνεχίζεται! Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε το 2ο σεμινάριο με τίτλο «Συμφιλίωση επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής» και εισηγήτρια τη Δήμητρα Γούναρη, CPI Certified...

Ο Dove Palmer στο HAIRFEST EXPERIENCE

Ο Dove Palmer θεωρείται o «πατέρας» των αυστηρών καρέ και ίσως ο σπουδαιότερος κομμωτής της γενιάς του στην ακρίβεια κοπής μαλλιών.  Είχαμε την χαρά να τον απολαύσουμε στο stage του HAIRFEST EXPERIENCE. Μετά το τέλος του event τον φιλοξενήσαμε στο studio του HairDressing News όπου μας παραχώρησε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Απολαύστε τον!

Ο Josh Lamonaca στο HAIRFEST EXPERIENCE

Ο Josh Lamonaca Θεωρείται δίκαια αν όχι ο κορυφαίος αλλά στους κορυφαίους καλλιτέχνες-εκπαιδευτές στον κόσμο. Μετά το τέλος της παρουσίασης, φιλοξενήσαμε τον Josh Lamonaca στο στούντιο του HairdressingNews.com. Μας μίλησε για το πως έζησε ο ίδιος το HAIRFEST EXPERIENCE. Απολαύστε τον!