Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Ντους: Πρωί ή βράδυ; Ποια είναι η σωστή ώρα;

Κάποιοι το πρωί που ξυπνάνε, με το ένα μάτι κλειστό, μπαίνουν στο μπάνιο,  για να ξυπνήσουν. Άλλοι πάλι προτιμάνε αργά το βράδυ λίγο πριν βάλουν τις πυτζάμες τους και ξαπλώσουν,  να χαλαρώσουν κάνοντας ντους.  Πως γίνεται η ίδια ενέργεια, του νερού να τρέχει πάνω μας,  και να μας ξυπνάει και να μας χαλαρώνει;  Και τελικά υπάρχει σωστή ώρα για να μπανιαριζόμαστε;  Οι απόψεις διίστανται!!!  

Η παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική λέει, να κάνουμε ντους το βράδυ, μια ώρα μετά το δείπνο και μια ώρα πριν την ξάπλα. Δηλαδή αν σχολάς στις 6, πας σπίτι στις 7, τρως στις 8, κάνεις μπάνιο στις 9 και η τέλεια ώρα στις 10 είσαι έτοιμος για ύπνο!  Σύμφωνα με τους Κινέζους θεραπευτές,  όταν κάνεις ντους το βράδυ, το  δέρμα διορθώνει ευκολότερα τις φθορές που έχει υποστεί -κάτι που τελειοποιείται μετά και κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου.  Αντιθέτως, εάν κάνεις ντους το πρωί, τότε Σ.Ο.Σ κινδυνεύεις να “ξεπλύνεις” το Yuan Oi, δηλαδή τη “σπίθα της ενέργειας” από πάνω σου και αυτό  όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι καθόλου καλό.

Την ίδια άποψη φαίνεται να έχουν και οι Αμερικάνοι ειδικοί,  οι οποίοι υπερτονίζουν πως το βραδινό μπάνιο έχει τελικά λίγα περισσότερα οφέλη σε σχέση με το πρωινό. Συγκεκριμένα η Δρ. Elisabeth Culnan, του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Rush στο Σικάγο σε συνέντευξή της σε αμερικανικό περιοδικό εξήγησε, ότι  «To ντους ή το μπάνιο πριν κοιμηθείς βοηθάει στην χαλάρωση και στη βελτίωση ποιότητας του ύπνου» για αυτό πρέπει να γίνεται μια ώρα περίπου πριν ξαπλώσεις έτσι ώστε το σώμα σου να προλάβει να επανέλθει στην φυσιολογική του θερμοκρασία.

Όλα έχουν να κάνουν με το δέρμα σου
Η παραδοσιακή δυτική ιατρική, όμως, που ως επί το πλείστον διδάσκεται στις μέρες μας, στην ερώτηση , ποια είναι η σωστή ώρα για να κάνουμε το ντουζάκι μας λέει, ότι όλα εξαρτώνται από τον τύπο της επιδερμίδας μας. Το πρωινό ντους είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ανανεώσεις τα κύτταρα του δέρματός σου, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο για όσους έχουν λιπαρό δέρμα με τάση για ακμή. Κατά  τη διάρκεια της νύχτας εκκρίνεται σμήγμα, έτσι όταν πλένεσαι το πρωί βοηθάς τους πόρους να παραμένουν καθαροί και να μη συγκρατούν λιπαρότητα. Αντίθετα, εάν το δέρμα σου είναι ξηρό, είναι προτιμότερο να πλένεσαι το βράδυ, την ώρα δηλαδή που πραγματοποιείται και η φυσική διαδικασία απολέπισης και αναπλήρωσης του δέρματος.

Μπάνιο και πρωί και βράδυ λέει το ινδικό θεραπευτικό σύστημα Αγιουβέρδα, αφού δύο ντους την ημέρα όχι μόνοκαθαρίζουν  το σώμα καλύτερα, αλλά και αναζωογονούν  το μυαλό και την ψυχή.  Το ντους το πρωί συμβάλλει στην κινητοποίηση των κυττάρων και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, προσφέροντάς σου ενέργεια. Το ντους το βράδυ, σου δίνει τη δυνατότητα να “ξεπλύνεις” από επάνω σου τις εμπειρίες της ημέρας που πέρασε και να πέσεις στο κρεβάτι απαλλαγμένος/η από την περιττή βρομιά (τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά), κάτι που είναι απαραίτητο για να περάσεις μια ήρεμη νύχτα.

Και επειδή εκτός από επιστημονικές έρευνες το έψαξα και δημοκρατικά το θέμα, με γνωστούς και φίλους, οι περισσότεροι μου είπαν ότι σημασία εκτός από την ώρα του ντους έχει να κάνει και η θερμοκρασία του νερού. Αν θες να ξυπνήσεις, φορτίζοντας τις μπαταρίες σου, ξεκίνα με λίγα δευτερόλεπτα κρύο νερό, συνέχισε με ζεστό και τελείωσε ξανά με κρύο. Η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας ανοίγει τα τριχοειδή αγγεία, αυξάνει την ροή του αίματος και δίνει μια αίσθηση διέγερσης ενεργοποιώντας μυαλό και σώμα…. και μετά από αυτό λες καλημέρα κόσμε. Αν από την άλλη θες χαλάρωση περιορίσου σε ζεστό νερό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

INSTAGRAM

Latest

Tα νέα Color Gels Oils παρουσίασε η Redken

H REDKEN, η νο1 επαγγελματική μάρκα περιποίησης μαλλιών στην Αμερική, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία στις 24/04/2023 ένα digital live event για να παρουσιάσει σε όλη την κομμωτική κοινότητα τη νέα της υγρή βαφή χωρίς αμμωνία, τα Color Gels Oils! Δείτε τι μας είπε ο Κωνσταντίνος Μουστάκας μετά το τέλος του event!

DREAMING BACK TO 80 ’s by KYANA

Σεμινάριο κομμωτών από «άλλη εποχή» πραγματοποιήθηκε με πρωταγωνίστρια την ΚΥΑΝΑ στο President Hotel. Οι Experts έδειξαν τεχνικές βαφών, κερατίνης και εκπληκτικά χτενίσματα εμπνευσμένα από...

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών κομμωτικού κλάδου Be Your Best συνεχίζεται!

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών κομμωτικού κλάδου Be Your Best συνεχίζεται! Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε το 2ο σεμινάριο με τίτλο «Συμφιλίωση επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής» και εισηγήτρια τη Δήμητρα Γούναρη, CPI Certified...

Ο Dove Palmer στο HAIRFEST EXPERIENCE

Ο Dove Palmer θεωρείται o «πατέρας» των αυστηρών καρέ και ίσως ο σπουδαιότερος κομμωτής της γενιάς του στην ακρίβεια κοπής μαλλιών.  Είχαμε την χαρά να τον απολαύσουμε στο stage του HAIRFEST EXPERIENCE. Μετά το τέλος του event τον φιλοξενήσαμε στο studio του HairDressing News όπου μας παραχώρησε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Απολαύστε τον!

Ο Josh Lamonaca στο HAIRFEST EXPERIENCE

Ο Josh Lamonaca Θεωρείται δίκαια αν όχι ο κορυφαίος αλλά στους κορυφαίους καλλιτέχνες-εκπαιδευτές στον κόσμο. Μετά το τέλος της παρουσίασης, φιλοξενήσαμε τον Josh Lamonaca στο στούντιο του HairdressingNews.com. Μας μίλησε για το πως έζησε ο ίδιος το HAIRFEST EXPERIENCE. Απολαύστε τον!