Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Καπέλο και τριχόπτωση!!!

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με την τριχόπτωση, οι οποίοι πρέπει είτε να απομυθοποιηθούν είτε να επαληθευτούν. Διαβάστε αν τελικά φταίει η κληρονομικότητα και το dna για την τριχόπτωση, αν οι άντρες χωρίς μαλλιά έχουν περισσότερη τεστοστερόνη και αν το στρες ή το καπέλο προκαλούν πρόβλημα στο κεφάλι και στα μαλλιά σου.

Λέγεται ότι η τριχόπτωση οφείλεται στα γονίδια από την πλευρά της μητέρας. Πάντα θυμάμαι τον παππού μου να καυχιέται για τη μακριά του κόμη που ναι μεν άσπρισε αλλά δεν τον άφησε ακάλυπτο. Οι γονείς της μαμάς σου, έχουν μαλλιά; Σύμφωνα με την επιστήμη και τον διευθυντή κοσμητολογίας του νοσοκομείου Mount Sinai, της Νέας Υόρκης, κ. Joshua Zeichner, κάτι τέτοιο δεν ισχύει επιστημονικά. Η πυκνότητα των μαλλιών είναι πολυγονιδιακό θέμα, άρα αν οι οι γονείς ή τα αδέλφια σας έχουν αράιωση μαλλιών, τότε ναι ίσως πρέπει να πάτε σε έναν γιατρό.

Όσον αφορά τους άντρες με φαλάκρα, λέγονται πολλά. Ένα από αυτά είναι ότι έχουν περισσότερη τεστοστερόνη, δηλαδή ανάμεσα σε άλλα είναι πιο δραστήριοι σεξουαλικά. Σύμφωνα με έρευνες, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει και η τεστοστερόνη δεν έχει να κάνει με το αν έχεις πολλά ή λίγα μαλλιά.
Κάτι που μπορεί να επηρεάσει ορμονικά αλλαγές στο σώμα σας, είναι η ευαισθησία των θυλάκων της τρίχας, το οποίο έχει να κάνει με θέματα γενετικής.  

Το να χάσεις τα μαλλιά σου λόγω στρες, άγχους και κάποιων τραυματικών γεγονότων, μπορεί να γίνει, αλλά σύμφωνα με την κλινική μελέτη Mayo οι τύποι απώλειας μαλλιών που συνδέονται με έντονο στρες είναι η διάχυτη και γυροειδής αλωπεκία, που συνήθως είναι προσωρινοί.

Καπέλο και τριχόπτωση

Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια. Και τι εννοώ με το μπορεί; Εννοώ ότι τα καπέλα, ειδικά αν είναι σφικτά πάνω στο κεφάλι σας, μπορεί να μειώσουν την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, προκαλώντας πονοκεφάλους, σπάσιμο της τρίχας και αραίωση. Σίγουρα δεν είναι μοναδικό αίτιο για την τριχόπτωση το να φοράτε καπέλο και σημαντικότερο αποτέλεσμα αυτού του προβλήματος, είναι η γενετική προδιάθεση. Σύμφωνα με τον δρ. Zeichner, ιατρικά το πρόβλημα που προκαλείται μετά από σφικτό τράβηγμα των μαλλιών, ονομάζεται αλωπεκία από έλξη.

Μην πανικοβάλεστε άδικα. Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει γενετικό πρόβλημα και προδιάθεση, το καπέλο δεν μπορεί από μόνο του, να κάνει ζημιά. Από την άλλη εαν ήδη τα μαλλιά σας έχουν αραίωση, τότε ναι το καπέλο σας μπορεί να επιταχύνει την τριχόπτωση σας, εφόσον τα κάπελα ανάμεσα σε άλλα, προκαλούν πίεση στους τριχοθύλακες και μείωση της ροής του αίματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Sponsors