Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ο τοξικός άνθρωπος και τα κρυφά μηνύματα: αυτό δεν το ήξερες!

Οι τοξικοί άνθρωποι ή οι τοξικές σχέσεις μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα, να νιώθουμε ότι δεν αξίζουμε και να χάνουμε την ενέργειά μας. Η καλύτερη λύση στην τοξικότητα είναι να μην συναναστρεφόμαστε με τέτοια άτομα, γιατί ο τοξικός άνθρωπος δύσκολα θα αλλάξει αν δεν το θέλει ο ίδιος.
Αλλά καταλαβαίνω ότι θέλεις κάποια λύση!
Αυτό που θα μοιραστώ μαζί σου είναι πως να εντοπίζεις τα κρυφά τοξικά μηνύματα για να έχεις το νου σου πριν είναι πολύ αργά.

«Με κάνεις να νιώθω…»

Πάμε λίγο αντίστροφα. Είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε ότι αυτό που νιώθουμε την οποιαδήποτε στιγμή πηγάζει από μέσα μας, είναι δικό μας συναίσθημα. Και στην ουσία δεν έχει να κάνει με το αν ο άλλος μας επηρεάζει, αλλά με το πως εμείς οι ίδιοι λαμβάνουμε και αποκωδικοποιούμε τα μηνύματα που μας στέλνει. Ένας τοξικός άνθρωπος όμως θα προσπαθήσει να σε φορτώσει με ευθύνες για το πως αισθάνεται. Προσοχή εδώ στο ότι η ευθύνη αυτή μπορεί να αφορά και κάποιο θετικό συναίσθημά του, δεν παύει όμως να είναι χειριστική μια τέτοια προσέγγιση.

Παραδείγματα:

«Με κάνεις να ντρέπομαι για εσένα»
«Με κάνεις να νιώθω άσχημα κάθε φορά που με αφήνεις μόνη»
«Με στεναχωρείς με τη συμπεριφορά σου…»

«Με κάνεις πολύ χαρούμενο όταν είσαι μαζί μου»
«Είσαι η μόνη χαρά που έχω στη ζωή μου»

«Μην μου ξαναπείς ποτέ…», «μην τολμήσεις να…»

Δεν είναι κακό να βάζουμε και εμείς τα όριά μας όπου είναι απαραίτητο, αλλά έχει σημασία ο τρόπος που το κάνουμε. Όταν θέλουμε να κρατήσουμε καλές σχέσεις με τον άλλον, μπορούμε να μιλήσουμε ήρεμα και να του εξηγήσουμε τι είναι αυτό που δεν μας αρέσει. Ο τοξικός άνθρωπος όμως δεν έχει σκοπό να βάλει όρια, αλλά να αναδείξει την κυριαρχία του. Και αυτό φαίνεται όχι μόνο μέσα από καυγάδες αλλά και στην καθημερινή συμπεριφορά του.

Προσοχή στις ακόλουθες φράσεις:

«Μην τολμήσεις να μου το ξαναπείς!»
«Μην τολμήσεις να υποψιάζεσαι πράγματα για εμένα»

«Εσύ είσαι…»

Σε μια τοξική σχέση πάντα θα νιώθεις ένοχος. Θα ζητάς «συγγνώμη» και θα απολογείσαι για τις σκέψεις και τις ενέργειές σου. Και ο τοξικός άνθρωπος θα προσπαθεί να σε υποβαθμίζει και να σου βάζει ταμπέλες όπως:

«Είσαι πολύ προκλητική»
«Εσύ είσαι πάντα στον κόσμο σου»
«Δεν με καταλαβαίνεις ποτέ»

Εσύ πως αντιμετωπίζεις τοξικούς ανθρώπους στη ζωή σου;

Ναταλία Αρέφιεβα
Ναταλία Αρέφιεβαhttps://mycitycoach.com/el/
Life Coach, Positive Psychology Practitioner, Ιδρυτής του MyCityCoach.com Η Ναταλία Αρέφιεβα σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Θετική Ψυχολογία και Coaching Ψυχολογία από το University of East London. Εργάζεται ως Life & Business Coach βοηθώντας νέους μάνατζερ, team leaders, ιδιοκτήτες start-up εταιρειών και ελεύθερους επαγγελματίες στη διαχείριση της αλλαγής, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στον καθορισμό στόχων, στην ανεύρεση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, και στην αύξηση της ευεξίας τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

INSTAGRAM

Latest

“Μαμά, θέλω να ψηλώσω” – Γιώργος, 45 ετών

«Μαμά, θέλω να ψηλώσω!Λέω να το βάλω ως στόχο για φέτος.Τι λες;Λοιπόν, μαμά… το αποφάσισα! Ξεκινάω αμέσως τώρα!Ξέρεις κανένα Life Coach;;»-Γιώργος, 45 ετών Όλα είναι δυνατά…; «Σε ευχαριστώ,...

Οι 5 φράσεις για την απόλυτη… αποτυχία!

Η αποτυχία δεν συνδέεται μόνο με τις πράξεις, αλλά και με τις λέξεις μας! Έλα να δούμε ποιες είναι οι 5 “must” φράσεις της αποτυχίας!

Η ημέρα που πέθανε η ελπίδα…

Ακόμα θυμάμαι εκείνη τη μέρα. Την ημέρα που πέθανε η ελπίδα... Από την Life Coach, Ναταλία Αρέφιεβα.

Πόσο ελεύθερο χρόνο έχεις στην πραγματικότητα;

Τρέχεις και δεν προλαβαίνεις; Έλα να δούμε πόσο ελεύθερο χρόνο έχεις πραγματικά στην καθημερινότητά σου. Απαντήσεις από την Life Coach, Ναταλία Αρέφιεβα.

Ξεκούραση την ώρα της δουλειάς; Μάθε πως!

3 τρόποι ξεκούρασης την ώρα της... δουλειάς! Γιατί μπορείς να ξεκουραστείς και χωρίς τις διακοπές! Συμβουλές από την Life Coach, Ναταλία Αρέφιεβα.