Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Επιστρεπτέα Προκαταβολή -Η Κυβέρνηση εξετάζει περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή της. Ο Άδ. Γεωργιάδης στο Δ.Σ του Β.Ε.Α.

Την δυνατότητα αποπληρωμής του μειωμένου ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής σε περισσότερες δόσεις, εξετάζει η κυβέρνηση. Έτσι επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατά την διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Το συμβούλιο, πραγματοποιήθηκε χθες, παρουσία δεκάδων επιχειρηματιών – μελών του Επιμελητηρίου.

Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει επιπλέον «κούρεμα»

Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης, μετά την υποβολή αιτήματος του Προέδρου του Β.Ε.Α κ. Παύλου Ραβάνη για επιπλέον μείωση του ποσού επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής σε βιοτεχνίες, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει επιπλέον «κούρεμα». Έχει τεθεί όμως επί τάπητος η αύξηση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής των κρατικών δανείων που έλαβαν.  
«Είναι πρωταρχική ανάγκη η πραγματική αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, τόσο μέσω του τραπεζικού συστήματος, όσο και των διαρθρωτικών ταμείων», επισήμανε ο κ. Ραβάνης.

Το επιστρεπτέο ποσό που κληθούν να καταβάλουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σημειώνεται, ότι το επιστρεπτέο ποσό που κληθούν να καταβάλουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, φτάνει περίπου τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα.
Συνολικά, οι επιχειρήσεις έλαβαν 8,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το πλαίσιο που νομοθέτησε η κυβέρνηση και είναι σε ισχύ, όσοι έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές σε οποιονδήποτε από τους 7 κύκλους, υποχρεούνται να επιστρέψουν ένα μέρος τους, που προκύπτει μετά από εκπτώσεις, σε 60 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις 30 Ιουνίου 2022 και μετά. Επίσης, παρέχεται πρόσθετη έκπτωση, ύψους 15% σε όσους επιστρέψουν το ποσό που τους αναλογεί εφάπαξ, μέχρι την 31η Μαρτίου 2022.

Μετά και τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις

Ο πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης επισήμανε ότι, μετά και τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις, στην σκιά ενός πολέμου που δεν κατάφερε η διεθνής κοινότητα να αποτρέψει, είναι ακόμη πιο επιτακτική, η ανάγκη για άμεσες και γενναίες αποφάσεις, προκειμένου να διατηρηθεί η ρευστότητα στην αγορά και να προστατευτεί ο παραγωγικός τομέας, από το νέο κύμα ανατιμήσεων και τον πληθωρισμό.

Στη συζήτηση, συμμετείχε πλήθος βιοτεχνών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που πλήττονται υπέρογκα από την νέα ενεργειακή κρίση, ζητώντας επιπλέον μέτρα στήριξης και θέτοντας σημαντικά αιτήματα όπως:

Μείωση ποσοστού επιστροφής ή περισσότερες δόσεις στην Επιστρεπτέα προκαταβολή

Μείωση ή κατάργηση του ΕΤΜΕΑΡ (ειδικό τέλος μείωσης εκπομπής αερίων ρύπων)

Ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό για βιοτεχνικές επιχειρήσεις

Τράπεζα ειδικού σκοπού για τις Μικρομεσαίες

Μείωση προκαταβολής φόρου

Κατάργηση συνδρομής στα POS.

Κλαδικό αίτημα από κομμωτές για απαγόρευση αγοράς των επαγγελματικών προϊόντων στη λιανική αγορά

Κλαδικό αίτημα από συνεργεία αυτοκινήτων: να επισπευθεί το Ψηφιακό Μητρώο Συνεργείων Επισκευής και Συντήρησης Οχημάτων και χρηματοδότηση του κλάδου, για εκπαίδευση στην Ηλεκτροκίνηση.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε διαθέσιμος για περαιτέρω συνεργασία και ανάλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι ανά κλάδο, ώστε να βρεθούν εφικτές λύσεις, στα δημοσιονομικά πλαίσια.

ρεύμα Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Sponsors