Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Καλός Κομμωτής: Πρέπει να λέει ναι, να συμφωνεί, να ακούει και να επηρεάζεται;

Έκανες το όνειρο σου πραγματικότητα και πλέον είτε έχεις το δικό σου κομμωτήριο, είτε είσαι κομμωτής/κομμώτρια με επιτυχία, σε κάποιο άλλο κομμωτήριο.

Πλέον με πείρα ή χωρίς, λογικά πρέπει να είσαι σε θέση να απαντήσεις, “ο καλός κομμωτής, πρέπει να είναι πάντα ευχάριστος, θετικός, να συμφωνεί με όλα και όλους, να επηρεάζεται από τις απόψεις των πελατών συνεργατών του και να δρα με διπλωματία, εξαρτώμενος από όλα όσα ακούει”;

Καλό είναι να μην δημιουργούμε έχθρες με τον κόσμο εκεί έξω.

Ποιό είναι όμως το όριο και η διαχωριστική γραμμή του συμφωνούμε και σε λαμβάνω υπόψη, από το διαφωνώ και προτιμώ να συνεχίσω την δουλειά μου, χωρίς πολλά πολλά μαζί σου;

Το να είσαι κομμωτής, είναι μοναδικό και δεν είναι ένα όποιο και όποιο επάγγελμα, εφόσον η σχέση που πρέπει να έχεις με τους πελάτες σου, πρέπει να είναι εκτός από εμπιστοσύνης….οικεία, φιλική , άνετη, πολλές φορές ακόμα και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όταν ο πελάτης σου, κάποιος συνεργάτης, ο μπακάλης της γειτονιάς, ο κρεοπώλης, ο σερβιτόρος, η μοδίστρα, μια φίλη ή κάποιος της οικογένειας σου, σου πει κάτι θετικό και ευχάριστο τόσο για σένα όσο και γενικότερα, σίγουρα θα χαρείς και θα το λάβεις υπόψη σου. Αν όμως σου πει κάτι άσχημο; Πόσο θα σε επηρεάσει και πως πρέπει να αντιδράσεις;

Ο σύμβουλος επιχειρήσεων Phil Jackson, από το “Build your Salon”, σε συνέντευξη του σε Βρετανικό περιοδικό, αναφέρθηκε σε ένα προσωπικό του παράδειγμα, συμβουλεύοντας ότι, ναι μεν πρέπει να σκεφτούμε αυτό που θα μας πουν, αλλά να μην επηρεαστούμε αρνητικά, εφόσον δεν έχει σημασία τι σκέφτεται ο οποιοσδήποτε για εμάς.

Αν τώρα είναι δικό μας πρόσωπο ή πελάτης μας, τότε ναι ίσως να πρέπει να σκεφτούμε κατά πόσο έχει δίκαιο. Αλλά και πάλι να μην δώσουμε στο σχολιασμό του, περισσότερη αξία από ότι πρέπει και να χαλάσουμε τη διάθεση μας.

“Δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να ακούσετε έναν άσχημο σχολιασμό, αλλά και να γίνει σας δίνω την πλήρη άδεια να αγνοήσετε όσες απόψεις σχετικά με εσάς ή την επιχείρηση σας, δεν σας βοηθάνε να πάτε πάρα κάτω”!!

“Πρόσφατα πήρα ένα τηλέφωνο από έναν συνάδελφο κομμωτή, άλλου κομμωτηρίου και εκεί που μιλάγαμε για ώρα μου ανέφερε ότι αν και ήξερε τη δουλειά μου εδώ και χρόνια, δεν περίμενε ποτέ να με συμπαθήσει” είπε ο Phil, βάζοντας τον εαυτό του σε σκέψεις γιατί κάποιος να νιώσει και να του πει τη συγκεκριμένη ατάκα; Υπήρχε κάποιος δόλος, κακία, φθόνος, ζήλια;

Ότι και να ήταν τον επηρέασε τόσο πολύ, που το σκεφτόταν συνέχεια ότι και να έκανε για μέρες. Κάνοντας αναδρομή προσπαθούσε να σκεφτεί το περιεχόμενο των βίντεο του, των κειμένων του, τον τρόπο που δουλεύει, την επιχείρηση του, αλλά και τις σχέσεις του με τον κόσμο.

Και ξαφνικά, ξύπνησε ένα πρωί και δίνοντας ένα μεταφορικό χαστούκι στον εαυτό του, είπε δυνατά, “η μόνη άποψη που έχει σημασία είναι η δική μας. Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που για τους δικούς τους κακούς λόγους, μπορεί να σκεφτούν και να σας πουν το οτιδήποτε. Μην τους αφήσετε να σας επηρεάσουν και να σας κάνουν κακό. Συνήθως τέτοια άσχημα σχόλια γίνονται επίτηδες για να σας στενοχωρήσουν, συγκρατήσουν, περιορίσουν και καταστρέψουν τελικά την επιτυχία και θετική διάθεση σας. Θα τους δώσετε τόση αξία; Ακόμα και τα άσχημα σχόλια μπορούν να σας δυναμώσουν.

Αναγνωρίζοντας λοιπόν τον φόβο και την απειλή που μπορεί να προκαλείτε σε αυτούς που λένε τα κακεντρεχή σχόλια…εσείς απλά χαμογελάστε και αγνοήστε τους… οδεύοντας περισσότερο στην επιτυχία σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Sponsors