Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Πες όχι στο αλάτι

«Σε αγαπώ όσο το αλάτι» είχε πει ο μικρότερος γιος στον πατέρα του και βασιλιά, σύμφωνα με ένα Ελληνικό παραμύθι, εκνευρίζοντας αρχικά τον πατέρα του. Όταν όμως μετά από χρόνια, ξεκίνησε να τρώει το φαγητό του και δεν είχε αλάτι, τότε κατάλαβε τι εννοούσε ο μικρός του γιος και τον αγάπησε ακόμα περισσότερο.  Εσύ πόσο σημαντικό θεωρείς ότι είναι το αλάτι στη ζωή σου;

Το αλάτι υπάρχει, σε ανεπεξέργαστη μορφή,  είτε το θες είτε όχι. Αν δεν σου αρκεί, συνήθως βάζεις για να ενισχύσεις και τη γεύση των φαγητών σου.

Το ξέρει ότι το αλάτι προκαλεί αύξηση της υπέρτασης και κατά συνέπεια καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια; Ότι βοηθάει στην παχυσαρκία, στην κατακράτηση των υγρών, στην πέτρα των νεφρών, στην απώλεια μνήμης, στην οστεοπόρωση, στο άσθμα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εύγευστο αλάτι κάνει πολύ περισσότερο κακό, από ότι μπορούμε να φανταστούμε.

Έρευνες λένε ότι όλοι εμείς επιδιώκοντας το ή και όχι, τρώμε πολύ περισσότερο αλάτι στην καθημερινότητα μας, από ότι πρέπει, αφού το 75% της ποσότητας που τρώμε μπορεί να μην καταλαβαίνουμε καν την  ύπαρξη του σε έτοιμες τροφές που υπάρχουν εκεί έξω.

Κάθε μέρα δικαιούμαστε μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι, δηλαδή όχι πάνω από 6 γραμμάρια. Όμως, σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά τρώνε 8-10 γραμμάρια και οι ενήλικες ακόμα και 11,12.

Δεν υπάρχει δεν μπορώ, αλλά δεν θέλω. Για αυτό φρόντισε να περιορίσεις το αλάτι όχι όσο μπορείς, αλλά όσο θες!!!  Καταρχήν στις συνταγές που φτιάχνεις στο σπίτι, μην προσθέτεις καθόλου αλάτι. Στην αρχή θα νιώθεις ότι είναι λίγο πιο άγευστο, αλλά μετά θα το συνηθίσεις και δεν θα καταλαβαίνεις την μη ύπαρξη του. Επίσης αφιέρωσε λίγο χρόνο όταν είσαι στο σούπερμαρκετ, και διάβασε τις ετικέτες των τροφίμων που θες να αγοράσεις, βρίσκοντας πόσο αλάτι περιέχει αυτό που θες. Αν δεν δεις πουθενά να αναγράφεται η λέξη αλάτι, ψάξε το ως νάτριο ή σόντιουμ και κάνε την πράξη αριθμός νατρίου επί 2,5. Το αποτέλεσμα που θα βρείτε, πρέπει να μην υπερβαίνει τα 1,25 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.

Ενδιαφέρον τιπ: Αναποδογυρίζοντας την αλατιέρα πέφτει ποσότητα αλατιού, 0.5 γραμμάρια. Σκέψου πόσες φορές κάνεις αυτή την κίνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Sponsors