Και οι αποδείξεις των κομμωτηρίων οδηγούν στη μείωση φόρου – Ποιες άλλες;

Αποδείξεις, από συνεργεία αυτοκινήτων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, μπαρ, υδραυλικούς, δικηγόρους γιατρούς κ.λ.π. θα πρέπει να συλλέγουν από το νέο έτος οι φορολογούμενοι προκειμένου να τύχουν των πρόσθετων μειώσεων στη φορολογία εισοδήματος. Δεκάδες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών θα ενταχθούν στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών και όσοι φορολογούμενοι πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω κάρτας ή e-banking θα έχουν έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα.

Συγκεκριμένα, το 30% των ποσών που θα έχει πληρώσει ο φορολογούμενος ετησίως με ηλεκτρονικό χρήμα για αγορές αγαθών ή αμοιβές παροχής υπηρεσιών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημά του και, κατ’ επέκταση, θα μειώνεται ο τελικός φόρος.

Έτσι οι κατηγορίες επαγγελμάτων που θα οδηγούν στη μείωση των επιβαρύνσεων διαμορφώνονται ως εξής:

 • συνεργεία αυτοκινήτων
 • ενοικιαζόμενα δωμάτια
 • μπαρ
 • υδραυλικοί
 • ηλεκτρολόγοι
 • ελαιοχρωματιστές
 • κομμωτήρια
 • γυμναστήρια
 • κέντρα αισθητικής
 • ιδιαίτερα μαθήματα
 • δικηγόροι
 • γιατροί
 • τεχνικά γραφεία κ.ά.

Ωστόσο, η παρεχόμενη έκπτωση, όπως αναφέρουν λογιστικά γραφεία σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Προκόπη Χατζηνικολάου όπως δημοσιεύεται στο capital.gr, δεν επαρκεί για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Και αυτό καθώς η παρεχόμενη έκπτωση δεν καλύπτει τον ΦΠΑ που προσφέρουν τα επαγγέλματα που δεν εκδίδουν κατά σύστημα αποδείξεις.

Ενώ σημειώνουν ότι θα χρειαστούν δραστικά μέτρα, και συγκεκριμένα είτε αύξηση του ποσοστού των δαπανών που θα μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα σε επίπεδα άνω του 50% είτε η έκπτωση να γίνεται κατευθείαν στον τελικό φόρο. Όπως τονίζουν, σε κάθε περίπτωση το Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει τον ΦΠΑ που χαρίζουν ως έκπτωση διάφοροι επαγγελματίες. Εφόσον γίνει αυτό, το ελληνικό Δημόσιο θα είναι και πάλι κερδισμένο. Πρώτον, θα κάνει δώρο εκείνο τον ΦΠΑ στους φορολογούμενους και, δεύτερον και σημαντικότερο, θα έχει περισσότερα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος, καθώς θα αυξηθούν τα φορολογητέα εισοδήματα των επαγγελματιών που συνήθως δηλώνουν εισοδήματα τα οποία δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ.

Πώς θα λειτουργεί η έκπτωση

1. Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει με κάρτα ή μέσω e-banking μια αμοιβή ύψους 3.000 ευρώ σε ελεύθερο επαγγελματία. Το 30% της δαπάνης των 3.000 ευρώ, δηλαδή 900 ευρώ, θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο περιορίζεται σε 19.100 ευρώ.

– Φόρος για το εισόδημα των 20.000 ευρώ: 3.100 ευρώ.

– Φόρος για το εισόδημα των 19.100 ευρώ μετά την αφαίρεση του 30% των δαπανών: 2.902 ευρώ.

Δηλαδή ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα γλιτώσει φόρο 198 ευρώ.

2. Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ εξοφλεί με ηλεκτρονικό τρόπο δαπάνες από επαγγελματίες με ροπή προς τη φοροδιαφυγή ύψους 5.000 ευρώ. Το 30% της δαπάνης των 5.000 ευρώ, δηλαδή 1.500 ευρώ, θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο μειώνεται στα 18.500  ευρώ.

– Φόρος για εισόδημα 20.000 ευρώ: 3.100  ευρώ.

– Φόρος για εισόδημα 18.500 ευρώ: 2.770 ευρώ.

Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα έχει φορολογικό κέρδος 330 ευρώ.

Το σχέδιο της φορολοταρίας

Εξετάζεται να υπάρχει ένας, ενδεχομένως και περισσότεροι νικητές της φορολοταρίας, που θα κερδίζουν ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Με το κίνητρο αυτό υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι φορολογούμενοι που θα ζητούν αποδείξεις και μάλιστα από τις “επικίνδυνες” επαγγελματικές ομάδες. Σημειώνεται ότι σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή το κόστος του υπουργείου Οικονομικών ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που, για παράδειγμα, 1 ή 5 φορολογούμενοι κερδίζουν από 100.000 ευρώ, τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να μοιράζονται ισόποσα στους υπολοίπους. Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει περισσότερα χρήματα σε λιγότερους τυχερούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

INSTAGRAM

Latest

Tα νέα Color Gels Oils παρουσίασε η Redken

H REDKEN, η νο1 επαγγελματική μάρκα περιποίησης μαλλιών στην Αμερική, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία στις 24/04/2023 ένα digital live event για να παρουσιάσει σε όλη την κομμωτική κοινότητα τη νέα της υγρή βαφή χωρίς αμμωνία, τα Color Gels Oils! Δείτε τι μας είπε ο Κωνσταντίνος Μουστάκας μετά το τέλος του event!

DREAMING BACK TO 80 ’s by KYANA

Σεμινάριο κομμωτών από «άλλη εποχή» πραγματοποιήθηκε με πρωταγωνίστρια την ΚΥΑΝΑ στο President Hotel. Οι Experts έδειξαν τεχνικές βαφών, κερατίνης και εκπληκτικά χτενίσματα εμπνευσμένα από...

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών κομμωτικού κλάδου Be Your Best συνεχίζεται!

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών κομμωτικού κλάδου Be Your Best συνεχίζεται! Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε το 2ο σεμινάριο με τίτλο «Συμφιλίωση επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής» και εισηγήτρια τη Δήμητρα Γούναρη, CPI Certified...

Ο Dove Palmer στο HAIRFEST EXPERIENCE

Ο Dove Palmer θεωρείται o «πατέρας» των αυστηρών καρέ και ίσως ο σπουδαιότερος κομμωτής της γενιάς του στην ακρίβεια κοπής μαλλιών.  Είχαμε την χαρά να τον απολαύσουμε στο stage του HAIRFEST EXPERIENCE. Μετά το τέλος του event τον φιλοξενήσαμε στο studio του HairDressing News όπου μας παραχώρησε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Απολαύστε τον!

Ο Josh Lamonaca στο HAIRFEST EXPERIENCE

Ο Josh Lamonaca Θεωρείται δίκαια αν όχι ο κορυφαίος αλλά στους κορυφαίους καλλιτέχνες-εκπαιδευτές στον κόσμο. Μετά το τέλος της παρουσίασης, φιλοξενήσαμε τον Josh Lamonaca στο στούντιο του HairdressingNews.com. Μας μίλησε για το πως έζησε ο ίδιος το HAIRFEST EXPERIENCE. Απολαύστε τον!