Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Συμβουλές για να καταφέρεις να πίνεις 2,2 lt νερό την ημέρα

Οι άνθρωποι καταναλώνουν νερό είτε υπό τη μορφή του πόσιμου νερού που όλοι ξέρουμε, είτε μέσω των ποτών και των τροφίμων. Το νερό στα τρόφιμα μπορεί να είναι εγγενές ή να προστίθεται κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, αλλά και να παραχθεί από το μεταβολισμό.

Όλα συμβάλλουν στη συνολική πρόσληψη νερού. Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την πρόσληψη υγρών. Η διαθεσιμότητα, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η γεύση, η ποικιλία γεύσης, η θερμοκρασία του ποτού, η εγγύτητα του ποτού, ακόμα και το δοχείο που βρίσκεται το υγρό έχει δείξει ότι επηρεάζει την πρόσληψη. Η περιεκτικότητα των ποτών σε νερό ποικίλλει. Το απλό πόσιμο νερό και τα αναψυκτικά είναι 100 % νερό, ενώ ο καφές και το τσάι είναι 99,5 %.

Τελικά πόσο νερό να πίνουμε;

Γενικά τα Υπουργεία Υγείας και οι Διεθνείς Οργανισμοί είναι πολύ διστακτικοί στη σύσταση ενός ακριβούς αριθμού κατανάλωσης νερού για όλους, καθώς οι ανάγκες είναι εξατομικευμένες. Μετά από πολλές μελέτες όμως και αφού έκρινε ότι είναι υπαρκτή η ανάγκη ενός συστήματος προσδιορισμού για να κατευθυνθούν οι παγκόσμιες αρχές, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κατέληξε στην εκτίμηση με βάση έναν ενήλικα άνδρα βάρους 70 κιλών και μιας γυναίκας 58 κιλών, κάτω από τις κανονικές συνθήκες, ότι οι ενήλικες γυναίκες χρειάζονται 2,2 λίτρα νερό / ημέρα και οι άνδρες 2,5 λίτρα νερό / ημέρα. Οι αριθμοί αυτοί φτάνουν στα 4,5 lt και για τα δύο φύλα, σε περίπτωση έντονης δραστηριότητας ή αυξημένης θερμοκρασίας.

Γιατί πρέπει να πίνουμε τόσο νερό;

Αίσθημα πληρότητας

Η επαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πληρότητα ανάμεσα στα γεύματά σου. Δοκίμασε να πιεις ένα ποτήρι νερό όταν νιώθεις ότι πεινάς. Το νερό ρυθμίζει την όρεξη μειώνοντας την τάση που έχουν πολλά άτομα να μπερδεύουν την πείνα με τη δίψα, με αποτέλεσμα να τρώνε παραπάνω. Αυτή η απλή κίνηση θα σε κάνει να σκέφτεσαι πριν από κάθε γεύμα ή σνακ σου σώζωντάς σε από πολλές περιττές θερμίδες. Σύμφωνα με μελέτη, η κατανάλωση δύο ποτηριών νερού πριν το γεύμα το μειώνει κατά 75 – 90 θερμίδες. Αν λοιπόν καταναλώνεις κατά μέσο όρο 3 γεύματα την ημέρα, γλιτώνεις μέχρι και 270 θερμίδες καθημερινά, χωρίς να νιώθεις στέρηση.

Επαρκής ενυδάτωση

Ένα σωστά ενυδατωμένο σώμα είναι και ένα υγιές σώμα. Καθημερινά όμως ο άνθρωπος χάνει ένα μέρος του νερού του σώματός του, λόγω του ιδρώτα, της ούρησης και του μεταβολισμού. Αν δεν αναπληρώσεις λοιπόν το νερό που χάνεις, μπορεί εύκολα το σώμα σου να αφυδατωθεί. Τα οστά, όπως και οι μύες περιέχουν σημαντική ποσότητα νερού και δεν μπορούν να αποδώσουν, αν δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένα. Αυτό σημαίνει ότι η προπόνησή σου είναι λιγότερο αποδοτική και πιθανώς να κουράζεσαι πιο εύκολα. Επίσης, ένας αφυδατωμένος οργανισμός κρατάει όλο το νερό που προσλαμβάνει, γιατί δεν ξέρει πότε θα λάβει κι άλλο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους σε υγρά.

Βοηθάει το μεταβολισμό

Το νερό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό της τροφής που καταναλώνεις. Όταν δεν πίνεις αρκετό νερό ο οργανισμός σου δεν είναι αποδοτικός σ’ αυτή τη διαδικασία. Μια πρόσφατη μελέτη σε επιστημονικό περιοδικό έδειξε ότι σε 14 άνδρες και γυναίκες που έπιναν 500 ml νερό ο μεταβολικός ρυθμός αυξήθηκε κατά 30 % κατά μέσο όρο, κυρίως εξαιτίας της προσπάθειας του οργανισμού να φέρει το νερό στη θερμοκρασία του σώματος μετά την κατάποσή του. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι αυξάνοντας την πρόσληψη νερού κατά 1,5 lt / ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια 2,3 κιλών για ένα χρόνο χωρίς να κάνεις άλλες αλλαγές.

Δεν έχει τόση σημασία αν θα πίνεις 8 ή 9 ποτήρια νερό όσο το να κάνεις συστηματική την πρόσληψη υγρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

INSTAGRAM

Latest

Tα νέα Color Gels Oils παρουσίασε η Redken

H REDKEN, η νο1 επαγγελματική μάρκα περιποίησης μαλλιών στην Αμερική, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία στις 24/04/2023 ένα digital live event για να παρουσιάσει σε όλη την κομμωτική κοινότητα τη νέα της υγρή βαφή χωρίς αμμωνία, τα Color Gels Oils! Δείτε τι μας είπε ο Κωνσταντίνος Μουστάκας μετά το τέλος του event!

DREAMING BACK TO 80 ’s by KYANA

Σεμινάριο κομμωτών από «άλλη εποχή» πραγματοποιήθηκε με πρωταγωνίστρια την ΚΥΑΝΑ στο President Hotel. Οι Experts έδειξαν τεχνικές βαφών, κερατίνης και εκπληκτικά χτενίσματα εμπνευσμένα από...

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών κομμωτικού κλάδου Be Your Best συνεχίζεται!

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών κομμωτικού κλάδου Be Your Best συνεχίζεται! Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε το 2ο σεμινάριο με τίτλο «Συμφιλίωση επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής» και εισηγήτρια τη Δήμητρα Γούναρη, CPI Certified...

Ο Dove Palmer στο HAIRFEST EXPERIENCE

Ο Dove Palmer θεωρείται o «πατέρας» των αυστηρών καρέ και ίσως ο σπουδαιότερος κομμωτής της γενιάς του στην ακρίβεια κοπής μαλλιών.  Είχαμε την χαρά να τον απολαύσουμε στο stage του HAIRFEST EXPERIENCE. Μετά το τέλος του event τον φιλοξενήσαμε στο studio του HairDressing News όπου μας παραχώρησε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Απολαύστε τον!

Ο Josh Lamonaca στο HAIRFEST EXPERIENCE

Ο Josh Lamonaca Θεωρείται δίκαια αν όχι ο κορυφαίος αλλά στους κορυφαίους καλλιτέχνες-εκπαιδευτές στον κόσμο. Μετά το τέλος της παρουσίασης, φιλοξενήσαμε τον Josh Lamonaca στο στούντιο του HairdressingNews.com. Μας μίλησε για το πως έζησε ο ίδιος το HAIRFEST EXPERIENCE. Απολαύστε τον!