Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Οι μικρές βιώσιμες αλλαγές στη διατροφή που μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα

Διατροφή! H κατανάλωση ενός χοτ ντογκ θα μπορούσε να σας κοστίσει 36 λεπτά υγιούς ζωής. Ενώ η επιλογή να φάτε μια μερίδα ξηρών καρπών θα μπορούσε να σας βοηθήσει να κερδίσετε 26 λεπτά επιπλέον. Αυτό υποστηρίζει μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Food, αξιολόγησε περισσότερα από 5.800 τρόφιμα, κατατάσσοντάς τα με βάση το διατροφικό τους αντίκτυπο/επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση του 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης από μοσχάρι και επεξεργασμένα κρέατα με ένα μείγμα φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, οσπρίων και επιλεγμένων θαλασσινών θα μπορούσε να μειώσει το διατροφικό αποτύπωμα άνθρακα κατά το ένα τρίτο και να επιτρέψει στους ανθρώπους να κερδίσουν 48 λεπτά υγιούς ζωής ανά ημέρα.

«Γενικά, οι διατροφικές συστάσεις στερούνται συγκεκριμένης και εύχρηστης κατεύθυνσης για να παρακινήσουν τα άτομα να αλλάξουν συμπεριφορά. Ενώ σπάνια αναφέρονται στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις». Αυτό αναφέρει η Κατερίνα Στυλιανού, η οποία έκανε την έρευνα ως υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του U-M. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως Διευθύντρια Στρατηγικής Πληροφοριών και Δεδομένων Δημόσιας Υγείας στο Τμήμα Υγείας του Ντιτρόιτ.

Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές προτείνουν:

  • Μείωση των τροφίμων με τις πιο αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον. Συμπεριλαμβανομένου του υψηλά επεξεργασμένου κρέατος, του βοείου κρέατος, των γαρίδων, του χοιρινού, του αρνιού και των λαχανικών θερμοκηπίου.
  • Αύξηση των πιο διατροφικά ωφέλιμων τροφίμων. Συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και λαχανικών που καλλιεργούνται στο χωράφι, των οσπρίων, των ξηρών καρπών και των θαλασσινών με χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

«Ο επείγων χαρακτήρας των διατροφικών αλλαγών για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος είναι σαφής». Αυτό υποστηρίζει ο Olivier Jolliet, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας στο U-M’s School of Public Health.

«Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν ότι οι μικρές στοχευμένες υποκαταστάσεις προσφέρουν μια εφικτή και ισχυρή στρατηγική. Έτσι επιτυγχάνονται σημαντικά οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον χωρίς να απαιτούνται δραματικές διατροφικές αλλαγές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Sponsors