Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Γιατί να βάλεις tea tree oil στα νύχια σου

Οι περισσότερες θεραπείες για το μύκητα των νυχιών δεν τον καθαρίζουν πλήρως, αλλά μπορούν να αποτρέψουν την εξάπλωσή του. Ωστόσο, αυτά τα συμβατικά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και άλλα συμπτώματα. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι άνθρωποι έχουν στραφεί σε φυσικά προϊόντα, όπως το έλαιο τσαγιού (tea tree oil), για τη θεραπεία του μύκητα που συχνά εμφανίζεται στα νύχια.

Ενώ το έλαιο τσαγιού φαίνεται να έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες, η αποτελεσματικότητά του στη θεραπεία του μύκητα των νυχιών είναι ασαφής. Όπως συμβαίνει με τις συμβατικές θεραπείες, το έλαιο τσαγιού μπορεί επίσης να προκαλέσει κάποιες δυσάρεστες παρενέργειες.

Λειτουργεί;

Υπάρχουν πολύ λίγες μελέτες που ερευνούν το έλαιο τσαγιού ως ειδική θεραπεία για το μύκητα στα νύχια.

Ευρήματα από εργαστηριακές μελέτες

Μια εργαστηριακή μελέτη του 2013 διεπίστωσε ότι το έλαιο τσαγιού είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του μύκητα Trichophyton rubrum (T. rubrum). Αυτός ο συγκεκριμένος μύκητας επηρεάζει συνήθως τα νύχια και μπορεί να προκαλέσει το πόδι του αθλητή.

Η μελέτη έδειξε ότι το έλαιο τσαγιού ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικό στην αναστολή της ανάπτυξης του T. rubrum από ένα εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, οι ερευνητές πειραματίστηκαν χρησιμοποιώντας καλλιέργειες T. rubrum που καλλιεργήθηκαν σε εργαστήριο και αποκόμματα ανθρώπινων νυχιών. Δεν είναι σαφές εάν το έλαιο τσαγιού θα έχει τα ίδια αποτελέσματα στο μολυσμένο ιστό των νυχιών στους ανθρώπους.

Ευρήματα από μελέτες που αφορούν ανθρώπους

Δύο προηγούμενες μελέτες διερεύνησαν τις επιδράσεις του ελαίου τσαγιού στο μύκητα των νυχιών στους ανθρώπους.

Μια μελέτη του 1994 διεπίστωσε ότι το έλαιο τσαγιού που εφαρμόζεται απευθείας στο μύκητα των νυχιών είναι εξίσου αποτελεσματικό με την κρέμα κλοτριμαζόλης. Η κλοτριμαζόλη είναι μια αντιμυκητιακή κρέμα που διατίθεται με ιατρική συνταγή.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1999 διερεύνησε εάν μια αντιμυκητιακή κρέμα που περιέχει έλαιο τσαγιού θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση του μύκητα των νυχιών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μόνο το έλαιο τσαγιού ως εικονικό φάρμακο. Οι συμμετέχοντες εφάρμοσαν είτε την κρέμα συνδυασμού είτε το εικονικό φάρμακο για 16 εβδομάδες.

Η κρέμα συνδυασμού θεράπευσε πλήρως το μύκητα των νυχιών στο 80% των συμμετεχόντων. Ωστόσο, κανένας από τους ανθρώπους που χρησιμοποίησαν μόνο το έλαιο δεν είδε καμία βελτίωση. Αυτό υποδηλώνει ότι το έλαιο τσαγιού από μόνο του μπορεί να μην είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για το μύκητα των νυχιών.

Αντιφατικά αποτελέσματα

Οι τρεις μελέτες παρέχουν ποικίλα αποτελέσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ελαίου τσαγιού ως αντιμυκητιασική θεραπεία νυχιών.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων του tea tree oil στους ανθρώπους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οποιαδήποτε μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εξετάσει τις επιπτώσεις των ευρέως διαθέσιμων μορφών λαδιού τεϊόδεντρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Sponsors