Εν αναμονή των σημερινών ανακοινώσεων από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά!!
Βλέποντας καθημερινά πλέον, τα κρούσματα να ξεπερνάνε τα 1000 ημερησίως και να γεμίζουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με διασωληνωμένους ασθενείς, ζητείται από τους λοιμοξιωλόγους σκληρότερο lockdown!
Οι υψηλές θερμοκρασίες που θα έχουμε το Σαββατοκύριακο, ανησυχούν περισσότερο τους λοιμοξιωλόγους, όσον αφορά τη μη τήρηση των μέτρων, την ανάγκη μας να εκδράμουμε έστω και σε γειτονικές περιοχές, με αποτέλεσμα τον συνωστισμό στις παραλίες.
Η σύσκεψη λοιμοξιωλόγων με κυβέρνηση ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, άρα είμαστε εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης του κ.Νίκου Χαρδαλιά.
Παρ’ όλα αυτά οι πρώτες πληροφορίες λένε….
Συζητείται από αύριο κιόλας,
η απαγόρευση κυκλοφορίας από δήμο σε δήμο για συγκεκριμένες δραστηριότητες και η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6 το απόγευμα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τα καταστήματα και τα κομμωτήρια, θα κλείνουν στις 5!
Επίσης όσον αφορά το λιανεμπόριο, προτείνεται η λειτουργία μόνο με τη μέθοδο του click away, αναστέλλοντας προσωρινά την επιλογή αγοράς εντός των καταστημάτων με το click inside. Σχετικά με τα σχολεία οι απόψεις φαίνεται να διίστανται , με τους λοιμωξιολόγους να συζητάνε ακόμα και για κλείσιμό τους αφού απαιτείται ο περιορισμός κινητικότητας των πολιτών στους δρόμους, αλλά την Υπουργό Παιδείας να δηλώνει ότι δεν υπάρχει μια τέτοια εισήγηση ακόμα στο τραπέζι, αν και αρκετοί γονείς τάσσονται υπέρ ενός νέου κλεισίματος αφού φοβούνται τη διασπορά του ιού.
Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδη Βατόπουλο, στην ΕΡΤ3, «είναι απαραίτητη η ελάττωση της κινητικότητας και η αύξηση των εμβολιασμών». Η απόφαση που θα ληφθεί από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, όπως ανέφερε, θα είναι περισσότερο πολιτική, παρά τεχνοκρατική. Επίσης συμπλήρωσε ότι η μετάλλαξη του ιού δεν φαίνεται να είναι πιο παθογόνα, αλλά πιο μεταδοτική. Για αυτό πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί.
Ολικό lockdown τριών εβδομάδων, είναι η άποψη που υποστηρίζει ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη προληπτική κίνηση, θα αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο ανάσχεσης του τρίτου κύματος του κορονοϊού στη χώρα μας. «Το μοντέλο προβλέπει αύξηση που θα είναι φανερή από τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Θα έχουμε μία ύφεση την επόμενη εβδομάδα λόγω καλού καιρού. Όμως δεν πρέπει να μας ξεγελάσει, γιατί από τις 17 Φεβρουαρίου περιμένουμε την αύξηση. Αυτή μπορεί να οδηγήσει στα 2.000 κρούσματα πανελλαδικά”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο Open TV, καταλήγοντας ότι αν δεν πάρουμε τώρα δραστικά μέτρα θα αναγκαστούμε στις 20 Μαρτίου, να λάβουμε σκληρότερα μέτρα.
Κόκκινη ξανά η Θεσσαλονίκη
Μετά τους τελευταίους αριθμούς κρουσμάτων που παρουσίασε η Θεσσαλονίκη, οι λοιμωξιολόγοι και η κυβέρνηση, «έβαλαν» τη συμπρωτεύουσα στις «κόκκινες» περιοχές με επίπεδο επιτήρησης Β’ και αυστηρότερα μέτρα!