“Σοκ στον Κλάδο της Κομμωτικής: Η Κυβέρνηση Αποκλείει Εκατοντάδες Εμπειροτέχνες

Σοκ στον Κλάδο της Κομμωτικής!

Η Κυβέρνηση Αποκλείει Εκατοντάδες Εμπειροτέχνες

Τι Κρύβεται Πίσω από την Απόφαση;”

Στις 28 Αυγούστου 2024, το Υπουργείο Παιδείας και ο ΕΟΠΠΕΠ προχώρησαν στην ανακοίνωση των νέων επικαιροποιημένων οδηγών ειδικοτήτων κατάρτισης για τις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ). Ωστόσο, αυτή η φαινομενικά τυπική διαδικασία προκάλεσε έντονο προβληματισμό και ανησυχία στους επαγγελματίες του κλάδου της κομμωτικής, ιδιαίτερα στους εμπειροτέχνες που εργάζονται εδώ και χρόνια με ζήλο και αφοσίωση.

 Οι νέοι οδηγοί κατάρτισης που αναρτήθηκαν αιφνιδίασαν τους εκπαιδευτές και επαγγελματίες κομμωτές. Στην ουσία, η ανανέωση αυτή αφήνει εκτός προσοντολογίου τους εμπειροτέχνες κομμωτές, οι οποίοι επί χρόνια διδάσκουν και προετοιμάζουν νέους επαγγελματίες στον χώρο της κομμωτικής τέχνης.

 Αυτή η απόφαση πλήττει άμεσα τους κομμωτές που με την πολυετή εμπειρία τους κατάφεραν να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος ισάξια των συναδέλφων με πτυχία και να αναδειχθούν σε άριστους εκπαιδευτές. Το έργο τους στηρίχθηκε στην πλούσια εμπειρία και την αφοσίωση που έδειξαν στην εκπαίδευση χιλιάδων μαθητών, οι οποίοι σήμερα είναι επιτυχημένοι επαγγελματίες και στελέχη στον χώρο της κομμωτικής.

 Ωστόσο, η πρόσφατη εξέλιξη πετά στα “σκουπίδια” αυτή τη σημαντική προσφορά τους, καθώς τους αποκλείει από τη δυνατότητα να συνεχίσουν να διδάσκουν στις ΣΑΕΚ. Τα εργασιακά δικαιώματα που αποκτήθηκαν με κόπο και χρόνια δουλειάς καταπατώνται, ενώ οι εμπειροτέχνες κομμωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία ή, στη καλύτερη περίπτωση, με την υποβάθμιση τους στους πίνακες κατάταξης.

 Η επαγγελματική εμπειρία αποτελεί θεμέλιο λίθο για την επιτυχία σε αυτούς τους τομείς (π.χ. Κομμωτική, Αισθητική Άκρων κ.α.), και η απομάκρυνση των έμπειρων εκπαιδευτών θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

 Ti κρύβεται πίσω από αυτή την απόφαση όμως ? Είναι οικονομικοί λόγοι και προτεραιότητες ημετέρων ? Γιατί η κυβέρνηση επιλέγει να αγνοήσει την τεράστια αξία των εμπειροτεχνών, υποβαθμίζοντας τον ρόλο τους στην εκπαίδευση ?

 Είναι αδιανόητο να μην αναγνωρίζεται η εμπειρία και η συμβολή των κομμωτών αυτών στην επαγγελματική κατάρτιση της χώρας. Αυτοί οι εκπαιδευτές υπήρξαν η ραχοκοκαλιά της εκπαίδευσης στον κλάδο, αντέχοντας τις δυσκολίες που προέκυψαν από καθυστερήσεις πληρωμών, αλλεπάλληλες αλλαγές στο μητρώο και στις αναθέσεις , καθώς και τις υποχρηματοδοτούμενες ,απαρχαιωμένες  δημόσιες δομές.

Η εμπειρία και η αφοσίωση τους δεν πρέπει να παραμεριστούν, αλλά να αναγνωριστούν στο ίδιο επίπεδο με τους συναδέλφους που διαθέτουν τυπικά προσόντα. Η επαγγελματική κατάρτιση στη χώρα δεν θα πρέπει να βασίζεται σε ελιτίστικες προσεγγίσεις, αλλά στην ουσιαστική αναγνώριση της αξίας και της συνεισφοράς κάθε επαγγελματία.

 Οι εμπειροτέχνες κομμωτές, με το πάθος και τη γνώση τους, συνέβαλαν στην εξέλιξη του κλάδου και στην επιτυχία πολλών νέων επαγγελματιών. Η κοινωνία και η πολιτεία οφείλουν να τους τιμήσουν και όχι να τους αποκλείσουν από την εκπαιδευτική διαδικασία.

 Και εδώ τίθεται ένα σημαντικό ερώτημα: Ποια είναι η θέση των σωματείων και της ομοσπονδίας των κομμωτών για αυτή την εξέλιξη; Ήταν ενήμεροι για αυτή την αλλαγή που πλήττει άμεσα τους εμπειροτέχνες κομμωτές; Αν όχι, γιατί δεν υπήρξε ενημέρωση και ποια θα είναι η αντίδρασή τους για την προστασία των δικαιωμάτων των μελών τους; Αυτά τα ερωτήματα απαιτούν άμεσες απαντήσεις, καθώς η τύχη πολλών επαγγελματιών κρέμεται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο άμεσο μέλλον.

Συντάκτης
Σάκης Σγουρός

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι σε αυτόν τον χώρο.ειναι επιτακτική ανάγκη όσοι δεν είναι εγγεραμμένοι στα σωματεία να το κάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη!!!!μόνον έτσι θα μπορεί ο κλάδος να παλεύει για τέτοια απρόοπτα που “τυχαίνουν”κάθε λίγο!!!!!με λίγους δεν γίνεται τίποτα……

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

INSTAGRAM

Latest

H Emily Ratajkowski μαζί με την Kérastase φέρνει τη γαλλική φινέτσα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας!

H Emily Ratajkowski, Kérastase Global Brand Ambassador, περπάτησε στο κόκκινο χαλί τουΔιεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024, με ένακινηματογραφικό & λαμπερό hair look!  Τo χτένισμα της Emily επιμελήθηκε ο Patrick Wilson, Kérastase UK Ambassador, ο οποίος χρησιμοποίησε το iconic έλαιο Elixir Ultime για να πετύχειαυτή την μοναδική λάμψη. Για την 60η επέτειο της Kérastase, το iconic Elixir Ultime ανανεώθηκε με μια refillable συσκευασία, με ελαφριά φόρμουλα...

Hairdressing News inspiration από την Valeria Barba

Για ακόμη μια φορά παίρνουμε έμπνευση από την Valeria Barba και τις εξαιρετικές δημιουργίες του! https://www.instagram.com/p/CzTGWs8gKBQ/?img_index=1 Στο Hairdressing News αγαπούμε την έμπνευση, την δημιουργία και το...

Hairdressing News inspiration από τον Εugene Souleiman

Για ακόμη μια φορά παίρνουμε έμπνευση από τον Εugene Souleiman και τις εξαιρετικές δημιουργίες του! https://www.instagram.com/p/C0Uh1d0oqJs/ Στο Hairdressing News αγαπούμε την έμπνευση, την δημιουργία και το...

Hairdressing News inspiration από τα Alexandre de Paris

Για ακόμη μια φορά παίρνουμε έμπνευση από τα Alexandre de Paris και τις εξαιρετικές δημιουργίες τους! https://www.instagram.com/p/CZ9IWcMqHMm/ Στο Hairdressing News αγαπούμε την έμπνευση, την δημιουργία και...

Hairdressing News inspiration από τον Cos Sakkas

Για ακόμη μια φορά παίρνουμε έμπνευση από τον Cos Sakkas και τις εξαιρετικές δημιουργίες του! https://www.instagram.com/p/Czl_YXqNrfn/ Στο Hairdressing News αγαπούμε την έμπνευση, την δημιουργία και το...