Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Εμμηνόπαυση στα 45!! Υπάρχει θεραπεία;

Πόσο χρονών είσαι; Ξέρεις κάτι περί εμμηνόπαυσης, θεωρητικά ή πρακτικά;

Η εμμηνόπαυση, η οποία ξεκινά μεταξύ των ηλικιών 45-55, είναι όταν οι ωοθήκες σταματήσουν την παραγωγή ωαρίων, με αποτέλεσμα να πέφτουν και τα επίπεδα οιστρογόνων  και να σταματάει  τόσο η περίοδος, όσο και ο αναπαραγωγικός κύκλος. Πρόωρη εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται η εμμηνόπαυση η οποία ξεκινά πριν την ηλικία των 45 χρονών. Και στις δύο περιπτώσεις εμμηνόπαυσης, τα σχετικά συμπτώματα ξεκινάνε μήνες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης.

Η πρόωρη εμμηνόπαυση συνήθως είναι γενετική υπόθεση, άρα μπορείτε ρωτώντας την μητέρα σας να υπολογίσετε και εσείς πότε θα σταματήσει η περίοδος σας. Αυτό όμως δεν είναι κάτι απολύτως σίγουρο, εφόσον μπορεί να προέλθει πρόωρη εμμηνόπαυση μετά από κάποιο πρόβλημα υγείας, ή ακόμα και λόγω του τρόπου ζωής σας. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως οι περισσότερες γυναίκες το καταλαβαίνουν από τα συμπτώματα που έχουν και δεν χρειάζεται διάγνωση γιατρού. Διαθέσιμες επιλογές θεραπείας υπάρχουν, αλλά όχι για να αντιστραφεί η κατάσταση, αλλά για να μειώσει τα συμπτώματα της.

Συγκεκριμένα, το κάπνισμα, ένας μικρός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), κάποιο πρόβλημα χρωμοσωμάτων, διαταραχή επιληπτικών κρίσεων ή κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, όπως η νόσος του θυρεοειδούς και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, είναι παράγοντες οι οποίοι οδηγούν στην εμμηνόπαυση.

Πως θα καταλάβεις ότι πλησιάζεις σε κάτι τέτοιο;

Τα πρώτα συμπτώματα που πρέπει να δεις για να υποψιαστείς, είναι όταν ξεκινήσει η περίοδος σου, να είναι ακανόνιστη και όχι συστηματικά και σε πρόγραμμα όπως ήταν τόσο καιρό. Επίσης θα δεις αλλαγή και στην διάρκεια της. Συνήθως θα διαπιστώσεις ότι έχεις πιο βαριά αιμορραγία, περίεργες κηλίδες αίματος, περίοδο που διαρκεί πάνω από μια εβδομάδα και θα έρχεται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον ένα μήνα. Όσον αφορά την ψυχολογία σου, θα έχεις απότομες αλλαγές στη διάθεση σου, αλλάγές στη σεξουαλική σου όρεξη, κολπική ξηρότητα, εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και πολλές φορές και απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης.

Πρόωρη εμμηνόπαυση, λήξη της γονιμότητας, πρόκληση καρδιακών παθήσεων, οστεοπόρωση, κατάθλιψη, ανοία και πρόωρο θάνατο.

Από την άλλη έη πρόωρη εμμηνόπαυση έχει το θετικό ότι προστατεύει από καρκίνο του μαστού!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Sponsors