Το θυμάρι είναι ένα παραδοσιακό βότανο, το οποίο φυτρώνει παντού στην Ελλάδα και εκτός από πανέμορφο και ευωδιαστό, το καλοκαίρι όταν ανθίζει με ροζ και μωβ άνθη, έχει και πολλές μαγικές ευεργετικές ιδιότητες… τις οποίες τις έχουν ανακαλύψει από την Αρχαιότητα.
Κάποιες από αυτές είναι ότι είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, καταφέρνει να ηρεμεί το νευρικό σύστημα, έχει βιταμίνες Α, C, φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό και ιχνοστοιχεία, στοιχεία δηλαδή που βοηθάνε στο γερό ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το θυμάρι έχει αντιπαρασιτικές, αντισηπτικές, αντιμυκητιακές και αντιρρευματικές ιδιότητες. Βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος και αυτό, όπως γνωρίζουμε, είναι πολύ σημαντικό για τα μαλλιά. Προϊόντα που περιέχουν θυμάρι, αυξάνουν την μικροκυκλοφορία και δυναμώνουν το τριχωτό της κεφαλής.
Συγκεκριμένα το θυμάρι, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, μειώνει τον βήχα, βοηθά στην αντιμετώπιση γυναικολογικών μυκητιάσεων, καταπραΰνει τις φλεγμονές της αναπνευστικής οδού. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της γρίπης, από το άσθμα και μπορεί να δράσει πολλές φορές και ως αντιπυρετικό. Αν κάνετε γαργάρες και στοματικές πλύσεις με θυμάρι, θα βοηθηθείτε και στην ουλίτιδα και κακοσμία του στόματος. Ανάμεσα σε άλλα καταπολεμά τη δυσπεψία, χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό σε δερματικά προβλήματα (π.χ.: ακμή, δερματίτιδα, εκζέματα, ψωρίαση, τσιμπήματα) και είναι φυσικό τονωτικό του ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος. Βοηθά στη διαύγεια του πνεύματος και παράλληλα στη μείωση του άγχους, της κατάθλιψης και της αϋπνίας.
Κατά την αρχαιότητα
Ποιός θα το φανταζόταν ότι η λέξη θυμάρι προέρχεται από το ρήμα «θυσιάζω». Και ξέρετε γιατί; Γιατί κατά την αρχαιότητα στους βωμούς, ως προσφορά στους θεούς, τοποθετούσαν φρέσκα κλαδιά από θυμάρι. Σύμφωνα με ιστορικά γεγονότα, από την εποχή ακόμα του Ομήρου, το θυμάρι αποτελούσε σύμβολο της δύναμης και της ανδρείας. Είχαν συνήθεια είτε να καταναλώνουν τσάι από θυμάρι, είτε να κάνουν μπάνιο με αυτό. Ο Μέγας Αλέξανδρος στην διάρκεια της μεγάλης του εκστρατείας πλενόταν με αφέψημα θυμαριού για να απομακρύνει από το σώμα του τις ψείρες. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες επίσης, έκαναν μπάνιο σε νερό αρωματισμένο με θυμάρι ώστε να αποκτήσουν σφρίγος και ενεργητικότητα καίγοντας θυμάρι στις εξοχικές κατοικίες τους για να απομακρύνουν τους σκορπιούς. Στην αρχαιότητα, το θυμάρι ήταν ένα βότανο το οποίο προσέθεταν στο νερό του λουτρού για να ανακουφίσει από πόνους και πιασίματα. Η θυμόλη, το ενεργό συστατικό του θυμαριού, είναι αντισηπτική. Το άρωμά του είναι τονωτικό ενώ το έλαιο έχει θερμαντική και τονωτική δράση.
Προσοχή
Αποφύγετε το θυμάρι εαν είστε έγκυος, μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις στην μήτρα. Επίσης το θυμάρι μπορεί να λειτουργήσει σαν αντιπηκτικό αίματος, οπότε υπάρχει ο κίνδυνος αιμορραγίας. Κι τέλος μπορεί να απορυθμίσει τον θυροειδή.