Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Έρχεται ψαλίδι σε ΕΝΦΙΑ – Φοροελαφρύνσεις

Τις επόμενες ημέρες υποβάλλεται στις Βρυξέλλες νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για φοροελαφρύνσεις από το 2023 και κατά κύριο λόγο την διετία του 2024 και 2025.

Η προοπτική για τις φορελαφρύνσεις προέρχεται από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται με την προϋπόθεση ότι οι στόχοι θα αναθεωρηθούν και θα μειωθούν στα επίπεδα του 2% ή 2,2%.

Ανεξάρτητα με τη διαφαινόμενη αναθεώρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, το 2023 η δημοσιονομική πολιτική προσαρμόζεται στοχεύοντας σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2% του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να ανέλθει σε 2,8% του ΑΕΠ το 2024 και σε 3,7% του ΑΕΠ το 2025.

Επιμονή για αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου προβλέπουν ότι θα υπάρξει ένα επιπλέον δημοσιονομικό περιθώριο από 0,5% έως 1% του ΑΕΠ, ήτοι από 1 έως 2 δισ. που προκύπτει από τον μεσοπρόθεσμο στόχο 2,2% του ΑΕΠ και το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ.

Το 2022 δεν θα ισχύουν και πάλι δημοσιονομικοί κανόνες, αφού θα τεθεί σε εφαρμογή η ρήτρα διαφυγής.

Το πακέτο των παρεμβάσεων για την μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών θα υλοποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά.

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης με βάση την φορολογική πολιτική είναι o στόχος.
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των διεθνών αλλά και εγχώριων οργανισμών καθώς και των αναλυτών, ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια για την παραγωγική ανάκαμψη και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι το υψηλό φορολογικό φορτίο στην εργασία και τις επιχειρήσεις.

Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών διαμορφώνεται ως εξής:

2022
Αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους, μερίσματα.
Διατήρηση της μείωσης των εισφορών κατά τρεις μονάδες και μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας για τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης.
Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών. Ενδεχομένως, να εφαρμοστεί από το 2023.

2023
Πλήρης κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για ιδιωτικό – δημόσιο τομέα και συνταξιούχους.
Περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες.
Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος.
Μείωση συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20% από 24.

2024
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.

Βελισσαράκος Ευστάθιος

Λογιστής – Φοροτεχνικός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Sponsors