Ο κύκλος ζωής της τρίχας και τριχόπτωση

0
726

Ο κύκλος ζωής της τρίχας και τριχόπτωση.

Τρίχες! Καθημερινά ασχολούμαστε μαζί τους. Τις λούζουμε, τις χτενίζουμε, τις τραβάμε, τις χαϊδεύουμε.
Η σχέση μας πολλές φορές γίνεται και ερωτική!
Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τις κρατάμε δυνατές και λαμπερές.
Αλλά πόσο καλά τις γνωρίζουμε;
Τί είναι αυτός ο περιβόητος κύκλος ζωής της τρίχας και πόσο επηρεάζει την τριχόπτωση;

Κύκλους κάνει η τρίχα και γυρίζει…

Έχετε ακούσει ποτέ για τον κύκλο της τρίχας; Αν όχι, θα τα πούμε με απλά λόγια…

Κάθε θυλάκιο στο κεφάλι μας παράγει μία με δύο τρίχες. Αυτές αναπτύσσονται σε διαδοχικούς κύκλους πριν την τελική τους πτώση.

Ο κύκλος ζωής της τρίχας έχει τρεις φάσεις:

Αναγενής φάση (φάση ανάπτυξης)

Αυτό το στάδιο διαρκεί 2 έως 6 χρόνια (διαφέρει από άνδρες σε γυναίκες και από άτομο σε άτομο).
Είναι η περίοδος σχηματισμού και ανάπτυξης της τρίχας.

Καταγενής φάση (μεταβατική φάση)

Πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο που διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες. Σε αυτή την φάση σταματάει η ανάπτυξη της τρίχας, επιτρέποντας στο περίβλημα της ρίζας να συρρικνωθεί έτσι ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή νέων βολβών.

Τελογενής φάση (φάση ανάπαυσης)

Στην φάση αυτή η τρίχα παραμένει στον θύλακα παρότι έχει σταματήσει η ανάπτυξή της. Διαρκεί περίπου 3 μήνες και στο τέλος η τρίχα πέφτει.
Ευτυχώς, για όλους μας ,μόνο το 10% των μαλλιών βρίσκεται σε αυτή την φάση.
Διαφορετικά θα υπήρχαν περίοδοι που θα μέναμε όλοι φαλακροί!
Η τριχόπτωση στα καλύτερά της!
Πραγματικά, ούτε να σκέφτομαι δεν θέλω!

Αίτια τριχόπτωσης

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Η διαδοχή αυτών των κύκλων μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως είναι η εποχική τριχόπτωση. Γι’ αυτό παρατηρούμε κάθε φθινόπωρο ότι χάνουμε περισσότερα μαλλιά-σαν τα δέντρα και εμείς ρίχνουμε τα φύλλα μας! Πράγματι, εδώ βλέπουμε ξεκάθαρα πώς ο κύκλος ζωής της τρίχας επηρεάζει την τριχόπτωση.

Το σόι μας!

Ένας ακόμη λόγος είναι η κληρονομικότητα. Πράγματι, τα γονίδια καθορίζουν εάν θα αντιμετωπίσουμε τριχόπτωση σε κάποια στιγμή της ζωής μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η γενετική προδιάθεση παίζει καθοριστικό ρόλο κατά 90% στους άνδρες και 60% στις γυναίκες. Στους άνδρες ξεκινάει συνήθως σε μικρότερη ηλικία από ότι στις γυναίκες. Κληρονομείται δε, είτε από τον πατέρα είτε από την μητέρα .

Διατροφή

Υιοθέτησε μια διατροφή που να είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, σε πρωτείνες και σε βιταμίνες. Πολύ σημαντικό επίσης είναι το μεταλλικό νερό, αφού πέρα από την υγιεινή και σίγουρη ενυδάτωση που προσφέρουμε στο σώμα μας, του παρέχουμε πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία, όπως το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το ασβέστιο. Φρόντισε να μην επηρεάσεις το κύκλο ζωής της τρίχας από την λάθος σου διατροφή. Όλα εγώ θα στα λέω;

Ορμόνες

Οι ορμονικές διαταραχές και η αυξημένη τεστοστερόνη προκαλούν λέπτυνση της τρίχας. Ακόμα και μετά από τον τοκετό παρατηρούμε έντονη τριχόπτωση. Φυσικά, η εκτόξευση των οιστρογόνων στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι η αιτία γι’ αυτό το φαινόμενο. Στην συνέχεια όμως πέφτουν απότομα, όπως και τα μαλλιά. Άρα καταλαβαίνουμε ότι εδώ ο κύκλος ζωής της τρίχας επηρεάζεται τα μάλα!

Αφού τώρα γνώρισες 5 πράγματα παραπάνω για τα μαλλιά σου, φέρσου ώριμα. Χωρίς άγχος, αντιμετώπισε την τριχόπτωση που μπορεί να σου εμφανιστεί κάποια στιγμή της ζωής σου. Ζήτησε συμβουλές από τον κομμωτή σου και κάνε μια επίσκεψη στο δερματολόγο ώστε να σε καθοδηγήσει σχετικά με τρόπους θεραπείας ώστε τα μαλλιά σου να παραμείνουν για πάντα πλούσια.

Γιάννος Μιντιλονίτης



ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ