Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Μπαρμπέρηδες ή Κουρείς;

Μπαρμπέρηδες! Ο μπαρμπέρης που εσύ θυμάσαι επέστρεψε δριμύτερος και εξελιγμένος!

Για την ακρίβεια, όχι αυτός! Ένας μακρινός απόγονος του… πολύ μακρινός!

Για πάμε να δούμε πόσο…

Καταρχάς το επάγγελμα του μπαρμπέρη εμφανίζεται για πρώτη φορά το 3.500 π.Χ. Η λέξη  “barber” προέρχεται από τη λατινογενή λέξη «barba”, δηλαδή γενειάδα.

Τις περισσότερες πληροφορίες τις έχουμε από τον Μεσαίωνα, και ειδικά από την Κεντρική Ευρώπη όπου πραγματικά το επάγγελμα άνθησε με εντυπωσιακό τρόπο και πέρασε από διάφορες αλλαγές και βελτίωσες που δείχνουν τις ανάγκες της εκάστοτε  εποχής. Αλλά και οι ίδιοι οι μπαρμπέρηδες υπέστησαν μεγάλη αλλαγή μέσα στο πέρασμα του χρόνου και απέχουν κατά πολύ από αυτό που έχουμε σήμερα στο μυαλό μας.

Κι αυτό γιατί οι μπαρμπέρηδες στο παρελθόν έμοιαζαν λίγο με νοσοκόμοι γιατί εξυπηρετούσαν ιατρικές ανάγκες της εποχής. Ναι – ναι καλά διάβασες…

Μέσα στους χώρους, που διαμορφώνονταν σαν Λουτρά οι κουρείς και οι μπαρμπέρηδες βρίσκονταν μαζί, και ήταν κάτι πολύ διαφορετικό.

Όλοι με κάποιον τρόπο είχαν ιατρικούς ρόλους και ειδικά οι Αρχικουρείς και οι χειρουργοί – κουρείς, που εξυπηρετούσαν μόνο τον απλό λαό, ενώ οι πραγματικοί γιατροί εξυπηρετούσαν τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα.

Τα ιατρικά θέματα, όπως καταλαβαίνεις τότε ήταν πολλά και οι τρίχες και τα μούσια ήταν τα ευκολότερα όλων …και αυτά εξυπηρετούνταν από τους μπαρμπέρηδες που εμφανίζονται όπως τους ξέρουμε τώρα.

Όλα αυτά μας δείχνουν ότι τα επαγγέλματα αλλάζουν αρμοδιότητες μέσα στα χρόνια.

Παρόλα αυτά κάποιες βασικές έννοιες και ίσως και φιγούρες στο πιο πρόσφατο παρελθόν παραμένουν αναλλοίωτες,

Ίσως και αυτή να είναι η αξία τους.

Με εκτίμηση,

Συνιοράκη Μίνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Sponsors