Ψείρες… μάθε τα πάντα για τον ανεπιθύμητο επισκέπτη των παιδιών και αντιμετώπισέ τον

Ψείρες, πώς τις αναγνωρίζουμε.

Οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής είναι ένα μικροσκοπικό, γκρίζο-λευκό έντομο μεγέθους μόλις 3-4 χιλ. Τόσο η θηλυκή όσο και η αρσενική ψείρα μπορούν να απομυζούν αίμα και με τα πόδια τους να προσκολλώνται γερά στις τρίχες.

Η θηλυκή ψείρα ζει περίπου ένα μήνα στη διάρκεια του οποίου γεννά 7-10 αυγά την ημέρα τα οποία «στερεώνει» σταθερά στη βάση των τριχών του ατόμου ξενιστή.

Τα αυγά γονιμοποιούνται σε 8 ημέρες απελευθερώνοντας τις νύμφες που ωριμάζουν σε άλλες 8 ημέρες. Οι ώριμες ψείρες τρέφονται απομυζώντας το αίμα του ξενιστή επάνω στο τριχωτό της κεφαλής και στις παρακείμενες περιοχές προσώπου και λαιμού.

Η ψείρες δεν πηδούν ούτε πετούν.

Η ώριμη ψείρα μπορεί να επιβιώσει έως 55 ώρες μακριά από το δέρμα του ξενιστή.
Οι ψείρες δεν πετούν, ούτε χρησιμοποιούν τα κατοικίδια ζώα ως ενδιάμεσους ξενιστές.
Επίσης, δεν έχουν προτίμηση σε καθαρά ή βρόμικα κεφάλια.

Η φθειρίαση είναι παρασίτωση που απαντάται στο ανθρώπινο είδος από τα αρχαία χρόνια.


Τον άνθρωπο προσβάλλουν 3 είδη ψείρας:

H ψείρα του τριχωτού της κεφαλής,
η ψείρα του σώματος και
η ψείρα του εφηβαίου.

ψείρα

Περίπου 3% των παιδιών ηλικίας έως και 15 ετών, σε οποιαδήποτε στιγμή, υποφέρει από φθειρίαση.

• Αυτό σημαίνει ότι κάθε στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 50,000 παιδιά που χρειάζεται να αντιμετωπίσουν αυτό το έκτακτο πρόβλημα.

• Μαζί με αυτά, συνήθως αντιμετωπίζει το πρόβλημα ή τον κίνδυνο και το άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον.

• Η φθειρίαση μπορεί να προσβάλλει τον καθένα, ανεξάρτητα από το πόσο φροντίζει την υγιεινή του. Μεταδίδεται συνήθως με την επαφή του κεφαλιού με «μολυσμένο» κεφάλι ή σχετικά αντικείμενα (π.χ. σκούφο).

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση είναι.

• Δύσκολη και χρονοβόρος για τους γονείς.

• Ακατάλληλη για μικρά παιδιά και εγκύους.

• Δυσάρεστη για τα παιδιά.

• Συχνά μη επιτυχής.

Ποιους αφορά…

Αφορά ιδιαίτερα την παιδική ηλικία και αυτό διότι διασπείρεται πολύ εύκολα από παιδί σε παιδί κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Μέσω αντικειμένων κοινής χρήσης (βούρτσες, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα κτλ.) ακόμη και από τα ρούχα των παιδιών που κρέμονται σε διπλανές κρεμάστρες στο σχολείο ή τους παιδικούς σταθμούς. Προσβάλλει συχνότερα τα άτομα της λευκής φυλής και τα κορίτσια. Είναι σημαντικό να ανιχνευθεί και να θεραπευτεί γρήγορα για να αποφευχθεί η μετάδοση της σε άλλα άτομα.

αντιμετώπιση φθειρίασης σε τριχωτό από το licebusters

Τι συμπτώματα παρουσιάζει η φθειρίαση.

Ο ερεθισμός που προκαλείται όταν η φθείρα απομυζά αίμα από το δέρμα και το σάλιο της οδηγούν σε έντονο κνησμό.
Που μπορεί να προκαλέσει εκδορές και επιμολύνσεις του δέρματος.

Έτσι λοιπόν, κάθε παιδί που ξύνει το κεφάλι του πρέπει να ελέγχεται για φθειρίαση.
Αυτό που εύκολα μπορείτε να δείτε, είναι τα αβγά της φθείρας που βρίσκονται κολλημένα στη βάση της τρίχας.

Είναι πολύ μικρά άσπρα αβγά, που όταν είναι πολλά σας δίνουν την εντύπωση ότι το παιδί έχει πιτυρίδα. Η διαφορά είναι ότι αυτά δεν πέφτουν με το τίναγμα των μαλλιών γιατί είναι κολλημένα στην τρίχα.

Αν ψάξετε καλά, θα βρείτε και φθείρες, που είναι πολύ μικρά ζωάκια χρώματος γκρίζου που περπατούν πάνω στο κεφάλι του παιδιού.

Εάν το παιδί σας έχει για πολύ καιρό τις φθείρες υπάρχει η πιθανότητα να παρουσιάσει υποτροπιάζουσες πυοδερμίες στην περιοχή του αυχένα και τον αυτιών. Σταφυλοκκοκικές λοιμώξεις στις ίδιες περιοχές, ακόμα και διογκωμένους λεμφαδένες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να κινητοποιηθείτε και να ψάξετε για άμεση λύση.

κέντρο αντιμετώπισης ψείρας και κόνιδας.

 Η καλύτερη φροντίδα

Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα τοπικά αντιφθειρικά όπως οι πυρεθρίνες και πυρεθροειδή, το μαλαθείον, το lindane και το benzyl alcohol. Όλα αυτά, προορίζονται για παιδιά άνω των δύο ετών.

Εφαρμόζονται τοπικά στο κεφάλι του παιδιού και χρειάζεται επανάληψη μετά από 7 ημέρες.

Δυστυχώς, έχει παρατηρηθεί ότι οι ψείρες έχουν αναπτύξει αντοχή στις χημικές ουσίες. Έτσι, τις περισσότερες φορές το παιδί επιβαρύνεται με φάρμακα χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Από το 2016 λειτουργεί το πρώτο κέντρο αντιμετώπισης ψείρας και κόνιδας στην Ελλάδα και έχει απαλλάξει πάνω από 6000 παιδιά από το πρόβλημα της φθειρίασης.

Η απαλλαγή είναι οριστική, γίνεται σε περίπου 2 ώρες σε μία μόνο συνεδρία. Το βασικό είναι ότι δεν χρησιμοποιούμε καθόλου φάρμακα και χημικά στα ευαίσθητα κεφαλάκια των παιδιών.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το κέντρο αντιμετώπισης ψείρας και κόνιδας θα σας πω σε άλλο άρθρο μου.

Συμβουλή μου…

Όσο πιο έγκαιρα το πάρεις χαμπάρι τόσο πιο εύκολη θα είναι η αντιμετώπιση, αν πάλι δεν το αντιληφθείς έγκαιρα και η φθειρίαση έχει υποτροπιάσει… Μη φρικάρεις υπάρχει λύση!

🆘👉 LiceBusters 👈🆘

Ελισάβετ Μακρή.

Ελισάβετ Μακρή
Ελισάβετ Μακρήhttp://www.queenshairstyle.gr
Ονομάζομαι Ελισάβετ Μάκρη και είμαι μητέρα δυο παιδιών 14 και 5 χρόνων είμαι στο χώρο της κομμωτικής τέχνης 23 χρόνια και τα τελευταία 16 χρόνια ως επιχειρηματίας 4 πλέον καταστημάτων, ενός οικογενειακού κομμωτηρίου , ένα Μπαρμπερ κουρείο remalia barbershop και το πρώτου κέντρο αντιμετώπισης ψείρας στην Ελλάδα στον Άλιμο και στα Ιωάννινα. Η αγάπη μου για την Κομμωτική τέχνη με έκανε να εξελίσσομαι συνέχεια και να μη σταματώ να μαθαίνω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

INSTAGRAM

Latest

Silver shampoo πώς να το χρησιμοποιείς

Silver shampoo εσύ ξέρεις πως να το χρησιμοποιείς; Το μωβ ή μπλε αντίστοιχα σαμπουάν είναι απαραίτητο μέρος της ρουτίνας περιποίησης των ξανθών μαλλιών. Εσύ...

Chopped bob η νέα τάση του 2023

Chopped bob «ψιλοκομμένο καρέ» είναι η νέα τάση για την άνοιξη/καλοκαίρι '23. Το chopped bob είναι μια συνέχεια από το περσυνό Wolf cut αλλά...

Ξανθό μαλλί να το τολμήσω;

Ξανθό του πάγου, του ήλιου, του βουτύρου, εσύ τι προτιμάς; Πίσω από σχεδόν κάθε διάσημη ξανθιά κρύβεται ένας επιδέξιος colorist μαλλιών, ο οποίος ξέρει...

Καλοκαιρινά μυστικά για όμορφα μαλλιά

Καλοκαιρινά μυστικά... Το καλοκαιράκι σχεδόν έφτασε, οπότε ήρθε η ώρα να σκεφτείτε πως μπορείτε να κάνετε τα μαλλιά σας να φαίνονται και να δείχνουν...

Έχουν υγεία τα μαλλιά σου;

Υγεία και μαλλιά μπορεί να έχουν σχέση μεταξύ τους; Αν τα μαλλιά είχαν φωνή, εδώ θα αναλύσουμε τι θα μπορούσαν να μας πουν. Ο...